"Групата на смъртта" се разплита: Мечтан рекорд, предвещаващ триумф и кошмар за Италия по пътя към 1/8-финалите на Европейското по футбол


"Групата на смъртта" се разплита: Мечтан рекорд, предвещаващ триумф и кошмар за Италия по пътя към 1/8-финалите на Европейското по футбол
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

2561 0

Днес (24.06) ще бъде сложен край на "Групата на смъртта" на Европейското по футбол в Германия. Именно така бе определена група B, в която са отборите на Испания, Италия, Хърватия и Албания. И макар вече "Ла Роха" да се класира на 1/8-финалите, то интригата никак не е угаснала за останалите 3 отбора. И двата двубоя днес ще започнат в един и същи начален час - 22:00 българско време.

Албания срещу Испания

Победата на Испания с 1:0 над Италия във втория кръг не само им осигури място в директните елиминации на Евро 2024, но и ги затвърди като победители в група B. Те ще се стремят да спечелят първите си три мача на Европейско първенство едва за втори път в своята история, след като го направиха преди това през 2008 г., когато спечелиха турнира.

Още: Кристиано Роналдо чупи рекорди, а Джорджина се похвали със страстна целувка от него (СНИМКИ)

Албанците все още имат шанс да се класира, но за тази цел ще трябва да спрат Испания от 100%-ов рекорд.  Кристиян Аслани вероятно ще бъде ключова фигура. В двата им мача той е лидер на всички албански играчи за голови опити (4), удари към целта (2), успешни подавания (91) и подавания в последната третина (20), като същевременно той създаде най-много общи положения (3).

Испания има безупречен рекорд срещу Албания, като спечели всичките си осем предишни срещи, вкара 31 гола и допусна само три. Това е най-добрият рекорд на Испания срещу който и да е противник, заедно с Лихтенщайн и Малта.

Албания пък има загуба с 9:0 от Испания в квалификация за Евро през декември 1990 г., което остава най-голямото им конкурентно поражение в историята.  Последната им среща беше приятелска през март 2022 г., която Испания спечели с 2-1 у дома.

Мениджърът Луис де ла Фуенте може да реши да извърши промени и да даде почивка на звездите си срещу Албания, особено вложените усилия при впечатляващото им представяне срещу "адзурите". Един играч, който със сигурност ще отсъства за Испания, е Родри, който е наказан, след като получи жълти картони и срещу Хърватия, и срещу Италия.

Още: Европейското по футбол 2024 създаде истински прецедент, който не се бе случвал никога

Вероятен състав на Албания: Стракоша, Митай, Айети, Джимсити, Хисаж, Лачи, Рамадани, Аслани, Байрами, Манай, Аслани;

Вероятен състав на Испания: Унай Симон, Грималдо, Начо, Дани Вивиан, Хесус Навас, Баена, Зубименди, Мерино, Перес, Феран Торес, Микел Оярсабал.

Къде да гледаме двубоя Албания - Испания от Евро 2024?

Хърватия срещу Италия

Хърватия може да види доста ранна елиминация от Евро 2024, ако не успее да победи италианския тим днес. Отборът на Златко Далич стигна до само една точка от първите си два мача, след като бяха победени с 3:0 срещу от лидера Испания, преди да допуснат изравнителен гол в последната минута срещу Албания. За Италия ще е достатъчно и само една точка от днешната среща, но със сигурност не трябва да се подценява двубоят и залога.

Още: 3 са основните заплахи за Италия в най-ключовия им мач на Европейското по футбол - будят голямо притеснение

Срещу албанците Далич пусна Иван Перишич, Йосип Юранович и Бруно Петкович, което увеличи средната възраст на стартовите 11 на Хърватия до 30 години и един ден, вторият най-стар отбор, който някога е извеждал на голям турнир. Хърватите вече имат повече удари (38) и повече удари към целта (15) на Евро 2024, отколкото имаха в цялата групова фаза на Евро 2020 (30 удара, 10 в целта).

Това ще бъде третата среща на Хърватия и Италия на голям турнир, като всички се провеждат в груповите фази. Хърватия спечели с 2:1 на Световното първенство през 2002 г. преди равенство 1:1 на Евро 2012.

Откакто получи независимост в началото на 90-те години, Хърватия е непобедена в осемте си срещи срещу Италия, а последните им три срещи завършиха 1:1. Това ще бъде петата среща на Хърватия на европейско първенство срещу настоящите действащи шампиони, като всеки мач идва в груповата фаза. Те победиха Дания с 3:0 през 1996 г., завършиха наравно 2:2 с Франция през 2004 г. и загубиха с 1:0 срещу Испания през 2012 г., преди да победят испанците с 2-1 през 2016 г.

Къде да гледаме двубоя Хърватия - Италия от Евро 2024?

Лошата новина за Италия е, че Федерико Димарко се е контузил и няма да може да вземе участие в двубоя. Още срещу Испания имаше известни проблеми, но сега не е успял да довърши и тренировката на тима. Дармиан по всяка вероятност ще го замести.

Вероятен състав на Хърватия:  Ливакович, Юранович, Шутало, Гвардиол, Перишич, Модрич, Брозович, Ковачич, Майер,  Крамарич, Будимир

Още: 1 играч е най-прецакан от Саутгейт в Англия на Европейското по футбол: Несменяем титуляр, но тотално обезличен

Вероятен състав на Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Дармиан, Калафиори, Бастони, Пелегрини, Барела, Жоржиньо, Камбазио, Скамака, Киеза .

А ето и пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде гледаме всеки мач от Евро 2024.

Още: На Европейското по футбол: Стюард влезе с два крака в глезена на закотвил Кристиано Роналдо на пейката... а бе там, да го пази (ВИДЕО)

Всички 1/8-финалисти до момента на Европейското първенство по футбол 2024 - включително 2 сигурни победителя

Край на Група A на Европейското по футбол: Голов мач на непобедимите + дуела на Възкресението

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички