Европейското първенство по футбол започва: На 90% сигурно е, че с него се връща и проклятие, властвало 32 години в Европа


Европейското първенство по футбол започва: На 90% сигурно е, че с него се връща и проклятие, властвало 32 години в Европа
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

4117 0

Днес (14.06) започва Европейското първенство по футбол 2024. Дългоочакваният старт ще бъде сложен с мача от група А между домакина Германия и мотивираната Шотландия. Срещата е от 22:00 часа българско време.

Въпреки че е далеч от най-силните си години, Бундестима е един от топ фаворитите - заедно с Англия, Франция, Португалия и Испания. Разбира се, факторът домакинство също засилва шансовете на селекцията на Юлиан Нагелсман.

Любопитното е, че през 2008 година именно Германия прекратява едно проклятие на европейски първенства, което е продължило 32 години. То е тясно обвързано със световните първенства, а изгледите да се завърне на Евро 2024 са много сериозни. За какво точно става въпрос?

Още: Кристиано Роналдо е готов да чупи рекордите на Европейското първенство по футбол, а можеше да работи на Макдоналдс

Проклятието на европейските първенства

Европа е континентът с най-много успехи на световни първенства, като съответно има и най-много представители, които са завършвали с бронзови медали. Третото място на мондиал обаче дълги години означаваше пълен крах на континенталната надпревара, което идва две години по-късно.

Това се случва за първи път през 1974-та година. В нея Полша печели бронза на Мондиал 1974 след успех с 1:0 над Бразилия в "малкия финал", но две години по-късно, дори не се класира за Евро 1976 след провал в квалификациите. За тях историята се повтаря и през 1982 година - трети на Световното в Испания, но след това пропуска Европейското във Франция, въпреки че броят участници се е увеличил двойно от четири на осем.

Това е сполетявало и някои от големите сили в световния футбол. На Евро 1984 Франция печели трофея у дома, но само четири години по-късно шокиращо изобщо не се класира (за Евро 1988). А между двете континентални надпревари, разбира се, завършва трета на Мондиал 1986.

Още: Пълен наръчник за Европейско по футбол 2024: Всичко от А до Я за първенството (СНИМКИ)

През 1990-а пък Италия става трета на тогавашното Световно първенство, на което е и домакин. Само две години след това обаче не успява да се класира на Евро 1992. Швеция е следващият потърпевш. На Мондиал 1994 страната бие България и става трета, но след две години не се класира за Евро 1996.

След това идва ред на балканските страни да пострадат. Хърватия става трета на Световното 1998, но не се класира за Европейското 2000. Турция пък е трета на Мондиал 2002, но не играе на Евро 2004.

Как Германия сложи край?

Мирослав Клозе с Германия

След 32 години на проклятието Германия успява да го счупи през 2008 година. Бундестима е трети на Световното през 2006-а, но две години след това дори стига финала на континенталната надпревара, въпреки че го губи. На следващия Мондиал Германия отново е трета, но на Евро 2012 играе полуфинал.

Още: Пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде гледаме всеки мач от Евро 2024

И въпреки че проклятието се връща за едно издание (Нидерландия трета на Световното през 2014, а след това не се класира за Евро 2016), Белгия отново го прекъсва. "Червените дяволи" са с бронза на Мондиал 2018, а на Евро 2020 отпадат на четвъртфиналите от бъдещия шампион.

Проклятието се завръща за Евро 2024?

На Световното в Катар Хърватия стана трета. "Шахматистите" се класираха за Евро 2024, но попаднаха в "групата на смъртта". Така проклятието може да се завърне и третият от Световното да претърпи крах в групите. В компанията на Испания и Италия (Албания е другият тим) шансовете Хърватия да отпадне още в груповата фаза далеч не са сензационни. Ще можете да следите срещите на страната + всички останали от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички