Неподражаем във всяко отношение: Христо Стоичков на 49 (ВИДЕО)


Неподражаем във всяко отношение: Христо Стоичков на 49 (ВИДЕО)

5126 0

Силно обичан от едни и люто мразен от други.

Днес Христо Стоичков, Камата, Модерния ляв, навършва 49 години.

Трудно е да се изброят титлите и наградите на българската футболна легенда, но е факт, че на всеки континент е оставил трайна следа с присъствието си.

Феноменален играч, чието развитие стартира в Марица (Пловдив). Кариерата си продължава в Харманли, от където преминава в ЦСКА. Младият футболист демонстрира буйния си нрав още по времето на комунизма, като дори е застрашен никога повече да не играе професионален футбол след сблъсъците между играчи на ЦСКА и Левски във финала за Купата на България през 1985 г., довел до разформироването на двата клуба.

Левскарите няма да забравят и четирите гола, който им вкарва при победата на ЦСКА с 5:0. А за да е сигурен, че няма да го забравят, на следващото "Вечно дерби" излиза с фланелка №4.

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

Талантът на Стоичков го изпраща в Барселона, където Йохан Кройф трябва да се справя с буйния му характер. В каталунския клуб той оставя трайна следа, печелейки КЕШ през 1992 г. Наред с титлите на Испания "дрийм тиймът" на Барселона, част от който е Стоичков, е един от най-емблематичните отбори на 90-те години на ХХ век.

"Българското лято", четвъртото място на Световното първенство на България в САЩ през 1994-а, шестте му гола, направили го голмайстор, както и спечелването на Златната топка в същата година, са друга част от безкрайната му биография.

Играл в Испания, Италия, Саудитска Арабия, САЩ, Камата оставя спомени навсякъде след себе си.

Все още не може да се похвали със значителни успехи в треньорската си кариера, но е ръководил националния отбор на България, Селта (Виго, Испания), Мамелъди Съндаунс (Южна Африка), Литекс.

За няколко дни през 2013 г. е треньор и на ЦСКА, но неразбориите в клуба и отказът на Гриша Ганчев да придобие клуба отказват и Стоичков да ръководи тима.

Това е може би и единствената му постъпка, която "червените" фенове трудно биха простили. Защото той се отказа от обречения тогава ЦСКА и не рискува да вдигне клуба на крака.

Стоичков не е спестявал никому нищо, в това число на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. От треньорството си в Литекс той влезна в открита вражда с бившия си съотборник в националния отбор и до ден днешен не е съгласен с начина на ръководене на БФС.

Българските медии също са падали жертва неведнъж на пиперливия му език.

А напоследък Христо се изявява като коментатор за американска футболна медия.

Каквото и да прави, той остава единствен, неповторим и голям. А по повод рождения му ден, предлагаме видео със стоте му попадения в Барселона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички