Европейско първенство по футбол: Украйна забравя за войната, Франция в опасност, а Белгия ще тупа слабак


Европейско първенство по футбол: Украйна забравя за войната, Франция в опасност, а Белгия ще тупа слабак
Снимка: Getty Images

2001 0

В днешния ден (17.06) от Европейското първенство по футбол 2024 предстои да видим в действие един от големите фаворити за трофея - Франция. Той ще довърши кръга за група D, а освен това ще се изиграят и двете срещи от група C.

Румъния срещу Украйна

Украйна срещу Румъния на Евро 2024

Първият дуел за деня противопоставя Румъния и Украйна. Украинците имат чудесен шанс да излязат от групата след сериозна доза късмет при жребия. Те трябваше да минат през баражи, за да се класират, като там сломиха Босна и Херцеговина с 2:1, а след това и Исландия - отново с 2:1.

В приятелските срещи през юни Украйна допусна поражение с 1:3 от Полша, но след това натрупа самочувствие с 4:0 над Молдова. Северната ни съседка пък не записа нито една победа в контролита през март и юни, като допусна загуба от Колумбия (с 2:3) и записа три равенства, едното от които срещу Северна Ирландия (1:1). В навечерието на Евро 2024 пък Румъния не вкара, но и не допусна гол срещу България и Лихтенщайн - 0:0 и в двата мача.

Двата отбора са играли само веднъж един срещоу друг в последните 13 години, но ако съдим от последните им три двубоя, то можем да очакваме доста голове. За последно се срещнаха през 2016-а, когато в контрола приключиха при 4:3 за Украйна. Във всеки от последните им три дуела се стига до гол/гол, като са паднали общо 16 попадения - средно по над пет(!) на мач. В никой от тези сблъсъци обаче Румъния няма успех. Все пак началото на века северната ни съседка побеждава два пъти Украйна в контроли.

Голямата въпросителна за Румъния е кой ще играе отпред в отсъствието на Денис Алибек.

Потенциален стартов състав за Румъния: Ница, Рациу, Драгушин, Рус, Банцу, Мариус Марин, Разван Марин, Станчу, Ман, Драгуш, Михайла.

Потенциален стартов състав за Украйна: Лунин, Коноплия, Забарний, Матвиенко, Зинченко, Шапаренко, Судаков, Цяганков, Добвюк, Мудрик.

Румъния - Украйна по ТВ: Къде да гледаме сблъсъка от Евро 2024?

Белгия срещу Словакия

Белгия срещу Словакия на Евро 2024

Във втория мач за деня (19:00) един от скритите фаворити Белгия е абсолютен фаворит срещу Словакия. "Червените дяволи" са в зашеметяваща серия от 15 поредни мача без загуба, като последната такава идва от Мароко в групите на разочароващото за страната Световно първенство в Катар.

В приятелските срещи през март бяха записани равенства срещу Ейре (0:0) и Англия (2:2), а в навечерието на Евро 2024 Белгия се изправи срещу доста по-леки опоненти в лицето на Черна гора (2:0) и Люксембург (3:0). Словакия пък допусна загуба (0:2 от Австрия) и равенство (1:1 с Норвегия) през март, а през този месец вкара общо осем гола на Сан Марино и на Уелс за две разгромни победи с по 4:0.

Тези опоненти са се срещали само три пъти в исторически план - всеки от дуелите през този век, като прави впечатление, че неизменно се стига до гол/гол. След равенства 1:1 през 2002-ра и 2006-а Белгия успява да сломи Словакия през 2013-а с 2:1.

Тома Мюние получи контузия в приятелския мач срещу Люксембург, а Ян Вертонген и Артур Теате все още не са готови за мача. Всеизвестно е и дискусионното решение Тибо Куртоа да не бъде викнат, въпреки че се възстанови от тежката контузия и дори пази във финала на Шампионска лига. В Словакия пък се надяват Куцка да е готов след проблема в лявата ръка, полъчен през април, както и след аркадата срещу Уелс.

Потенциален стартов състав на Белгия: Кастеелс, Фаес, Витсел, Де Кюпер, Кастан, Мангал, Онана, Доку, Тросар, Де Бройне, Лукаку.

Потенциален стартов състав на Словакия: Дубравка, Пекарик, Вавро, Шкриниар, Ханцко, Куцка, Лоботка, Дуда, Шранц, Боженик, Хараслин.

Белгия - Словакия по ТВ: Къде да гледаме двубоя от Евро 2024?

Австрия срещу Франция

Франция срещу Австрия на Евро 2024

В най-интригуващия мач за деня Франция се изправя срещу коварния отбор на Австрия. Амбициите на "петлите" са ясни, но днешният им съперник категорично възнамерява да излезе от групата, въпреки че в компанията и на Нидерландия и Полша няма да е никак лесно.

Австрия е в серия от цели 7 поредни мача без загуба, като е спечелила шест от тях. В контролите през март победи Словакия (2:0) и избухна срещу Турция с 6:1. През юни пък сломи силния тим на Сърбия с 2:1 и остана непобедена срещу Швейцария (1:1).

Франция загуби от Германия през март (0:2) и победи Чили с 3:2, а в навечерието на Евро 2024 не впечатли толкова, след като последния мач преди големия форум бе равенство с Канада (0:0). Дни преди това пък сломи футболното джудже Люксембург с 3:0.

Австрия - Франция по ТВ: Къде да гледаме сблъсъка от Евро 2024?

Двата отбора са се срещали пет пъти през този век, като през 2022-ра бяха в една група на Лигата на нациите. Тогава "петлите" не успяха да победят като гости (1:1), но сломиха опонента у дома с 2:0. Любопитното е, че в квалификациите за Мондиал 2010 си разменят по една победа като домакин с по 3:1, като така три от последните им четири двубоя стигат до гол/гол. През 2007-а пък Франция побеждава в контрола с минималното 1:0.

Ралф Рангник няма да може да използва голямата звезда на отбора Давид Алаба, и то за целия турнир. Въпреки страхотната форма на Салиба все пак се очаква Конате и Упамекано да бъдат предпочетени за двойка в центъра на отбраната от Дешан. А по всяка вероятност Канте ще бъде използван вместо Чуамени, за да може халфът на Реал да се възстанови напълно.

Потенциален стартов състав на Австрия: Пенц, Пош, Линхарт, Траунер, Мвене, Лаймер, Зайвалд, Вимер, Сабитцер, Баумгартнер, Грегорич.

Потенциален стартов състав на Франция: Майнян, Кунде, Конате, Упамекано, Ернандес, Канте, Рабио, Гризман, Дембеле, Мбапе, Тюрам.

Ще можете да следите всички срещи от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички