Защо, господа Илиев и Кръстаич? Играчът, за когото всички се чудят защо ВИНАГИ е национал на България


Защо, господа Илиев и Кръстаич? Играчът, за когото всички се чудят защо ВИНАГИ е национал на България
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: LAP.bg

38974 0

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев посочи пълната група от футболисти, на които ще разчита в предстоящите приятелски двубои. "Лъвовете" се изправят срещу Румъния (04.06 в Букурещ) и срещу Словения (08.06 в Любляна).

"Вечният" национал на България, който не знае как изобщо попада там

Сред избраниците направи впечатление едно име, което се завръща в националния тим. Нападател, който в мачовете срещу Азербайджан и Танзания не бе повикан да представлява България за първи път след 14 поредни мача, в които Илиан Илиев и Младен Кръстаич преди това го викаха.

Става въпрос за футболист, който е тотална резерва в клубния си отбор в българския шампионат. През тази кампания има 23 мача и 612 минути в редовния сезон от Първа лига (често оставаше извън състава или неизползвана резерва, а когато играеше - рядко започваше титуляр - има средно едва по 26 минути на мач в тези, в които все пак е бил използван). В тях се е отчел с 3 попадения.

В Европа е записал минути в общо 14 мача (в квалификациите за Шампионска лига, в квалификациите за Лига Европа и в Лигата на конференциите), в които няма нито един гол за 330 минути игра). Отчел се е с една асистенция.

Нещо повече - през този сезон дори бе запратен за дубъла на своя клуб - дори там оставаше резерва понякога, но все пак има два записани двубоя във Втора лига. Пълни мачове срещу Черноморец Бургас (0:1) и срещу Септември София (0:0) - и в двата случая отборът му не отбелязваше гол.

Все пак след редовния сезон в Първа лига започна да получава повече игрово време - когато отборът му вече не се бореше за нищо. В три двубоя той записа общо 120 минути, а преди часове бе титуляр срещу Черно море и остана до края на терена. Неговият отбор бе разгромен с 0:4.

Докога Спас Делев ще е национал на България - без дори да играе в Лудогорец?

Спас Делев национал на България

Ако не сте се досетили за кого става въпрос - това е Спас Делев. Нападателят с 47 двубоя и 5 гола за България. Дебютирал през вече далечната 2011 година под ръководството на Лотар Матеус.

Дълго време бе на приливи и отливи за националния - ту го викаха, ту не. Но след серия от шест поредни двубоя през 2022 година, когато първо Ясен Петров, след това Георги Иванов - Гонзо (временен), а накрая и Младен Кръстаич (поне в началото) не го викаха - изведнъж той стана неизменна част от "лъвовете".

Като започнем с приятелския мач срещу Кипър, който бе третият за Кръстаич начело на отбора - на 16 ноември 2022 година. Тогава Делев дори блести с гол и асистенция. Явно впечатлява Кръстаич, защото сърбинът неизменно не само го вика, но и пуска в игра (нерядко и като титуляр) от онзи момент до края на престоя си начело на националния тим.

Това прави общо 9 поредни двубоя след гола срещу Кипър - но в тях Спас Делев не помага нито с гол, нито с асистенция - включително срещу отбори като Люксембург, Черна гора (два пъти), Литва (два пъти), Иран.

След това се случва рокадата с Илиан Илиев. Старши треньорът на Черно море също вика Делев за първите си два мача - тежките сблъсъци с Унгария и Сърбия. Срещу "маджарите" Делев играе почти цял мач и дори блесва с гол, а срещу западната ни съседка остава неизползвана резерва.

Следват единствените два мача на България през 2024 година - срещу Танзания и срещу Азербайджан от новосформирания приятелски турнир ФИФА - FIFA Series. Там Илиев не вика Делев и изглежда сякаш нисичкият нападател от село Ключ е приключил с националния, предвид това, че не играе и на клубно ниво.

До този момент... сега явно Делев ще има шанс да блести срещу Румъния и срещу Словения. А кой знае, скоро навършващият 35 години нападател може и да ме опровергае?! А пък България да спечели Евро 2024!

Автор: Кристиян Иванов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички