Исторически гол на Грузия не спря Турция да вземе зрелището на първи кръг с голове-бижута (ВИДЕО)


Исторически гол на Грузия не спря Турция да вземе зрелището на първи кръг с голове-бижута (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3874 0

Турция победи Грузия с 2:1 в първи мач за двата тима на Европейското първенство по футбол. Двубоят се превърна в голямо зрелище, в което видяхме динамичен футбол, неспирни атаки, красиви голове и историческо попадение, както и 2 греди.

Мерт Мюлдур откри резултата в 25-ата минута с прекрасен гол извън наказателното поле, а 2 минути по-късно втори гол на турците бе отменен заради засада. Грузия се върна в мача в 32' след попадение на Жорж Микаутадзе, който е първи за страната на европейски финали.

В 65-ата минута Арда Гюлер вкара феноменален гол, за да даде нов аванс на Турция. Крайното 3:1 бе оформено в 7-ата минута на 6-минутното добавено време от Керем Актюркоглу, който вкара на празна врата. Това се случи малко след пропуснат шанс на грузинците да изравнят. 

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът започна динамично, с превес в първите минути за Турция. В 9-ата минута Бардакчъ стигна до изстрел с глава след центриране от корнер, но покрай вратата. Секунди по-късно Айхан нанесе мощен удар от дъгата на наказателното поле, виждайки свободни пространства, а топката отскочи в дясната греда на грузинците. 

Грузия отговори с фронтален изстрел на Меквабишвили, който накара Гюнок да се намесва. В 26' резултатът бе открит с прекрасен гол на Мюлдур, който се възползва от лошо изчистване на грузинската отбрана и нанесе топовен удар от границата на наказателното поле, спрял в мрежата на Мамардашвили - 1:0.

Буквално в последвалата втора турска атака южните ни съседи удвоиха преднината си. След атака отдясно Кенан Йълдъз от много близо преодоля грузинския страж и реализира, но попадението бе отменено заради засада. 

В 9-ата минута Бардакчъ стигна до изстрел с глава след центриране от корнер, но покрай вратата. Секунди по-късно Айхан нанесе мощен удар от дъгата на наказателното поле, виждайки свободни пространства, а топката отскочи в дясната греда на грузинците. 
Грузия отговори с фронтален изстрел на Меквабишвили, който накара Гюнок да се намесва. 

Радостта на Турция обаче не трая дълго - Грузия изравни в 32-ата минута. Тогава Жорж Микаутадзе стреля смело от границата на вратарското поле, въпреки че бе обграден със защитници на съперника, и мушна топката под плонжа на вратаря - 1:1. Това бе първият гол на Грузия на европейски финали в историята. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Битката се поднови с ново усърдие между двата тима, вече под топлия дъжд в Дортмунд. В 57' Турция стигна до пряк свободен удар, като силният изстрел на Чалханоглу беше отразен с трудност от грузинския страж. 

Десетина минути по-късно Турция все пак успя да поведе отново, с още по-разкошен гол. След продължително разиграване пред наказателното поле топката достигна до Арда Гюлер, който стреля със 118 км/ч от сериозна дистанция и намери десния ъгъл на Мамардашвили. Прекрасна траектория, скорост и изпълнение!

Четири минути по-късно грузинците създадоха сериозна опасност пред турската врата, като ударът на Кочорашвили кацна на напречната греда - разочарование за тима. 

В 87' Турция можеше да вкара трети гол, но изстрелът на Йъзъджъ от близка дистанция с глава беше блокиран от грузинския вратар с незабавна реакция. 

Краят на сблъсъка бе толкова динамичен, колкото и началото му, дори повече. В 90+3' Грузия можеше да изравни, но Кочорашвили Микаутадзе си попречиха при нанасянето на финалния удар. В последните секунди Зурико Давиташвили нацели гредата, а след това защитник на Турция блокира опита му за добавка. 

След изтичането на добавеното време южните ни съседи подпечатаха победата си с трето попадение. В последната контраатака в мача Керем Актюркоглу успя да вкара топката в опразнената врата за 3:1. 

Съставите:

Турция: Гюнок, Акайдин, Айхан, Бардакчъ, Чалханоглу, Гюлер, Кадиоглу, Кокчу, Мулдур, Йълдъз, Йълмаз

Грузия: Мамардашвили, Чакветадзе, Двали, Какабадзе, Кашиа, Кочорашвили, Кварацхелия, Кверквелия, Меквабишвили, Микаутадзе, Цитайшвили

Преди мача

Това ще бъде едва трета официална среща между отборите, след като досега бяха участвали в една квалификационна група за Световното през 2006 г. в Германия. Тогава Турция победи като гост с 5:2, а у дома завърши 1:1. 

В останалите три контроли между отборите - Турция спечели първата (2002 г./ 3:0) и последната (2012 г./ 3:1), а Грузия спечели тази през 2007 г. с 1:0. 

Днес единственият отсъстващ е Ирфан Джан Кахведжи от селекцията на Турция. Припомняме ви, че за Грузия това е първо класиране на форума, изковано в Тбилиси. В столицата Гърция бе победена  с 4:2 след дузпи в плейофите. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички