Нидерландия потегли с драматичен обрат над Полша и Якуб Пьотровски на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)


Нидерландия потегли с драматичен обрат над Полша и Якуб Пьотровски на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

3507 0

Нидерландия постигна обрат над Полша в първия двубой за селекциите на Европейското първенство по футбол 2024. “Лалетата” се наложи да изстрадат успеха и той беше постигнат в последните минути чрез Ваут Вегхорст.

Нидерландия с важна победа

Опитният нападател се появи на терена в 81’ и след 120 секунди вече бе забил топката в мрежата на Шчесни. В същия период и Якуб Пьотровски бе включен, като в заключителните минути имаше силни рейдове и беше близо до изравнителния гол. 

Поляците изненадващо поведоха чрез Букса в 16-ата минута, когато беше по-съобразителен от Върджил ван Дайк при корнер! След половин час игра Гакпо изравни с втория си опит в мача. 

След почивката Полша имаше около 10-минутен превес, който измина в последните 20' и промените на Куман свършиха работа. Сега пред "лалетата" предстои мач с Франция на 21-и юни, а за Полша - символично домакинство на Австрия. 

 

Първо полувреме

След само 120 секунди дойде първата възможност пред Коди Гакпо. Нападателят на Ливърпул, изгрял на Мондиал 2022, пробва отляво, но Шчесни изби в корнер. 

ГОЛ! В 16-ата минута символичните домакини изненадващо поведоха. Букса засече топката с глава след центриране на Желински от корнер. В конкретната ситуация най-голямата звезда сред "лалетата" Върджил ван Дайк не се справи с опразването на нападателя на Анталияспор и изненадата се превърна в реалност - 1:0!

Междувременно Нидерландия контролираше топката през 66% от времето и създаде двойно повече голови положения (общо 4).

Около 20' Ван Дайк бе близо до това да се раваншира за пропуска, но Шчесни се отчете с ново добро спасяване. Броени секунди след това "лалетата" отново бяха на стрелкова позиция, но опитът на Депай премина високо над напречната греда. 

ГОЛ! В 29' логичното се случи и възпитаниците на Куман изравниха. Голяма заслуга за попадението има Нейтън Аке с натиска си. Той намери Гакпо и с втория си по-сериозен опит в срещата прати топката в мрежата на Шчесни - 1:1!

Второ полувреме

С подновяването на срещата натискът на "лалетата" се увеличи и това можеше да даде резултат още в 55'. Тогава Шави Симонс се озова на стрелкова позиция пред Шчесни, но Кивиор се хвърли в краката му, за да го затрудни максимално. 

Така Полша продължи да оцелява под неспиращите атаки на Нидерландия. Само за 10 минути бяха създадени 4 голови положения пред вратата на източноевропейците. 

Между 55-ата и 65-ата минута бе моментът на поляците. Възпитаниците на Михал Пробиеж натиснаха "лалетата" и на Куман дори му се наложи да посегне към резервите. Тогава той включи Мален и Вайналдум, а точните изстрели на "орлите" вече бяха повече (2:1). 

Куман с добри смени

Към 77-ата минута на терена Нидерландия отново имаше предимство и контролираше събитията, така че беше време за промяна и сред поляците. Тогава бе сменен капитанът Желински за сметка на Якуб Пьотровски - звездата на българския Лудогорец. 

ГОЛ! С полузащитника на родния шампион се появи и Вегхорст, който в 83-ата минута оформи пълния обрат. Опитният нападател се възползва от подаването на Аке и наказа Шчесни след само 120 секунди игра - 1:2!

В последната минута от редовното време Пьотровски напредна отляво и центрира ниско, но Вербруген се справи. Токата се върна в креативния халф, но ъгълът бе твърде малък и не успя да изравни. 

Стартови състави

Полша: Шчесни, Франковски, Саламон, Беднарек, Кивиор, Желински, Романчук, Урбански, Залевски, Букса, Шимански;

Нидерландия: Вербруген, Аке, Ван Дайк, Де Врай, Дъмфрис, Райндерс, Веерман, Схаутен, Симонс, Гакпо, Депай;

Преди мача

Поляците влизат в своето пето поредно Европейско първенствo, но първият съперник е повече от неприятен. Полша не е побеждавал "лалетата" в последните 12 срещи между отборите - 5 равенства и 7 загуби. 

Последната им победа е с 2:0 в квалификациите през май 1979 г., повече от девет години преди техния 35-годишен талисман Роберт Левандовски да се роди. Той ще пропусне днешния сблъсък заради контузия. 

Редица са липсващите и в лагера на фаворита - халфовете Теун Купмайнерс и Френки де Йонг са аут от лагера на "лалетата", а нашумелият Зиркзее е под въпрос за откриващата среща в група "D". 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички