Има ли трети път пред "Левски"?


Има ли трети път пред "Левски"?

1436 0

Всеки повод за усмивка в "Левски" си е събитие. Да видиш "сините" как печелят категорично на терен, на който берат само срам в последните години, при това с хубав футбол, а Гонзо да сияе отстрани и дори да има време за закачки с домакините, си е вече гоямо събитие. "Левски" постигна най-после сериозна победа като гост, каквато чакахме цял сезон. Предните опити завършиха все неуспешно - Литекс , Берое, Локо (Пд). "Сините" най-после проявиха характер, показаха и качества и надделяха над традиционно неудобен съперник като "Ботев" (Пд). Все добри новини на фона на целия батак в клуба. Само че усмивката на Гонзо в края на мача може да се окаже смях през сълзи.

С оглед на програмата до края на сезона, Левски почти се бетонира в първата шестица с трите точки от Коматево. Просто защото и Локо (Сф), и "ботев" има много къде да губят точки, а "сините" вече взеха превес над тях. Още повече, че на "Герена" ще гостува един от преките конкуренти - Литкес, а отделно от това има мачове с последните три отбора в класирането Марек, Хасково и Славия. Или иначе казано - ако Левски не направи някоя чутовна глупост, горният плейоф е в кърпа вързан. Въпросът е каква ще бъде ролята в него.

Вариант №1 пред "сините" беше съвсем да абдикират и да се задоволят с долната шестица. Истинско бедствие за отбор като Левски, но при тази финансова криза, бееше удобен омент клубът да се преструктурира и да си стъпи на краката. Прекрасна опция за всеки друг, но не и за Левски. "Сините" няма как да влязат в ролята на блатния крал на вторите шест, дори това да е животоспасяващо.

Проблемът е, че към днешна дата "Левски" е много вероятно да изглежда като Гаврош в горната половина. Лудогорец и ЦСКА в момента са недостижими, а Берое също е значително по-стабилен финансово и игрово. В цялата тази суматоха "Левски" може да се окаже само свидетел на разпределянето на челните места и да се надява някак да се промъкне, най-вече за сметка на Литекс, в Европа. Подобна второразредна роля също не приляга на "сините". "Левски" не може да се задоволи да е сред най-добрите просто на олипийския принцип. Излиза, че в момента на "Герена" трябва да се чудят дали да се радват на надигането си, или да са смъртно уплашени за бъдещето. Въпросът е има ли някакъв трети път за този отбор?

Това питане трябва да бъде отнесено първо към Тодор Батков, защото при настоящата финансова ситуация нищо не може да се случи. Просто защотодори сегашният отбор ще се рабяга и разпадне и няма как да се мисли за надграждане. Да се надяваме, че "Левски" изведнъж ще забогатее, е немислимо. Но е необходимо леко стабилизиране на нещата. Затягане на коланите, но все пак с наличност на пари, които да позволяват нормалното функциониране на клуба. Казано на прост език - средства за заплати, лагери, елементарна организация. Оттам нататък вече идва ролята на спортно-техническото ръководство. Георги Иванов първо трябва да сложи ред в своята къщичка, както сам беше каза преди време. Това включва най-после да намери солиден треньор до себе си, нещо, което все не успява в ролята на директон на "Герена". Дали в крайна сметка сагата "Херо" ще завърши успешно, или пък ще се търси сделка с Ивайло Петев, Стойчо Стоев или някой друг, но трябва да има приличен треньор, който е готов да гради дори и без пари. В този отбор на "Левски" има известен потенциал, който трябва да се използва. На "Герена" не бива да правят чистна, а да вземат най-доброто от настоящия тим и да допълнят с две-три класни попълнения, естествено, свободни агенти, за които обаче има време да се изберат прецизно. Целта пред "Левски" трябва да е само една - Европа. Тезата, че като сме слаби, по-добре да не играем, е обидна за институцията, която представлява този клуб. Участието в турнирите най-малкото е притегателна сила за по-класни играчи. Едно е да имаш шанс да се покажеш на европейската сцена, макар и само в 2-3 мача, друго е да знаеш, че ще играеш само в блатото "А" група. Така че трети път пред "Левски" има. За да се тръгне по него обаче, нужно е всеки да започне да върши работата си, както трябва. Батков, тръстът и всички други, които искат д акарат влака, дасе постараят да осигурят пари. Гонзо и евентуалният нов треньор да работят последователно, а не да подменят целия отбор през 2 месеца. Ако това се случи, за Левски ще има светлина в тунела. Ще има надежда за бедния Гаврош.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички