Дни до Европейското по футбол: Вечният войн на България - единственият, играл на две европейски


Дни до Европейското по футбол: Вечният войн на България - единственият, играл на две европейски
Снимка: Actualno.com

3178 0

След само два дни официално започва Европейското първенство по футбол 2024. И след като националният отбор на България за пореден път няма да участва на голям форум, екипът на SportLive реши да ви припомни историята на единствения роден състезател, който е играл на две европейски първенства. Явно в близките години няма да има друг такъв.

И Евро 2024 минава без България

Както е известно, "лъвовете" са играли на финалите на само две европейски първенства - на Евро 1996 и на Евро 2004. И в двата случая не се класираме за елиминационната фаза и отпадаме още в групите. При дебюта ни сме трети с точка зад Испания, а при второто ни участие инкасираме само поражения (три) и сме последни.

Още: Пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде гледаме всеки мач от Евро 2024

Простата математика показва, че между двете континентални надпревари има разлика от осем години и логично националният отбор на България вече е в съвсем различен вид за Европейското в Португалия. Няма ги футболисти като Христо Стоичков, Любослав Пенев, Йордан Лечков, Борислав Михайлов, Красимир Балъков и други.

Въпреки това има един играч, който играе за представителния ни тим и през 1996-а, и през 2004-та. Това е Даниел Боримиров, чиято кариера всъщност продължава за изумителните 21 сезона. Той е част от националния на България за 12 години, като прекратява кариерата си с "лъвовете" на 35 - през 2005 година (а на клубно ниво продължава в Левски до 2008-а).

Даниел Боримиров е единственият, играл на две европейски с националния отбор на България

Даниел Боримиров е рекордьор за България на европейски

Боримиров влиза в националния отбор през 1993 година, като по този начин играе не само на двете споменати европейски, но и на Мондиал 1994 и Мондиал 1998. В периода 1993-2005 той записва 69 двубоя и вкарва 5 попадения.

Още: На европейско първенство по футбол: България щеше да пренапише историята - би бъдещия шампион, но отпадна

Легендата на Левски е с най-много мачове за България на европейски първенства - четири. Той е в ролята на резерва за Евро 1996, но играе във всеки от трите мача. Срещу Испания и Франция записв едва по около 10-ина минути, но срещу северната ни съседка Румъния се появява на терена след малко над половин час игра.

След осем години в Португалия отново е резерва, но вече в края на кариерата си, той записва игрови минути в само една среща. След като е неизползвана резерва в първите две срещи, играе като титуляр срещу Италия и остава несменен отдясно по отбраната.

Любопитен факт е, че вратарят Здравко Здравков също е бил и на Евро 1996, и на Евро 2004. Той обаче е играл само в три двубоя, тъй като бе твърда резерва на Борислав Михайлов в края на миналия век. Все пак в Португалия е твърд титуляр за тима ни.

Освен него и Боримиров още 13 футболисти имат три мача на европейски първенства с "лъвовете". Това са: Христо Стоичков, Цанко Цветанов, Димитър Бербатов, Красимир Балъков, Трифон Иванов, Йордан Лечков, Мариян Христов, Зоран Янкович, Борислав Михайлов, Здравко Лазаров, Любослав Пенев, Златко Янков, Ивайло Йорданов.

Макар и без България на него - вижте пълната ТВ програма за Европейското първенство по футбол 2024 - къде да гледаме от първия мач до финала на Евро 2024.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички