Георги Илиев - Майкъла: Харчовете на Стойчо закопаха ЦСКА


Георги Илиев - Майкъла: Харчовете на Стойчо закопаха ЦСКА
Снимка: БГНЕС

3106 0

Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев - Майкъла даде интервю пред вестник "Уикенд", в което говори за ситуацията в клуба, както критикува работата и поведението на треньора Стойчо Младенов. 

- Г-н Илиев, след мача с Марек Стойчо Младенов каза следното: "Къде са ни ветераните? Каква подкрепа оказват те? Излизат оттук и стават най-големите душмани на клуба!". Кажете сега как се чувствате като душманин на ЦСКА?

- Не знам защо Стойчо го е казал това, но не е коректно. Той е играл доста години с повечето от ветераните и не може да говори така. Съдиите ли караме да свирят против ЦСКА? Нещо на футболистите ли влияем? Според мен целта му е да отклони вниманието на хората от финансовите проблеми на ЦСКА, в които самият той вкара клуба. Докарва всяка година по 15-16 нови играчи от чужбина, от които почти всички не стават за нищо. Дава им огромни заплати, а след като ги изгонят за некадърност, тези същите съдят ЦСКА и получават огромни неустойки. Това са около 57 футболисти! Под давление на Стойчо се харчат милиони левове. За тези пари какво играе ЦСКА? Бие в Ловеч, бие Марек и Хасково. Да, бие и Левски където ги хване. Само че в турнирите на УЕФА се проваля. На ЦСКА нивото винаги е било в Европа, а не в победите срещу Левски. Как сега ЦСКА няма да е в криза, като сериозните приходи идват именно от УЕФА? Цяло чудо е, че все още насмогват на харчовете на Стойчо за играчи, за трансфери и за чудовищно високи заплати. Никой няма нищо против самия него, много го уважавам, но аз лично съм против такова поголовно пилеене на пари без резултати. Вижте например Кирил Домусчиев какво направи в Лудогорец. Миналата година влязоха в Лига Европа и спечелиха 7 млн. евро. Тази година само до плейофа със Стяуа имаха сигурно около 3.5 млн. евро. Ами нека и ЦСКА да си изкарва пари по този начин, вместо да отпада от Мура и Зимбру.

- При Стойчо Младенов ЦСКА винаги е харчил много , без да направи пробив в Европа. Така беше и когато управляваше Васил Божков, и при "Титан", и при Александър Томов. Защо тези хора финансират подобни съмнителни начинания с чуждестранните навлеци?

- Защото Стойчо на всички тях им влизаше под кожата по някакъв начин и успяваше да ги убеди, че трябва така да се харчи. Преди две години, когато започнах в ЦСКА като изпълнителен директор, на третия ден заварих Димитър Борисов със Стойчо да редят някакви трансфери! Още тогава им казах, че не е редно старши-треньорът да получава 50 000 лева заплата, целият щаб да излиза 120 000 лева на месец, а да отпадаме от Мура. И то да отпаднем с футболисти, които прибират заплати по 30-35 000 лева. Това го няма никъде. В интерес на истината Борисов също доведе играчи, които не ставаха. Но Стойчо трябваше да удари по масата и да каже - тези не са за ЦСКА! Само че трябваше аз да дойда, за да се спрат всички тези безумия. За осем месеца работа се нагледах на какво ли не.

- Александър Томов сега разправя, че вече е намалил заплатите на играчите и таванът бил 15 000 лева?

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

- Това не го вярвам много. Истината е, че се получават и допълнителни траншове - по около 15 000 евро на тримесечие. Така общо се събира по окол 25 000 лева месечно на играч. Вие представяте ли си колко прави това при 14-15 нови футболисти в отбора? Това са страшно много пари. След това същите тези нови играчи ще бъдат изгонени, ще осъдят ЦСКА, ще си вземат неустойките, а на тяхно място ще докарат други чужденци. И после се повтаря същото. Така е било винаги, когато Стойчо Младенов е бил в ЦСКА.

- От ЦСКА обаче твърдят, че заплатата на Стойчо е 10 000 лева.

- Според мен с траншовете му се събират поне 25 000 лева на месец.

- Каква е тази история с футболистите Нилсон Антонио и Тенгариня, които сега са осъдили ЦСКА за половин милион евро?

- Тези двамата Стойчо ги доведе, ако си спомняте. С тях и общо 12 нови футболисти ЦСКА отпадна от Мура. Сега е същото, само че отпадаме не от Мура, а от Зимбру. А в това време Стойчо се изкарва нещо като спасител на ЦСКА и продължава да пилее парите на клуба.

- Много хора мърморят, че е назначил сина си Стойчо Младенов-младши на много висока заплата?

- Когато Стойчо върна сина си в ЦСКА, аз лично му казах така: "Момчето сигурно има качества, нека почне като треньор в детско-юношеската школа". А той го взе в своя екип със заплата от 9 000 лева. В цялата ни "А" група няма такава заплата на помощник-треньор! И не е само той. Подобни суми взимат и другите помощници, а на спортния директор Иво Котев заплатата е 5 000 лева. Само че сега в ЦСКА Стойчо коли, Стойчо беси и Стойчо решава кой какви пари ще взима. Напомня ми като маниер на работа на Иван Вуцов, чийто ученик всъщност се явява.

- Окей, но парите ги дава друг. Откъде според вас идват средствата, с които Александър Томов издържа ЦСКА в момента?

- Това си е негова работа, важното е, че ги осигурява по някакъв начин. Двамата със Сашо Тодоров дотук се справят.

- Доста народ не одобрява това, че в ЦСКА се взимат чужденци на кило, а не се дава шанс на млади играчи. Вие какво мислите за това?

- Какво да мисля, същото мисля и аз... За едната брой щеше да изгори дори кадърно момче като Антон Карачанаков, добре че вкара гол срещу Левски. Не знам и защо Стойчо не го пусна в мача с Лудогорец, който загубихме в Разград. Само че Карачанаков преди това беше зарязан на произвола на съдбата. Нали помните тежката контузия, която получи на мача с Левски? Знаете ли кой му плати лечението? Аз лично съм извадил от собствения си джоб 5800 лева за операцията и още 1000 за ядрено-магнитен резонанс. Стойчо, като е такъв спасител, защо не му помогна той тогава? И това при положение, че точно тези млади български играчи са бъдещето на ЦСКА. Вижте го Вили Вуцов какво направи в Ботев с наши млади футболисти - играят, та пушек се вдига, и хората там се радват. Добре че по мое време взехме Ивайло Чочев в ЦСКА, който сега е продаден в Италия. Способен играч като Григор Долапчиев го пратиха да рита по ливадите в Македония, вместо да го налагат в отбора. А повечето от Стойчовите чужденци не само че не струват нищо, ами след това осъждат ЦСКА. Между 5 и 6 млн. са загубите на клуба от тези негови трансфери, ако не и повече! А лично той е получил от ЦСКА около 1.2 млн. лева. За какво спасение говорим, това си е живо загробване на клуба. Да не говорим, че хем в ЦСКА няма пари, хем Стойчо ги води по лагери в чужбина. На фона на поражението срещу Зимбру това са 80 000 евро на вятъра. Да отидад при Стойне Манолов в "Царско село", ще се подготвят по същия начин, само че по-евтино.

- Бившият собственик Иво Иванов от "Титан" сега разказва, че навремето Младенов се е възпротивил на свиването на бюджета на ЦСКА?

- Така беше, аз присъствах на този разговор. Иво каза, че годишно ЦСКА не може да си позволи бюджет над 6 млн. лева. Тогава Стойчо отговори, че с тези пари ЦСКА ще се класира между пето и седмо място. Аз заявих тогава, че според мен с 6 млн. сме твърдо в тройката, ако не и шампиони, стига да се харчат правилно. Ще ви кажа и друго - "Титан" е изсипал в ЦСКА около 42 млн. лева.

- Сега някой сто на сто ще каже, че Майкъла адвокатства на "Титан".

- Не е така, "Титан" и мен ме изигра с едни пари. 240 000 лева съм вложил в ремонта на стадиона. Това може да се провери, превел съм ги по банков път. Обещаха да ми ги върнат, но това така и не стана. И до днес чакам да си ги получа обратно, само че не вия като линейка. С Александър Томов все ще се разберем по някакъв начин.

- Младенов каза наскоро, че ремонтът ви не струвал. Съблекалнята му протекла точно над главата и слагали кофи отдолу?

- Стойчо е добре да разгледа стадиона, преди да прави такива смели изказвания. Ще установи, че над съблекалнята има още два етажа. Тях ги ремонтира Александър Чакмаков. Строителство е, всичко се случва, може някоя тръба да се е спукала. Не е лошо Стойчо да си спомни, че преди да ремонтирам стадиона, "Армията" нямаше лиценз. Играеха на "Васил Левски", на "Славия", където ги приютят...Аз стегнах стадиона с немалка сума лични пари и оправих лицензирането му.

- Защо всъщност се скарахте със Стойчо, след като "Титан" го изгони от ЦСКА?

- С него не съм се карал и работихме перфектно до момента, в който той ме обвини, че аз съм причината да го сменят с Миодраг Йешич. Истината е, че именно аз защитавах Стойчо пред Иво Иванов, като искаше да го маха. Казах: "Защо го сменяте сега, когато ЦСКА има десет победи и върви добре? Ако е трябвало смяна, да бяхте я направили след двата мача с Мура и отпадането". Само че Стойчо се скара с мен, а и вече се беше изпокарал с всичките си бивши съотборници. И не само с тях, ами и с Паро Никодимов, със Стоян Йорданов...Извинявайте, но именно Паро доведе Стойчо навремето в ЦСКА.

- Навремето Ради Здравков и Методи Томанов обявиха, че не желаят да работят със Стойчо Младенов заради комисионерските игри при трансферите на Лео Лима и Родриго Соуза в ЦСКА?

- Така беше, на ЦСКА тези трансфери нанесоха много големи щети. Само че аз знам от тогавашния собственик Васил Божков, че Стойчо преди това лично е настоял пред него да освободи Ради и Методи. А това са все хора, с които Стойчо е делил една стая десетина години, докато играехме заедно в ЦСКА. За треньорските им качества пък да не говорим. Питайте Любо Пенев какъв специалист е Ради Здравков и защо е в екипа му в националния отбор на България. Питайте Киро Домусчиев защо Методи Томанов е на висока позиция в Лудогорец. Защото разбират от футбол, ето затова. Ама на Стойчо очевидно такива не му трябват. Същата работа е с Пламен Марков, същата работа с Георги Димитров - Джеки. Хайде, Джеки има малко по-пиперлив език и не си го държи зад зъбите. Но Стойчо трябва да разбере едно нещо - никой от нас не е против него, а против това, което прави с ЦСКА. Но не може от общо 57 нови играчи, докарани на "Армията", 80% да не стават за нищо. А повечето от тези футболисти той ги е избирал. Е, как тогава ЦСКА да има силен отбор?

- Вярно ли е, че Младенов е осъдил ЦСКА за неполучени пари от предишните му престои на "Армията"?

- Вярно е, три пъти осъди ЦСКА, но иначе се има за спасител. Не искам да ви казвам за колко пари са делата, вие си правете сметката, като знаете каква заплата е получавал и още получава. Другото дразнещо е, че той опитва някак си да пренапише историята на ЦСКА. Да излезе, че всички сме лоши и само Стойчо е добър. Да ни зачеркнат от миналото на ЦСКА и да остане само той! Ето защо настройва запалянковците с изказвания като това за "ветераните душмани". Хората, разбира се, не са глупави и едва ли ще клъвнат на тази въдица, но е неприятно.

 

 

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички