Гвоздеят на 1/8-финалите: Задава се тотален кошмар за Роналдо и компания на Европейското първенсто по футбол


Гвоздеят на 1/8-финалите: Задава се тотален кошмар за Роналдо и компания на Европейското първенсто по футбол
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

3176 0

Днес (01.07) ще се проведат още два осминафинални двубоя на Европейското първенство по футбол 2024. Може да се оформи един от зрелищните дуели на четвъртфиналите, ако Франция и Португалия спечелят своите срещи. Преди това обаче "петлите" влизат в най-интригуващия осминафинален дуел.

Франция срещу Белгия в най-интересния 1/8-финал от Европейското първенство по футбол

Белгия и Франция на Евро 2024

След разочароващите мачове за Франция и за Белгия в груповата фаза в крайна сметка двата тима ще се срещнат още на осминафиналите. "Петлите" спечелиха първи си дуел в група D, но след това не успяха да победят нито Нидерландия, нито Полша, за да останат втори. Белгия пък сломи единствено Румъния в своята група E, но в крайна сметка именно северната ни съседка отне лидерската позиция от "червените дяволи" в група, в която всички бяха с по 4 точки.

Както вече споменахме - победителят от тази двойка ще срещне победителя от другия осминафинал, който ще се състои днес - Португалия срещу Словения.

Франция и Белгия играха на полуфинал на Световното първенство през 2018 година, а "петлите" надделяха трудно с 1:0, преди да се устремят към титлата в Русия. Двата тима играха полуфинал и през 2021-ва в Лигата на нациите, а тогава "червените дяволи" водеха с 2:0 на полувремето, но в крайна сметка бяха обърнати и загубиха с 2:3.

Любопитното е, че Франция се е изправяла срещу съседката си с поне 36 пъти повече, отколкото срещу всеки друг опонент. Това ще е общо 76-и двубой между тях, като напоследък "петлите" имат много сериозно преимущество. Те преодоляха "червените дяволи" и на Евро 1984, когато ги разбиха с 5:0 по пътя към първата си титла.

Дойде ли времето и на Антоан Гризман, който има 7 гола в 14 мача на европейски, като цели пет от тях идват в елиминационната фаза. Ромелу Лукаку пък има 11 попадения в 25 мача на голям форум, но все още чака първия си гол на Евро 2024, след като цели три негови бяха отменяни.

Ще се иска и повече агресия от Франция, след като само две страни получиха по-малко жълти картони в групите - Нидерландия и Словакия с по 2, докато "петлите" - с три, като един от тях бе за Килиан Мбапе, когато влезе на терена без позволение срещу Австрия в първия мач.

Потенциален стартов състав на Франция: Майнян, Кунде, Салиба, Упамекано, Ернандес, Канте, Рабио, Чуамени, Гризман, Дембеле, Мбапе.

Потенциален стартов състав на Белгия: Кастеелс, Кастан, Фаес, Вертонген, Теате, Тилеманс, Онана, Де Бройне, Доку, Лукебакио, Лукаку.

Словения ще опита пак да победи Португалия... този път на Евро 2024

Португалия срещу Словения на Евро 2024

Португалия бе единственият тим освен Испания, който си гарантира първото място в групата още след втория кръг. Това засенчи изненадващата загуба от Грузия с 0:2 в мач, в който бяха пуснати резервите (+ Кристиано Роналдо и вратаря Диого Коща). Така "мореплавателите" си осигуриха мач срещу третия в група C, който се случи да бъде Словения.

Трябва да отбележим обаче, че словенците не са за подценяване, след като останаха без загуба в компанията на Англия, Дания и Сърбия. Те са без поражение във вече 9 поредни мача (4 победи и 5 равенства), като в тази серия влиза и единственият дуел между тези опоненти - приятелска среща през месец март, когато Португалия изненадващо загуби с 0:2.

Можем да очакваме попадения, след като всеки от последните 13 двубоя на иберийците видяха поне по два гола. Това важи и за 8 от последните 10 на Словения (включително и вече споменатият мач между тях).

Кристиано Роналдо търси първия си гол на Евро 2024, въпреки че никой друг играч не е отправил повече удари в груповата фаза от него - 12. Срещу него е отлично познат вратар, когото е срещал много пъти на клубно ниво - Ян Облак. След като Кристиано му вкара хеттрик през сезон 2018/19 в Шампионска лига с Ювентус, Облак е запазвал суха мрежа във всеки от следващите им пет сблъсъка.

Потенциален стартов състав на Португалия: Коща, Кансело, Пепе, Диаш, Мендеш, Витиня, Фернандеш, Силва, Леао, Феликс, Роналдо.

Потенциален стартов състав на Словения: Облак, Карничник, Дркушич, Бийол, Балковец, Стоянович, Елшник, Черин, Млакар, Шпорар, Шешко. 

Ще можете да следите и двата мача от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички