Преди Европейското първенство по футбол: Еврошокът на 21-ви век - слабакът, сътворил най-голямата сензация (ВИДЕО)


Преди Европейското първенство по футбол: Еврошокът на 21-ви век - слабакът, сътворил най-голямата сензация (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2060 0

Европейското първенство по футбол започва на 14 юни. Така както е на всеки голям форум - изглежда неминуемо и този път да има резултати, които повечето привърженици не биха очаквали. Именно един от най-фрапиращите подобни случаи ще ви напомним в този материал.

Става въпрос за случилото се на финалите на Стария континент през 2016 година, когато отново един от големите фаворити бе отборът на Англия, който изненадващо или не, но все още никога не е печелил европейско първенство.

Най-голямата сензация на европейско през 21-ви век

Още: Европейско първенство по футбол 2024: Най-скъпата сборна 11-ка - над 1 МИЛИАРД евро (ГАЛЕРИЯ)

На Европейското във Франция всички очакваха мегасблъсък между "трите лъва" и домакините, но той бе осуетен. И то от един от големите аутсайдери в турнира - Исландия. Страната, която е по-малка от България и в която живеят едва около 380 хиляди души.

Националният отбор е считан за аутсайдер още в квалификациите за големите надпревари и е приравняван на нивото на страни като Сан Марино, Люксембург, Андора, Лихтенщайн и други. През 2016 година Исландия записва първо участие на европейско.

Скандинавците завършиха на второ място в квалификациите, като останаха на два пункта от първия - Чехия. "Викингите" си го заслужиха с някои исторически за страната успехи като 2:0 над Нидерландия, 3:0 над Турция, 1:0 над "лалетата" като гост и 2:1 над Чехия.

Исландия попадна в група F на Евро 2016 - заедно с Португалия, Унгария и Австрия. Отборът успя да запише равенства срещу "маджарите" и срещу "мореплавателите" - 1:1 и в двата случая. Освен това победи Австрия с 2:1 след гол в 94-тата минута - попадение, класирало тима към елиминациите.

Още: Пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде гледаме всеки мач от Евро 2024

А когато стана ясно, че на осминафиналите ще се изправят срещу Англия, никой не даваше шанс на Исландия. Ситуацията стана още по-безнадеждна, когато "трите лъва" откриха резулата още в четвъртата минута след точно изпълнена дузпа от Уейн Рууни.

По-малко от четвърт час след това обаче светът на футбола вече бе шокиран, след като пълният обрат бе факт. Рагнар Сигурдсон (6') и Колбейн Сигторсон (18') изведоха скандинавската страна напред в резултата. Въпреки многото положения за англичаните те не успяха да се върнат в мача. Припомнете си най-интересното от него чрез кадрите по-долу в материала. *Любопитното е, че само преди дни Исландия отново победи Англия изненадващо, този път на "Уембли", но и в приятелски мач (с 1:0).

Исландия пак би Англия - току преди Евро 2024

Исландия все пак напусна Евро 2016 след сблъсък с друг от големите фаворити - домакина Франция. Въпреки че "викингите" реализираха цели две попадения срещу "петлите", то в крайна сметка загубиах с разгромното 2:5 на четвъртфиналите.

Ще има ли сензация на Евро 2024?

Предстои да разберем дали ще има подобна сензация и на Европейското в Германия. Домакинът открива шампионата с мач срещу Шотландия на 14 юни от 22:00 часа българско време. А преди много години България щеше да пренапише историята на европейските първенства - би бъдещия шампион, но отпадна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички