Хаос в групата: Украйна с пълен обрат - остава в играта на Европейското по футбол (ВИДЕО)


Хаос в групата: Украйна с пълен обрат - остава в играта на Европейското по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3077 0

Украйна осъществи пълен обрат и победи Словакия с 2:1 на Европейското първенство по футбол 2024. По този начин страната запази шансовете си за класиране към елиминациите, а ситуацията в група E стана много заплетена. Утре (22.06) големият фаворит в групата Белгия се изправя срещу Румъния и ако победи, всеки от четирите тима ще разполага с по три точки преди третия кръг.

Украйна с пълен обрат срещу Словакия на Евро 2024

Словакия изигра много силно първо полувреме и поведе още в 18-ата минута. Тогава Шранца бе намерен на втора греда, където бе изпуснат от Зинченко, за да се разпише от непосредствена дистанция с глава. Той се превърна в едва втория футболист, който реализира повече от едно попадение на Евро 2024 - след Джамал Мусиала за Германия.

Все пак Украйна постепенно се съвзе, като удари по една греда в двете полувремена. Тимът игра доста по-добре през втората част и закономерно стигна до изравнителния гол. В 53-тата минута Шапаренко бе намерен на перфектна позиция в наказателното поле след пас на Зинченко и с едно докосване отправи недостижим за Дубравка удар.

В 80-ата минута пък пълният обрат стана факт. Яремчук бе намерен с чудесно подаване зад противниковата отбрана, показа прекрасен контрол над топката и с второто си докосване я пусна покрай Мартин Дубравка.

С успеха Украйна си върна на Словакия за болезненадата загуба с 1:4 в Лигата на нациите през 2018 година (последната среща помежду им). Затвърди се и оспорваността на това съперничество - в последните шест срещи помежду им Украйна е с три победи, Словакия с две, като има и едно нулево равенство. За трети случай в последните им четири сблъсъка пък се стигна до гол/гол.

В последния кръг от груповата фаза Украйна се изправя срещу големия фаворит в групата Белгия, докато Словакия ще срещне северната ни съседка Румъния. И двата мача са в сряда (26 юни) от 19:00 часа българско време.

 

Словакия срещу Украйна на Евро 2024

Първо полувреме

В първите минути до голяма степен изненадващо - Словакия бе отборът, който държеше повече топката и атакуваше по-често. Въпреки това Украйна на няколко пъти опита опасни контраатаки.

В 10-ата минута Хараслин показа скорост и техника отляво и след смяна на посоката опита изстрел от неособено голям ъгъл. Трубин обаче спаси силния изстрел.

Секунди след това Шранц се възползва от нелеп рикошет в бранител на Украйна в наказателното му поле - последва изстрел от непосредствена дистанция, но право в тялото на Трубин.

В 17-ата минута Ханчко стреля от пряк свободен удар от 22 метра, но Трубин изби встрани силния изстрел.

18' - 1:0! Шранца получи добро центриране на втора греда, където Зинченко увисна. Последва удар с глава от непосредствена дистанция и никакъв шанс за намеса на Трубин.

Въпреки инкасираното попадения Украйна остана все така пасивна и Словакия контролираше напълно срещата.

Чак в 28-ата минута видяхме нещо различно от украинците. Довбик показа техника на малко пространство в наказателното поле и размина Шкриниар, след това стреля опасно, но ударът му бе отразен и последва корнер.

В 34-тата минута Украйна организира най-хубавата си атака в мача. Тя завърши със засада, но преди това Тимчик стреля от малък ъгъл в наказателното поле, а ударът му се отби в страничния стълб.

В 43-тата минута Зинченко стреля директно от пряк свободен удар от малък ъгъл, но Дубравка покри близкия си ъгъл и изби, а след това нямаше кой да добави топката в мрежата.

Секунди след това след открадната топка Хараслин стреля извън наказателното поле, търсейки по земя далечния ъгъл, но там Турбин блесна с чудесна намеса.

Второ полувреме

54' - 1:1! Шапаренко изравни резултата след чудесно центриране на Зинченко в наказателното поле и удар още с първото докосване - прецизно в долния ъгъл.

Натискът на Украйна продължи и след изравнителното попадение.

В 74-тата минута Мудрик получи топката отляво при отлична контраатака. Играчът на Челси стреля от малък ъгъл, Дубравка прецени, че топката няма да влезе в мрежата му и в крайна сметка тя се отклони от страничния стълб.

80' - 1:2! Яремчук получи зад противниковата отбрана, показа отличен контрол и с второто си докосване пусна топката покрай Дубравка. Шкриниар опита да стигне с шпагат топката, която бавно се бе насочила към голлинията, но закъсня с малко.

До края на мача Словакия натисна съперника и редеше атаки една след друга, но така и не стигна до чисто голово положение.

Стартови състави

Словакия: Дубравка, Ханчко, Пекарик, Вавро, Шкриняр, Дуда, Кучка, Лоботка, Хараслин, Шранц, Боженик

Украйна: Трубин, Тимчик, Зинченко, Забарний, Матвиенко, Шапаренко, Бражко, Судаков, Ярмоленко, Мудрик, Довбик

ПРЕДИ МАЧА

Словакия започна много добре участието си на континенталната надпревара, побеждавайки фаворита не само в групата, но и в турнира (един от фаворитите) - Белгия.

Украйна пък започна катстрофално, губейки с 0:3 от Румъния. Сега за тима е въпрос не само на запазване на шансове за излизане от групата, но и на чест.

Словаци и украинци са се срещали осем пъти досега на международно ниво, като първите са записали 2 победи, "синьо-жълтите" - 3, а 3 мача са завършили с равенство.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички