Десподов донесе първи успех на България при Илиан Илиев в официален мач, делим първото място в групата


Десподов донесе първи успех на България при Илиан Илиев в официален мач, делим първото място в групата
Снимка: Alexander Karamfilov / LAP.bg

3584 0

Българският национален отбор спечели първия си официален мач под ръководството на Илиан Илиев. "Лъвовете" надвиха Северна Ирландия във втория си мач от Лига на нациите, който се игра пред над 10 000 зрители на "Колежа" в Пловдив.

Голмайстор за България беше Кирил Десподов, на когото асистира Алекс Колев в 40-ата минута. Голът падна след грешка в защита на гостите. Родните национали преди това 2 пъти нацелиха гредата.

Попадението бе 15-о за крилото на ПАОК в неговия мач №51 с националната фланелка. Досега България бе наредила три равенства в официални срещи при настоящия си треньор.

Въпреки че е и по-скъп като състав, и по-предно ранкиран във ФИФА, гостуващият тим не впечатли, макар да стигна до 2 опасни положения пред вратата на Митов.

С победата българският тим подели първото място в групата си с Беларус, като двата тима имат по 4 точки и голова разлика 1:0. Това е първи успех за "лъвовете" от март тази година и първи в официален мач от близо 2 години насам. 

Как се разви мачът:

Първо полувреме

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

В началните 3 минути България стигна до 2 бързи атаки. Втората доведе до първата сериозна опасност пред вратата на съперника - след изпълнение на корнер в наказателното поле на гостите настана хаос, а български национал удари гредата. Нашият тим обаче не успя да открие резултата от тази ситуация. 

След първия четвърт час играта се накъса, а северноирландците стигнаха до 2 свободни удара в българската половина. За щастие, опасности от тях не дойдоха. В 22' Кирил Десподов опита изстрел от известна дистанция, който обаче мина встрани от вратата. 

В 29' в близост до наказателното си поле МакНеър направи опасно влизане в тялото на Ради Кирилов, за което получи минималното - жълт картон. България изпълни свободен удар, който за малко да завърши с гол. Кирил Десподов обаче нацели дясната греда на Пийкок-Фарел.

В 32' Кирилов претърпя ново нарушение срещу себе си, което доведе до още едно статично положение в полза на България. Десподов центрира, но Хюм успя да изчисти.

В последния четвърт час и малко повече в играта на България се забелязва импулс, като играчите на Илиан Илиев са все по-често в половината и наказателното поле на Северна Ирландия. В 38' съперникът стигна до чисто положение пред вратата на Митов, но, за щастие, ударът на Айзък Прайс бе неточен.

ГОЛ! В 40' България стигна до заслужен аванс - след грешка на съперниковата отбрана Алекс Колев отне топката и я "сервира" на нахлуващия Кирил Десподов, който от вратарското поле вкара на опразнената в момента врата. Това бе гол №15 за крилото в неговия 51-ви мач с националната фланелка.

Второ полувреме

След подновяването на играта България не изглежда да търси активно втори гол, а напротив - предостави инициативата на гостите. В 58' Северна Ирландия създаде опасност пред нашата врата, като ударът на Дион Чарлс все пак бе блокиран навреме от нашата отбрана.

В 63' асистиралия за гола Алекс Колев беше заменен от голмайстора на Първа лига - Ахмед Ахмедов.

В 68' северноирландците стигнаха до най-чистото си положение в мача. Пас от централния кръг изведе Шей Лейвъри на добра позиция, а двамата бранители на България му позволиха да излезе сам срещу вратаря. Димитър Митов обаче направи решително спасяване.

Илиан Илиев направи 2 смени около 20 минути преди края на редовното време - Здравко Димитров замени Радослав Кирилов, а Васил Панайотов влезе на мястото на Мартин Минчев.

В 75' изглеждаше, че голмайсторът ни тази вечер се е контузил и ще бъде заменен. Той предаде капитанската лента на Георги Костадинов, но не излезе. Три минути по-късно и той, и Костадинов бяха заменени, в игра влязоха Станислав Иванов и Симеон Петров, а лентата получи Илия Груев.

Стартови състави

България: Митов, Атанасов, Груев, Петков, Костадинов, Кирилов, Колев, Десподов, Нюрнбергер, Попов, Минчев;

Северна Ирландия: Пийкок-Фарел, Хюм, Балард, МакНеър, Браун, Люис, Савил, С. Чарлс, Прайс, Д. Чарлс, Конър Брадли;

Преди мача

Островитяните стартираха с победа над Люксембург у дома с 2:0. За последно България прие съперника в София през 2021 г. за успех с 2:1, а двете попадения бяха дело на Тодор Неделев.

Сега Неделев не е в групата на Илиан Илиев, както и Караджов, Велковски, Турицов, братя Цоневи, Чочев и Атанас Илиев, които бяха стартирали при въпросната победа преди 3 години на Националния стадион "Васил Левски".

България за последно победи Танзания през пролетта, но срещата беше приятелска и провела се в Азербайджан. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички