Грузинската сензация е факт! Абсолютният дебютант наказа Португалия и е на 1/8-финал на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)


Грузинската сензация е факт! Абсолютният дебютант наказа Португалия и е на 1/8-финал на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5287 0

Португалия вече си гарантира първото място в група F още след първите два мача, но понесе тежък удар в последния си мач от груповата фаза на Европейското първенство по футбол. Кристиано Роналдо и компания загубиха с 2:0 от дебютанта Грузия, която за пореден път впечатли с представянето си. Хвича Кварацхелия откри за грузинците още във 2', а Жорж Микаутадзе удвои за тях в 57' от дузпа с третото си поредно попадение на Евро 2024, с което оглави голмайсторската листа.

В следващата фаза на турнира Грузия ще има за съперник тима на Испания. Съперник на Португалия на осминафиналите е Словения. "Кръстоносците" бяха с точка на дъното в класирането на тази група преди днешния ден, но непримиримостта им и отличната игра от първата секунда осигуриха класиране към елиминациите още в първото им участие на европейско първенство.

Както и се очакваше, въпреки подсигуреното първо място на Португалия, Кристиано Роналдо не остана на пейката. Той записа юбилейния си 50-и двубой на голям турнир с Португалия, като е първият европейски играч, който стига до това постижение. Има 22 мача на световни и 28 на европейски.

За Хвича Кварацхелия това бе дебютно попадение, а Жорж Микаутадзе пък е участвал пряко във всички голове на Грузия от Европейското първенство - Турция, Чехия и днес срещу Португалия. Откриващият гол във 2' не само бе дебютен за Квича Кварацхелия на европейско първенство, но и се нареди сред топ на най-бързите. Три от тях са от Евро 2024.

Микаутадзе стана деветият играч, който се разписва и в трите двубоя от груповата фаза. Сред първите осем е и легендата на българския футбол Христо Стоичков. Последният, който можеше да се похвали с подобно постижение е Гарет Бейл през 2016 година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна по шокиращ начин за португалците. Грузия показа, че ще търси победата на всяка цена и още във 2' откри резултата след бърза атака. "Мореплавателите" сгрешиха в центъра, а Жорж Микаутадзе изведе Хвича Кварацхелия вляво в наказателното поле. Той веднага напредна и не се поколеба да стреля в левия ъгъл за 1:0.

И в следващите минути грузинците показаха, че ще разчитат на мълниеносни атаки, с което тестваха бързото прибиране на португалците. В 16' Кристиано Роналдо застана зад топката, за да изпълни пряк свободен удар от около 30 метра. Изпълнението му бе доста добро и силно, но Мамардашвили показа отново защо е труден за преодоляване, а скоростта на изпълнение от Роналдо - 130км.

В 23' Жоао Палиня пробва късмета си от много сериозна дистанция, но грузинският вратар нямаше никакъв проблем да спаси. 

Секунди след това се стигна до разбъркване в наказателното поле на Грузия след корнер, а Франсиско Консейсао успя да нанесе удар, който излезе в аут. Кристиано Роналдо бе задържан за фалнелката от Лука Лочошвили, но не бе отсъдена дузпа. Капитанът веднага оспори това решение и дори получи жълт картон.  След около половин час игра Жоао Феликс нанесе силен удар от дистанция, но встрани от вратата.

В 43' Палиня стреля дъгата на наказателното поле, а ударът му премина покрай вратата на Мамардашвили. В добавеното време от около 20 метра шутира Жоао Феликс, но вратарят улови топката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Роберто Мартинес направи промяна, като на мястото на Палиня влезе Рубен Невеш. Още след подновяването Португалия стигна до ъглов, но опитът на Роналдо с глава не бе успешен.

Въпреки пресата на Португалия и отличен удар на Диего Далот, отборът, който вкара втори гол в двубоя отново бе Грузия. В 55' главният рефер бе извикан да прегледа ситуация за дузпа в полза на Грузия. Ясно се видя, че Антонио Силва удари в крака Лука Лохошвили при опит да изчисти топката, а реферът веднага промени решението си.

Зад топката застана Жорж Микаутадзе, който бе безгрешен и вкара третия си гол на Евро 2024, оглавявайки класирането при голмайсторите.

Определено играта на португалците в атака не се получаваше толкова,  а в 66' Силва и Роналдо бяха заменени от Семедо и Рамош. И това не даде резултат като в 72' Грузия можеше да вкара и трети гол. При поредната контраатака Митеишвили изведе Гиорги Чакветадзе по десния фланг. Той преодоля защитата и излезе на стрелкова позиция, но ударът му премина над вратата на Диого Коща.

В добавеното време на срещата Жоао Феликс подаде за Нелсон Семедо, който стреля от движение от близка дистанция, но отново Гиорги Мамардашвили спаси страхотно. В четвъртата добавена минута Далот стреля от далечно разстояние, а Мамардашвили пак отрази.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Грузия: 25. Гиорги Мамардашвили – 2. Отар Какабадзе, 15. Гиорги Гвелесиани, 4. Гурам Кашия (К), 14. Лука Лочошвили, 3. Лаша Двали – 10. Гиорги Чакветадзе, 6. Гиорги Кочоравшвили, 17. Отар Китеишвили – 22. Жорж Микаутадзе, 7. Хвича Кварацхелия 

Португалия: 22. Диого Коща – 5. Диого Далот, 13. Данило Перейра, 24. Антонио Силва, 14. Гонсало Инасио – 25. Педро Нето, 6. Жоао Палиня, 15. Жоао Невеш – 26. Франсиско Консейсао, 7. Кристиано Роналдо (К), 11. Жоао Феликс

ПРЕДИ ДВУБОЯ


Ако играе, Кристиано Роналдо ще направи своето 50-о участие на голям международен турнир. Португалия има втория най-добър резултат в нападение на Евро 2024 след два мача, отбелязвайки пет гола, три по-малко от домакина Германия. Голямата звезда на тима обаче все още няма попадение, а една асистенция на Бруно Фернандеш за гола му срещу Търция.

В единствената си среща срещу Грузия през 2008 г. шампионите от 2016 г. спечелиха с 2:0, като Роналдо и Пепе бяха титуляри.

В групата лидер е Португалия с шест точки, следвана от Турция с три, а Чехия и Грузия са с по една. Грузия вкара и в двата си мача до момента и все още има надежди за чудо и за класиране за осминафиналите, но това минава през победа срещу Португалия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички