Испания издуха Франция: Мастърклас на "децата" ги прати на финал на Европейското по футбол (ВИДЕО)


Испания издуха Франция: Мастърклас на "децата" ги прати на финал на Европейското по футбол (ВИДЕО)
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

14052 0

Ясен е първият финалист на Европейското първенство по футбол 2024! Испания победи Франция с 2:1 в полуфинала, игран в Мюнхен. Сега "Ла Фурия Роха" ще чака утрешния (10.07) мач между Нидерландия и Англия, за да узнае срещу кой от двата тима ще се изправи в спор за трофея.

Испания би Франция на Евро 2024 и ще играе на финала

Испания - Франция, Мбапе срещу Ямал

Срещата започна сложно за Испания, след като въпреки няколкото добри положения в тяхна полза опонентът откри резултата още в 9-ата минута след отлично центриране от Килиан Мбапе и засечена топка във вратарското поле от Рандал Коло Муани.

След това обаче дойде ред на 16-годишния Ламин Ямал да избухне с превъзходен гол от далечно разстояние, след като преди това си освободи пространство с чудесен финт срещу Адриен Рабио. Тийнейджърът се превърна в най-младия играч, вкарвал гол на европейско или световно - на 16 години и 362 дни (Пеле остава зад него - на 17 години и 239 дни).

Голът на Ямал падна в 21-вата минута, а по-малко от 240 секунди след това се стигна до пълния обрат и Франция вече изоставаше в резултата. Дани Олмо, който изигра много силен мач и срещу Испания, вкара чудесен гол в 25-ата минута.

Франция за пореден мач показа твърде малко в нападение и до края нямаше толкова добри положения за гол с изключение на два шанса пред Ернандес и Мбапе, които обаче стреляха високо над вратата.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Любопитното е, че за първи път Франция губи мач на голям форум, в който Нголо Канте играе. Така приключва най-дългата серия без загуба за европейски играч в това отношение - след 13 победи и 7 равенства.

Испания достига финала на трето от последните пет издания на европейски първенства, като освен това е единственият тим на Евро 2024, който е записал само победи (макар и тази над Германия да дойде след продължения). Така иберийците се превърнаха в първата страна на европейско, която печели шест мача в един турнир - освен това никой никога преди не е печелил шест мача поред на европейско. Те са на един мач от рекордна четвърта евротитла.

Първо полувреме

Испания започна по-активно срещата. В 3-тата минута Руис получи в наказателното поле и центрира меко след лъжливо движение, но топката прехвърли всички.

В 5-ата минута Ямал центрира отлично отдясно и Руис се включи от втора позиция, засичайки с глава топката във вратарското поле, но пращайки я над вратата.

Първата контраатака за Франция дойде секунди след това, стигна се до извеждащо подаване към Килиан Мбапе, но там Хесус Навас мина пред него и изчисти в тъч. Правеше впечатление, че в първите моменти от мача "петлите" губеха топката бързо.

8' - 0:1! Франция се възползва от първия си по-добър шанс. Мбапе центрира отляво по съвършен начин и намери Коло Муани във вратарското поле. Нападателят показа добър отскок и се справи с Лапорт, пращайки топката в мрежата.

В 14-ата минута Франция организира опасна контраатака, а Навас направи грубо нарушение срещу Рабио на около 30 метра от голлинията. Той бе и първият, получил жълт картон.

Около 19-ата минута Мбапе стреля опасно около границата на наказателното поле, но ударът му бе блокиран. Топката се озова в Коло Муани, но той не се справи с високата ѝ скорост и тя излезе в аут.

21' - 1:1! Ламин Ямал направи лъжливо движение отдясно по нападението, справи се с Рабио и стреля от около 20-25 метра - намери далечния ъгъл и след контакт с гредата топката влезе в мрежата. Изключителен гол!

25' - 2:1! Навас центрира, бранител на Франция изби, но след това топката отиде в Олмо, който стреля мощно, въпреки че бе леко встрани от вратата. Той преодоля Майнян, а Кунде опита да избие влизащата топка, но просто я отклони в различна позиция в мрежата.

Постепенно Французите започнаха да атакуват по-често, но разчитаха предимно на опасни центрирания, с които отбраната на Испания се справяше поне до този момент.

Пет минути преди края на полувремето Испания организира много опасна контраатака след ъглов удар пред тяхната врата. Уилямс получи от Олмо и напредна с топка в крака, но забави развитието. Той намери Ямал отдясно, а тийнейджърът отново влезе навътре и стреля, но Ернандес блокира и се стигна до корнер. След центрирането Майнян излезе и улови.

До края на редовното време за първата част, както и в добавеното време, нямаше повече опасности за гол пред някоя от двете врати.

Второ полувреме

В 46-ата минута Майнян изненадващо излезе далеч извън наказателното си поле, въпреки че топката се бе насочила към страничната линия. Все пак френският страж направи перфектен шпагат и си спечели топката.

В 50-ата минута Кукурея центрира остро по земя отляво, но там Мората бе изпреварен от Салиба и топката бе изчистена в корнер.

Франция отговори с центриране на Мбапе, което прехвърли всички, а след това и с остро подаване от Кунде в наказателното поле, при което топката бе изчистена в ъглов удар. След центрирането от корнер Чуамени успя да скочи най-високо и да засече топката с глава, но я прати право в ръцете на Симон.

В 56-ата минута след контраатака топката стигна до Мбапе на аутлинията, той влезе навътре и стреля по земя, но право в ръцете на Симон и без достатъчно сила.

Секунди след това се стигна до първата смяна в мача - 38-годишният Хесус Навас бе заменен от Вивиън, след като изпита леки проблеми и трябваше принудително да бъде заменен.

След час игра Дембеле проби отлично отдясно и създаде най-добрия шанс за гол през втората част след остро подаване към Мбапе. Там обаче Симон с една ръка изби току пред Килиан.

Орелиен Чуамени пък бе вторият декориран с жълт картон играч след грубо влизане в краката на Мората.

В 62-рата минута Дешан направи тройна смяна - Канте, Рабио и Коло Муани излязоха, а Камавинга, Гризман и Баркола се появиха в игра. Това прати Мбапе на върха на атаката.

Секунди след това бе изпълнен корнер, при който Упамекано надскочи Начо и стреля с глава, забивайки топката коварно в земята, но след това тя излезе в аут.

В 76-ата минута Дембеле бе потърсен на далечната греда и отклони, но без особен успех. Все пак след разсеяна игра в защита на Испания топката стана удобна за удар от добра позиция в наказателното поле за Ернандес. Крайният бранител стреля с по-слабия си ляв крак и прати топката много в аут.

Мората и Олмо излязоха, за да се появят Оярсабал и Мерино секунди след това.

В последните минути Баркола бе най-опасният играч. Първо се справи без проблеми с Начо, но атаката не бе доразвита, а след това отново набяга опитния бранител, но центрирането му бе блокирано и се стигне до ъглов удар. След корнера не последва нищо по-опасно.

В 81-вата минута пък Ямал влезе навътре и отново опита изстрел отдалеч, но този път топката мина с малко над далечния ъгъл.

Пет минути след това Мбапе получи най-добрия си шанс за гол. Той получи на скорост и се надиграваше един срещу един, влезе в наказателното поле и стреля, но много неточно.

В 89-ата минута Камавинга получи жълт картон за опасно влизане в краката на Кукурея. Секунди след това Ямал пък задържа Ернандес, за да спре бърза контраатака и също бе декориран.

В последните секунди Гризман надскочи Кукурея и отправи удар, в който обаче нямаше сила, а и мина над напречната греда.

СЪСТАВИ

Испания: Симон, Навас, Начо, Лапорт, Кукурея, Родри, Руис, Ямал, Олмо, Уилямс, Мората

*Де ла Фуенте е принуден да предприеме голям риск, включвайки 38-годишния Навас, който и без това не е в най-добрата си форма, а срещу него ще е Мбапе. Припомняме, че Карвахал е наказан (това важи и за Льо Норман, така че няма как Начо да играе отдясно).

Франция: Майнян, Ернандес, Салиба, Упамекано, Кунде, Чуамени, Рабио, Канте, Дембеле, Мбапе, Коло Муани

Преди Испания срещу Франция

Луис де ла Фуенте има сериозен проблем в отбрана, тъй като наказани за срещата са десният краен бранител Дани Карвахал и централният защитник Льо Норман. По всяка верояност първият ще наложи влизането на Хесус Навас, който не е в особено добра форма, но ще трябва да се справя с Килиан Мбапе. Вместо Льо Норман пък ще играе Начо, който записа солиден брой минути до момента с Аймерик Лапорт. Педри също е аут, след като бе контузен от Тони Кроос в четвъртфинала. Дидие Дешан няма проблем с контузени или наказани.

До момента Испания победи Хърватия, Италия и Албания в групите, както и Грузия и Германия в елиминациите. Иберийците са единственият тим с пет успеха, макар и този над Бундестима до дойде след продължения. Франция пък записа равенства с Нидерландия и Полша в групите, победи Австрия, а в елиминациите преодоля Белгия и Португалия, като срещу "мореплавателите" се стигна до дузпи.

Испания и Франция са се срещали 36 пъти до този момент - "Ла Фурия Роха" има 16 победи, "петлите" са с 13, а равенствата са 7, като головата разлика е доста в полза на "иберийците" - 64 срещу 39.

В последните пет двубоя са си разменили по един успех в приятелски мач, по една победа в официални (Франция спечели финала на Лигата на нациите - 2021-ва, а Испания надделя като гост в световна квалификация през 2013-а), а другият двубой е приключил при равен резултат.

Те се срещат в елиминациите на голям форум (световно или европейско) за първи път от Евро 2012. Тогава бъдещият шампион Испания надделя с 2:0 след два гола на Шаби Алонсо (в 19-ата минута и в първата от добавеното време от дузпа).

Вижте 10 особени факта за Испания срещу Франция + потенциалните състави за 1/2-финала на Евро 2024.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички