Гол в 100-тната минута изхвърли Шотландия от Европейското по футбол - ужасна контузия ни върна към Евро 2020


Гол в 100-тната минута изхвърли Шотландия от Европейското по футбол - ужасна контузия ни върна към Евро 2020
Снимка: GettyImages

2219 0

Унгария спря серията си от 8 поредни двубоя без победа на еврошампионати, след като в 100' златната резерва Шобот вкара с последния удар в мача и донесе успеха на "маджарите" с 1:0 над Шотландия. 

Добавеното време на мача беше 10 минути и стана истинско зрелище, в което имаше 5 чисти голови положения - 3 за Унгария и 2 за Шотландия. В крайна сметка, унгарците се оказаха по-точни и в най-важния момент Шобот не трепна. 

Най-тежкият момент в мача обаче последва в средата на полувремето, когато при центриране в наказателното поле Варга беше изблъскан в гръб и се строполи на земята, губейки съзнание. Медицинските екипи действаха изключително бавно, като дори Собослай се наложи да помага, за да носи носилката. 

Засега информация няма, освен че е откаран в местна болница. 

Що се отнася до последствията за група А, то Унгария завършва на 3-то място с 3 точки и има шанс да играе на осминафиналите като един от 4-те най-добри отбора, класирали се на 3-то място. Шотландия отпада без победа и без особени футболни аргументи. 

Групата беше спечелена от Германия, която изравни за 1:1 в края на мача срещу Швейцария. 

Първо полувреме 

Стартът беше много внимателен от страна и на двата тима. Британците установиха контрол над топката, като имаха и две статични положения в половината на Унгария, но не последва нищо интересно. 

Към средата на полувремето Шотландия вече имаше над 80% владение на топката, но пък превесът в това естество по никакъв начин не допринасяше за положения пред вратата на Гулачи. 

За 30 минути двата отбора не създадоха нищо запомнящо се в атака, като грубата игра властваше. Неслучайно и унгарски футболисти на два пъти получиха картони. В същото време след изтичането на първия половин час "маджарите" успяха леко да изнесат играта в предни позиции, но атаките не завършиха с успех. 

Полувремето завърши с нов картон, този път на Шафер, а в добавеното време Унгария осъществи единствената смислена атака за полувремето, завършила с разочароващ удар на Собослай от 15 метра в аут. 

Второ полувреме 

Началото на втората част беше  също толкова посредствено, но все пак Унгария отправи втория си точен удар, но твърде лек и право във вратаря. Шотландия пък отправи първия си удар  чак в 54' чрез Че Адамс, който се опита да прехвърли стадиона с шута си. Малко преди това за поредния груб фал в мача Скот МакТоминей получи жълт картон. 

В 56' "маджарите" организираха нова страхотна контраатака, при която топката стигна до Шалай, той стреля, но с рикошет топката излезе в корнер - след него не последва нищо интересно. 

В 68' Ангъс Гън излезе при центриране и се вряза в купа от играчи, като последва ужасяващ момент - Варга падна безпомощен на тревата (след лошо приземяване), което провокира моментално влизане на медицински екип и всички налични медицински лица на стадиона. 

На терена се появиха и одеяла, с които играчът беше скрит. В крайна сметка, той беше изведен от терена. Така и не беше показано повторение, за да видим какво точно се случи в ситуацията. Но играчът беше изведен от терена под овациите на феновете и на двете страни. 

В 78' Шотландия имаше претенции за дузпа, след като Армстронг получи отличен пас в наказателното поле и овладя топката, след което беше препънат от Орбан. На повторенията контактът беше виден, но в същото време се видя, че Армстронг нарочно изтегля крака си встрани от тялото. 

В 90' Шефер направи феноменален пробив в половината на Шотландия, стигна до наказателното поле и стреля силно, но Гън успя да отрази. Буквално минута по-късно Собослай се озова сам срещу вратаря, но от много малък ъгъл. Вместо да подаде на свой съотборник обаче, той реши да стреля и Гън отново спаси - герой на мача за "гайдарите". В 92' Шобот можеше да прати своите на 7-мото небе, но топката срещна гредата - невероятен пропуск. 

Добавеното време беше абсолютно фантастично, но в 10-ата минута се случи нещо изумително. Първо вратарят Гулачи спаси сигурен гол, а при последвали корнер защитата на Унгария успя да спре своя символичен домакин, след което последва мигновена контраатака. Шалай беше изведен по дясното крило, нахлу в наказателното поле и пусна остър пас, засечен перфектно от Шобот - точен удар, Гън безпомощен и 1:0! 

Стартови състави на двата тима 

Шотландия: Гън, Ралстън, Ханли, Хендри, МакКена, Робертсън, Гилмор, МакГин, МакГрегър, МакТоминей, Адамс

Унгария: Гулачи, Ботка, Орбан, Дардай, Бола, Керкез, Шафер, Стайлс, Собослай, Салай, Варга 

Преди мача Шотландия - Унгария на Евро 2024

Само победа ще свърши работа както за Шотландия, така и за Унгария, ако искат да запазят надеждите си за напредък към фазата на елиминациите. Двата тима не успяха да спечелят победа от първите си два мача, след като "гайдарите" загубиха с 1:5 от Германия и направиха равен 1:1 с Швейцария.

От другата страна, стои Унгария. Отборът на Марко Роси бе спряган за "скрит" фаворит, но не съумя да впечатли в първите си два мача, губейки с 1:2 от Швейцария и след това с 0:2 от домакина - Германия.

Двете национални селекции са се изправяли една срещу друга два пъти. Първата среща бе през далечната 2004 година, когато Унгария печели с 3:0. 14 години по-късно (2018), Шотландия взима своя реванш с минималното 1:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички