Иван Колев: Селекцията на Славия е странна


Иван Колев: Селекцията на Славия е странна

4382 0

Старши-треньорът на Славия Иван Колев не е голям оптимист за гостуването на ЦСКА днес. "Белите" са колебливи от началото на сезона, включително и откакто специалистът замени Милен Радуканов на "Овча купел", а и имат много кадрови проблеми. Все пак Колев не се оплаква от тежкото наследство и гледа напред. "Тема Спорт" потърси наставника за интервю. Включили сме въпроси и от изказването му след вчерашната тренировка на "белите".

- Г-н Колев, какво е състоянието на отбора преди гостуването на "Българска армия"?

- Общият брой на контузените и наказаните играчи е осем, сами си правете сметката за какво става въпрос при нас. Кадровите ни проблеми са наистина огромни. Ще запълним групата за мача с юноши.

- Как ще спрете ЦСКА - лидера в първенството, който все още не е допуснал гол у дома?

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

- Всеки треньор мисли как да спре даден отбор, но дали е нацелил ваксата - това се вижда на самия мач. Много тимове, по-добре комплектовани от нас и с по-малки проблеми с контузени и наказани играчи, са губили на "Армията". Ще се опитаме да противодействаме на ЦСКА, но доколко ще успеем, ще разберем след края на срещата.

- Но все пак Славия успя да вземе точка в Разград и дори надигра и изпусна Лудогорец преди няколко кръга...

- Това беше различен двубой, мач с мач не си приличат. Нека да не сравняваме тези две гостувания.

- Успяхте да постигнете известна стабилизация в Славия, но какви бяха проблемите в отбора?

- Нека да не бързаме с изводите, защото както постигнахме два успеха, така и загубихме два мача у дома - от Черно море и от Локомотив (Пловдив). След събуждането последва ново заспиване за нас. Особено в мача с моряците допуснахме безобразни грешки в защита. Най-лесното е да се оправдаваме с многото контузени и наказани футболисти, в двубоя с Черно море направихме три принудителни смени още през първото полувреме. Това е ужасяващо, но и играта на отбора не ни задоволява, аз лично съм много претенциозен и изисквам много от футболистите, независимо от статута им - титуляри или резерви. Това са играчи на Славия, при нас стандартите са Високи, многото отсъстващи състезатели не могат да бъдат оправдание за слабите ни резултати през сезона.

- Мислите ли вече за евентуални нови попълнения през зимата?

- В момента сме в разгара на първенството, има още месец и половина до края на годината. Изобщо не мислим за трансфери, надявам се всеки един от футболистите на Слабия да ме убеди, че заслужава да остане тук и да носи бялата фланелка. Идеалният вариант за мен е да завършим сезона с настоящите играчи.

- Наскоро привлякохте Чавдар Янков. Той краткосрочно решение на проблемите ви ли е или дългосрочен вариант?

- Всичко зависи от самия него. Ако се представя добре, ще остане по-дълго на "Овча купел", ако не ни впечатли, престоят му ще бъде по-кратък.

- В началото на сезона предишният треньор Милен Радуканов каза, че целите на Славия са да радва хората. А какви са те сега?

- На първо място да трупаме колкото се може повече точки, за да излезем от това лошо откъм класиране състояние, в което се намираме до момента. Поне докато се възстановят всички контузени футболисти това е нашата цел. Не мислим за класиране в първата шестица. Трябва да разсъждаваме каква е причината да сме в това положение, а тя е, че състоянието на отбора не е добро. Ако то е добро, целите ще бъдат други. При толкова много контузени и наказани футболисти е трудно да се целиш нависоко, всеки мач играем без 5 или 6 основни играчи в стартовия състав. Положението е ужасяващо и затова е заблуждаващо да си поставяме някакви химерни цели, които само ще заблудят хората. При нашата ситуация ще се страда, ще има неприятни моменти и за съжаление негативите ще ги обираме ние, няма кой друг. Нямаме възможности за шестицата, това се Вижда на терена от всекиго.

- По-рано през сезона Славия доста затрудни ЦСКА и може да се каже, че го изпусна за крайното 2:2 на "Овча купел". Ще успеете ли да извлечете някакви позитиви от този мач?

- Ако ви липсват осем основни футболисти, вие как смятате? Може ли да надиграем ЦСКА при отсъствието на толкова много играчи? Но всичко е възможно, мачът все още не е изигран, със сигурност няма да отидем в "Борисовата градина" с мисълта, че вече сме загубили.

- Остава впечатлението, че Славия не играе зле, но не печели достатъчно точки. На какво го отдавате?

- Много са причините, те са си наши, вътрешни. Опитваме се да ги конкретизираме и да ги отстраняваме, доколкото е възможно. Не смятам, че е нужно да излагаме на показ за обществеността неща от кухнята на Славия.

- Играете по-добре срещу по-силните тимове, а срещу по-непретенциозните се представяте под нивото си. Защо се получава така?

- Сякаш нашите футболисти са обременени, а особено на собствен терен нещата са доста сложни за нас футболистите, изглежда, са доста чувствителни към реакциите на публиката. У дома Славия не може да разкрие максималните си възможности. Като гости сме по-силни, защото се представяме по-добре на контраатаки, а не когато трябва ние да водим мача.

- Преди да поемете "белите", работихте в школата на Левски. Може би имате своя версия за "синята" криза?

- Не мога да коментирам мой бивш работодател, би било некоректно от моя страна. Но мога да кажа, че на Терена" се работи с много жар, желание, амбиция... Това важи особено за новите ръководители Георги Иванов и Даниел Боримиров, но вече съм далеч от Левски и не знам какво се случва там.

- Поехте Славия в много тежък момент. Какво ви накара да рискувате и да приемете офертата?

- Аз съм професионалист, един треньор трябва да бъде готов да работи при всякакви условия. Има отбори, които са 8 криза, други са на върха, трети са по средата. Един наставник трябва да може да се приспособи към всяка ситуация.

- Усещате ли подкрепата на ръководството, защото в Славия се смениха доста треньори в последните години?

- За подкрепа или неподкрепа на ръководството не мога да говоря, защото самият аз си вдигам напрежението. Като наставник аз в най-голяма степен съм отговорен за състоянието на отбора. Мога да се скрия зад проблемите с липсващи играчи и зад, меко казано, странната селекция, която е извършена, много от постовете в тима не са дублирани, което е много странно, на един пост имаме един играч, а на друг - четири. Но не искам да се крия зад тези неща. Ръководство то в никаква степен не ме е безпокоило, но съм сигурен, че шефовете очакват подобрение в Славия.

- Работили сте на много места, включително и в чужбина. С какво там е по-различен футболът?

- Това е огромна тема. футболът ме е завел в над 50 различни страни по света и в тях съм се за познал с начин на работа, с организация на целия процес. В едни държа Ви са много по-напред от нас, в другите са на нашето ниво, има и страни много зад България. Нещата са и сравними, и несравними.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички