Отиде си човекът, който символизираше бокса - Мохамед Али (ВИДЕО)


Отиде си човекът, който символизираше бокса - Мохамед Али (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

3164 0

Най-големият боксьор в историята на този спорт Мохамед Али почина в болница във Финикс. Той беше приет в лечебното заведение късно снощи заради проблеми с дишането, предаде Daily Mail.

Али си отиде от този свят на 74 години. Новината е потвърдена пред NBC. Погребението на боксовата легенда ще е в Луисвил, Кентъки.

От 32 години насам Али беше диагностициран и страдаше от Паркинсон. Той е трикратен шампион в тежка категория и то по времето на легенди като Джо Фрейзър и Джордж Форман.

Към бокса Али е насочен от Джо Д. Мартин, полицай от Луисвил. Това става, след като дванадесетгодишният тогава Али му се оплаква, че му е откраднат велосипедът. Али показва какво ще постигне в бокса със златния си олимпийски медал от 1960 година в Рим. След като печели титлата, той скача във водите на река Охайо като знак на протест срещу сегрегацията и открития расизъм срещу цветнокожите по това време в САЩ.

Али ще остане завинаги в сърцата на всички спортни фенове с мача си в Киншаса през 1974 година срещу Джордж Форман, считан за „мача на века” и известен под името "Грохот в джунглата". По онова време има сериозни съмнения какво точно ще е представянето на 32-годишния Али, който преди срещата губи два от общо четири мача с Джо Фрейзър и Кен Нортън. Али обаче е верен на себе си: „Ако си мислите, че оставката на Никсън е разтърсваща новина, почакайте когато напердаша и сваля Форман”. По време на самия мач Али провокира Форман по невероятен начин – той му играе със свален гард, като не нанася удари, а само избягва тези на противника. Форман побеснява, тръгва в атака, но ударите му не намират целта и постепенно той се уморява. Тактиката на Али сработва – в осмия рунд Мохамед сваля окончателно Форман и печели с нокаут.

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

През 1999 година BBC и Sports Illustrated обявяват Али, чието рождено име е Касиус Клей, за спортист на XX век.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички