Защо не наказаха Лудогорец да пребива дузпата срещу Берое? (ВИДЕО)


Защо не наказаха Лудогорец да пребива дузпата срещу Берое? (ВИДЕО)
Снимка: Стоп Кадър: Диема Спорт

6625 0

Лудогорец запази 100%-овия си актив от началото на сезона в Първа лига, след като стигна до поредна много трудна победа. Това се случи в Стара Загора, където в неделя вечер с точен удар от дузпа Тодор Неделев донесе 3-те точки за "орлите". 

Шампионите изиграха слаб двубой, в който имаха само един точен удар, а VAR трябваше да се намесва в ситуацията, в която Лудогорец получи дузпа. Дали тя беше твърде лека е тема за друга дискусия (по-надолу в статията), но една от големите теми в понеделник е защо Лудогорец не беше принуден да изпълнява дузпата наново. 

Ситуацията при дузпата и какво казва правилникът 

Още: Неприятно! Контузията, извадила Антон Недялков срещу Берое, може да е тежка

Бдителни зрители на битките в родния футбол забелязаха, че преди удара на Тодор Неделев има нахлуване в наказателното поле на Георги Русев. Съответно, веднага полетяха обиди и клетви към съдиите и БФС, както и стандартното "всичко е предрешено". 

В тази ситуация обаче реферите взеха правилното решение, а ситуацията няма повод да бъде преразглеждана от VAR. Причината се крие в правилото за преизпълнение на дузпа, което гласи, че дузпа се пребива, "ако нахлулият в наказателното поле играч директно влияе върху вратаря или играе с топката, ако топката остане в игра след изпълнението". 

Дузпата на Лудогорец - пребиване или правилно решение?

Още: Захари Сираков обясни защо Лудогорец "куцаше" срещу Берое и разясни дали може да остане

Тъй като ударът на Неделев попадна в мрежата, няма как да има съдийска намеса за нахлуването на Русев. Ако вратарят беше спасил/топката беше срещнала гредата и останала в Игра, а Русев бе играл с нея, тогава щеше да има намеса на съдийската бригада. 

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

Трябваше ли изобщо да има дузпа за Лудогорец?*

Що се отнася до самото отсъждане на дузпата - факт е, че има задържане на фланелката от страна на играч на Берое спрямо такъв на Лудогорец. Такива задържания обаче често биват оставяни за интерпретация от самите рефери, без намеса на VAR. Ако това се счита за "явна и очевидна грешка", то в такъв случай в Първа лига трябваше да има доста повече намеси на VAR от началото на сезона. 

Още: Дузпа остави Лудогорец непобеден в Първа лига, "орлите" с 1 точен удар за 90 минути

Един от най-скорошните примери идва от мача Левски - Хебър, когато Сангаре беше задържан за фланелката при опит за удар, но сигнал за дузпа не последва. Интересен факт: Съдията на VAR и в двата мача беше Радослав Гидженов. 

*Ситуацията е прочит на автора на статията

Гидженов изисква намеса на VAR за дузпа в полза на Лудогорец

Голмайстори в Първа лига през сезон 2024/25: Ахмедов на върха с 6 гола!

Класиране в Първа лига през сезон 2024/25 - Лудогорец излезе трети с 4 мача

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички