Пълен наръчник за Европейско по футбол 2024: Всичко от А до Я за първенството (СНИМКИ)


Пълен наръчник за Европейско по футбол 2024: Всичко от А до Я за първенството (СНИМКИ)
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

22403 0

Не остана време до старта на най-голямото футболно събитие за годината - Европейско първенство по футбол 2024. Това са 17-ите финали на надпреварата на Стария континент, а с най-много титли са Германия и Испания - по три. Италия и Франция са печелили европейското по два пъти, а по веднъж са го правили: СССР, Чехословакия, Нидерландия, Дания, Гърция и Португалия.

Кога започва Европейското първенство 2024?

Датите за провеждането на Евро 2024 са отдавна ясни. Първият двубой е на 14-и юни (петък), когато по традиция домакинът ще открие голямата надпревара. Германия се изправя срещу Шотландия в 22:00 часа българско време, като разбира се, преди това ще има богата церемония по откриването.

Трофеят от Евро 2024

Големият финал пък ще се състои на 14 юли (неделя) - също от 22:00 часа българско време. И докато откриващият мач ще бъде в Мюнхен, то спорът за трофея ще бъде разрешен в Берлин.

Програма на Европейското първенство по футбол - групова фаза и елиминации

Програмата ще бъде много натоварена, докато тече груповата фаза и така футболният фен ще може да се наслаждава на поне по два мача на ден (с изключение на откриващия двубой), докато приключат групите. В повечето от тези дни ще има по три срещи, а в два случая накрая дори ще има по четири сблъсъка на ден.

Между всяка следваща пауза обаче ще има почивка от по няколко дни. Ето и пълната програма:

Групова фаза - провежда се от 14-и до 26-и юни 

27-и и 28-и юни - почивка;

1/8-финали - провеждат се от 29-и юни до 2-ри юли включително

3-ти и 4-ти юли - почивка;

1/4-финали - провеждат се от 5-и до 6-и юли включително

7-и и 8-и юли - почивка;

1/2-финали - провеждат се от 9-и до 10-и юли

11-и, 12-и и 13-и юли - почивка;

Финал - на 14-юли.

Откриващият мач и финала са от 22:00 часа българско време, като това важи и за полуфиналните дуели. При четвъртфиналите и при осминафиналите ще има по два мача на ден (от 19:00 и от 22:00), докато при груповата фаза има три различни часа на провеждане:

  • Мач №1: стартира в 16:00 часа българско време;
  • мач №2: стартира в 19:00 часа българско време;
  • мач №3: стартира в 22:00 часа българско време.

За последния трети кръг от груповата фаза ще има лека промяна спрямо броя мачове на ден и стартовия им час. На 23-ти юни се приключва с група A (с два мача от групата, започващи в 22:00), а на 24-ти - с втората група B (също с два мача от 22:00). За останалата развръзка в този финален кръг ще има два дни по четири дуела, като разделени по двойки спрямо групата - първите два са от 19:00, а вторите - от 22:00.

Формат и регламент на Европейското първенство по футбол 2024

На Европейското по футбол ще участват 24 отбора. Ще бъдат изиграни общо 51 двубоя (36 в груповата фаза и още 15 в елиминациите), като няма да има дуел за третото място и бронзовите медали, защото от УЕФА прецениха, че подобни срещи имат твърде ниска посещаемост и по-нисък успех и при ТВ излъчването.

Национален отбор по футбол на Германия

24-те отбора са разпределени в шест групи - всяка от по четири тима. Към елиминациите се класират първите две страни от всяка група + четирите отбора с най-добри показатели от тези, които са финиширали на трето място. При всички случаи отбор, завършил на трето място, на 1/8-финалите ще се изправи срещу победител от група.

В груповата фаза всеки от тимовете ще има общо три мача - по един срещу останалите в групата. На елиминациите всичко се решава в един сблъсък. Ако има равенство след редовното време, ще последват две продължения от по 15 минути всяко. Ако и след това няма излъчен победител, ще следват дузпи.

Ако в груповата фаза има два или повече отбора с равни точки, то кой е с предимство се определя спрямо следните фактори, подредени по важност:

  1. Най-много спечелени точки в мачовете, които касаят замесените отбори;
  2. Най-добра голова разлика в мачовете, които касаят замесените отбори;
  3. Най-много отбелязани голове в мачовете, които касаят замесените отбори.

Ако и след тези филтри има отбори с равни точки, то се прибавят още пояснение, които касаят вече само останалите страни с паритет (тоест ако са били три или четири страни, а след първите филтри останат две - за следващите филтри отиват само двете останали):

  1. Най-добра голова разлика във всички мачове от групата;
  2. Най-много вкарани голове във всички мачове от групата;
  3. Най-малко дисциплинарни точки (трупат се след жълти и червени картони);
  4. По-висока позиция в общото генерално класиране от квалификациите. Ако Германия, като страна, класирала се заради домакинството си, а не чрез квалификации, е замесена - ще последва жребий.

Ако два отбора с един и същ брой точки, както и с напълно идентичен брой отбелязани и допуснати голове, играят един срещу друг в последния кръг от груповата фаза и са отново равни след редовното време, класирането ще бъде определено с дузпи. Ако повече от два отбора имат равен брой точки в края на груповата фаза, то се прилагат гореспоменатите критерии.

Евро 2024 - групова фаза

Както вече бе рамкирано - груповата фаза започва на 14-и юли и приключва на 26-и юни. Само на откриването има един мач за деня, в седем от дните има по три двубоя, в два от дните има по четири мача, а в три от дните ще станем свидетели на по 2 мача.

Ето и разпределението по групи:

  • Група A: Германия, Шотландия, Унгария, Швейцария;
  • група B: Испания, Хърватия, Италия, Албания;
  • група C: Словения, Дания, Сърбия, Англия;
  • група D: Полша, Нидерландия, Австрия, Франция;
  • група E: Белгия, Словакия, Румъния, Украйна;
  • група F: Турция, Грузия, Португалия, Чехия.

Групата на смъртта

Италия срещу Испания в групата на смъртта

На това издание като "групата на смъртта" бе определена тази, в която ще спорят Испания, Хърватия, Италия и Албания. Голям интерес предизвиква и тази на един от основните фаворити Франция - с Нидерландия, Австрия и Полша.

Елиминационна фаза на Европейското по футбол

Пълният жребий за целия турнир е ясен отсега, така че са известни и пътищата на класиралите се към елиминациите. Ето какво следва след груповата фаза (има и различни възможности при третите отбори, тъй като не се знае кои групи ще излъчат тези с най-добри показатели):

Осминафинали

  • № 1: 2-рият от група A срещу 2-рия от група B;
  • № 2: 1-вият от група A срещу 2-рия от група C;
  • № 3: 1-вият от група C срещу 3-тия от някоя от групите D, E или F;
  • № 4: 1-вият от група B срещу 3-тия от някоя от групите A, D, E, или F;
  • № 5: 2-рият от група D срещу 2-рия от група E;
  • № 6: 1-вият от група F срещу 3-тия от някоя от групите A, B или C;
  • № 7: 1-вият от група E срещу 3-тия от някоя от групите A, B, C или D;
  • № 8: 1-вият от група D срещу 2-рия от група F.

Четвъртфинали

  • № 1: победителят от 1/8-финал №4 срещу победителя от 1/8-финал №2;
  • № 2: победителят от 1/8-финал №6 срещу победителя от 1/8-финал №5;
  • № 3: победителят от 1/8-финал №3 срещу победителя от 1/8-финал №1;
  • № 4: победителят от 1/8-финал №7 срещу победителя от 1/8-финал №8;

Полуфиналите

  • № 1: победителят от 1/4-финал №1 срещу победителя от 1/4-финал №2;
  • № 2: победителят от 1/4-финал №4 срещу победителя от 1/4-финал №3.

Финал

  • Символичен домакин във финала ще бъде победителят от полуфинал №1.

Стадионите за Европейското първенство по футбол 2024

Европейското по футбол през това лято ще се проведе на 10 висококачествени стадиона в Германия. Това е първо домакинство за страната на голям форум след Световното първенство по футбол през 2006 година. Ето и градовете, в които ще се състои: Берлин, Кьолн, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Дортмунд, Лайпциг, Гелзенкирхен, Щутгарт и Дюселдорф.

А ето повече и за самите стадиони:

Стадионът в Берлин ("Олимпиащадион")

Олимпиащадион - който ще приеме финала на Евро 2024

Капацитетът на "Олимпиащадион" е 71 000 души. Там домакинските си мачове играе Херта. През 2006 година именно този стадион приема финала на Мондиал 2006, докато през 2015 година там се състои финалът в Шампионска лига. Това е най-големият стадион от тези, на които ще се състоят мачове от Европейското.

Стадионът ще приеме три мача от груповата фаза, един осминафинал, един четвъртфинал и големия ФИНАЛ.

Стадион в Кьолн (Райненергищадион)

Капацитетът на "Райненергищадион" е 43 000 души. Там домакинските си мачове играе местният отбор Кьолн. През 2020 година този стадион приема финала на Лига Европа. На него се състоят срещи и от Мондиал 2006, а от 2010-а насам регулярно е избиран за арена на финала на Купата на Германия при жените. Освен това приема мачове по американски футбол, хокей на лед и музикални концерти.

На стадиона ще се състоят четири мача от груповата фаза и един осминафинал.

Стадионът в Дортмунд ("Сигнал Идуна Парк")

Капацитетът на "Сигнал Идуна Парк" е 62 000 души. Там домакинските си мачове играе Борусия Дортмунд. През 2001 година приема финала за Купата на УЕФА. Един от стадионите, които бяха реновирани най-скоро - това е и една от най-големите арени за Евро 2024.

На стадиона ще се състоят четири мача от груповата фаза, един осминафинал и един полуфинал.

Стадионът в Дюселдорф ("Есприт Арена")

Капацитетът на "Есприт Арена" е 47 000 души. Дюселдорф домакинства на този стадион, а през 1988 година на него се състоят мачове от Европейското първенство по футбол 1988 ("Райнщадион" е старото му име). Това е един от най-малките стадиони за Евро 2024.

На арената ще се състоят три мача от груповата фаза, един осминафинал и един четвъртфинал.

Стадионът във Франкфурт ("Дойче банк Парк")

"Дойче банк Парк" е познат на доста места със старото си име "Валдщадион". Капацитетът му е 47 000 души, а домакинските си мачове там играе Айнтрахт Франкфурт. Стадионът приема финала за Купата на УЕФА при жените през 2002 година, а през 2006 се състои един четвъртфинален мач от Световното.

На тази арена ще се състоят четири мача от груповата фаза и един осминафинал.

Стадионът в Гелзенкирхен ("Фелтинс Арена")

На "Фелтис Арена" домакинските си мачове играе Шалке 04. Капацитетът му е 50 000 души, а през 2004 година приема финала за Купата на УЕФА, докато през 2006 там се състои четвъртфинал от Световното.

Арената ще приеме три мача от груповата фаза и един осминафинал.

Стадионът в Хамбург ("Имтек Арена")

На доста места стадионът е познат още със старото си име "Фолкспаркщадион". Приема домакинските мачове на Хамбургер и капацитетът му е 49 000 души. През 2010 година там се състои финалът на Лига Европа, а през 2006 приема един мач от Световното.

На тази арена ще се състоят четири мача от груповата фаза и един четвъртфинал.

Стадионът в Лайпциг ("Ред Бул Арена")

"Ред Бул Арена" има капацитет от 40 000 души, като там домакинските си мачове играе РБ Лайпциг. През 2006 година стадионът приема мачове от груповата фаза и един осминафинал от надпреварата.

На тази арена ще се състоят три мача от груповата фаза и един осминафинал.

Стадионът в Мюнхен ("Алианц Арена")

Алианц Арена готов за Евро 2024

"Алианц Арена" е с капацитет от 66 000 души и там домакинства Байерн Мюнхен. През 2012 година приема финала на Шампионска лига, а на Евро 2020 там се състои единият от четвъртфиналите.

На този стадион ще се състоят четири мача от груповата фаза, един осминафинал и един полуфинал.

Стадионът в Щутгарт ("МХП-Арена")

Капацитетът на "МХП-Арена" е 51 000 души и там домакинства Щутгарт. Стадионът приема финала за европейската купа на клубно ниво през 1998, както и мача за третото място на Мондиал 2006.

На тази арена ще се състоят четири мача от груповата фаза и един четвъртфинал.

Талисман и слоган за Евро 2024

Слоганът за Европейското първенство през тази година е "Обединени от футбола" (United by Football). Целта му е допълнително да заздрави посланието за единство, обединение и обхват. Това е същият слоган, който е представен още при избирането на домакина преди години. Той бе избран, когато бяха избрани и градовете, които са домакини.

Талисманът се казва "Алберт" и е плюшена играчка - мече. Той бе избран след гласуване, проведено на официалния сайт на УЕФА (UEFA.com) и сред училища в Европа покрай футболната програма на УЕФА в училищата.

Алберт - талисманът за Евро 2024

Официалната топка за Европейското първенство в Германия

Официалната топка за Евро 2024 си има и специално име - Fussballliebe. На германски това означава "любов към футбола". Това е и първата топка, която е свързана с технологията, за да подпомага решенията, които се взимат от ВАР. Дизайнът репрезентира движението на топката и енергията, която играта носи. А удебелените щрихи показват празнува вибрацията, която надпреварата носи на нациите. Има бледи илюстрации на всички стадиони, на които ще се състои форума, както и имената на градовете.

Официалната топка за Евро 2024

Кои телевизии ще излъчат Европейското първенство по футбол 2024?

И за този голям форум правата за излъчване са закупени Българската национална телевизия и от "Нова броудкастинг груп". Това означава, че срещите ще бъдат предавани пряко по следните канали: БНТ 1, БНТ 3, "Нова телевизия", "Диема" и "Диема спорт 3". Всички общо 51 мача ще бъдат разпределени поравно между двете медийни групи. Откриването и финалът ще бъдат излъчени съвместно от БНТ и "Нова".

Фаворитите на Европейското по футбол

По традиция една от най-интересните теми преди голям форум е кои са големите фаворити. Както винаги - изборът на специалисти и анализатори не съвпада особено с всеобщото мнение. Англия е посочвана като страната с най-голям шанс за успех и има невероятни играчи, но "трите лъва" често се дънят по големите форуми.

Англия

Селекцията на Гарет Саутгейт е големият фаворит. Общата стойност на отбора е 1,52 милиарда евро, а някои от играчите, на които ще се разчита най-много, са Джуд Белингам, Фил Фодън, Хари Кейн, Коул Палмър, Букайо Сака и Деклан Райс. Англия, която игра финал на последното европейско, може да се похвалил само с един по-голям успех - Световното през много далечната 1966.

Англия е големият фаворит на Евро 2024

Франция

Няма как Франция да не е сред един от двата големи фаворита на континенталната надпревара. Селекцията на Дидие Дешан е оценена общо на 1,22 милиарда евро, а сед големите звезди са Килиан Мбапе, Орелиен Чуамени, Едуардо Камавинга, Усман Дембеле, Антоан Гризман и Кингсли Коман. Страната е печелила световно първенство два пъти (1998 и 2018), европейско първенство два пъти (1984 и 2000), Лигата на нациите веднъж (2020/21) и Купата на конфедерациите два пъти (2000/01 и 2002/03).

Германия

Националният отбор по футбол на Германия е много далеч от силата, която обикновено е. За това да е третият тим с най-високи шансове огромно влияние има и факторът домакинство. Селекцията на Юлиан Нагелсман е оценена на 878 милиона евро. Сред големите звезди са Джамал Мусиала, Тони Кроос, Флоран Вирц, Лерой Сане, Кай Хаверц, Мануел Нойер, Джошуа Кимих и други. Страната е печелила световно първенство четири пъти (1954, 1974, 1990 и 2014), европейско първенство три пъти (1972, 1980 и 1996), както и Купата на конфедерациите веднъж (2017).

Португалия

Португалия вече няколко години не разчита само на Кристиано Роналдо и отглежда едно изключително силно поколение - голяма част от което е в пика си точно сега. Селекцията на Роберто Мартинес е оценена на 1,05 милиарда евро, а освен ветераните Роналдо и Пепе, ще се разчита на имена като Рафаел Леао, Бруно Фернандеш, Бернардо Силва, Рубен Диаш, Диого Жота и други. Страната е печелила един път европейско (2016) и един път Лигата на нациите (2018/19).

Испания

Експертите дават изравнени шансове на испанците - като тези на иберийските им съседи. Селекцията на Луис де ла Фуенте е оценена на 965,50 милиона евро, а сред най-големи звезди са Родри, Ламин Ямал, Педри, Нико Уилямс, Дани Карвахал, Алваро Мората и други. Страната е печелила световно първенство веднъж (2010), европейско първенство три пъти (1964, 2008, 2012) и Лигата на нациите веднъж (2022/23).

Големият аутсайдер на Евро 2024 - единственият дебютант

На този голям форум има само един дебютант. Това е отборът на Грузия, който е оценен на едва 160,15 милиона евро. Разбира се, голямото име там е Хвича Кварацхелия от Наполи. Познато име е и вратарят Гиорги Мамардашвили (Валенсия). Тимът изглежда без особени шансове да излезе от групата в компанията на Португалия, Турция и Чехия.

Топ 5 футболисти, за които това е последно европейско първенство

За три емблематични имена на Реал Мадрид това е последно европейско, на което участват. Разбира се, един от тях е иконата на футбола Кристиано Роналдо, който ще участва на рекордна шеста надпревара на Стария континент. Другите двама са Тони Кроос, който изцяло приключва с футбола след този турнир, както и Лука Модрич, който почти със сигурност ще се пенсионира от Хърватия през тази година.

Последно европейско за Кристиано Роналдо и за Тони Кроос

Скритият коз на Дидие Дешан за Мондиал 2018 - Оливие Жиру, също приключва с националния си тим. Преди шест години той претърпя критики, че не вкарва, но въпреки това беше изключително полезен твърд титуляр с другата работа, която вършеше. Няма съмнение обаче, че ролята му няма да е толкова значима, колкото бе тогава.

Мануел Нойер - вратарят, който дълго време бе считан за най-силния в света. Своеобразният плеймейкър отново ще бъде избор номер 1 за страната си, въпреки че тя разполага и с име като Марк-Андре тер Щеген.

Рекорди и статистика на европейски първенства

  • Германия е с най-много участия - 14;
  • Германия и Испания са с най-много трофеи - по 3;
  • Испания е единствената страна, която печели европейско първенство да пъти поред;
  • най-дълго отсъствие от европейско първенство - Норвегия (6 поредни), а България е втора заедно с Латвия (5 поредни);
  • най-голям период между две титли - Италия (53 години между 1968 и 2021);
  • най-много участия на европейски - Кристиано Роналдо с 6;
  • най-много спечелени мачове - Кристиано Роналдо с 12;
  • най-млад играч, участвал на европейско - Кацпер Козловски (Полша) на 17 години и 246 дни;
  • най-млад играч, участвал във финал - Ренато Санчес (Португалия) на 18 години и 327 дни;
  • най-възрастен играч, участвал на европейско - Габор Кирай (Унгария) на 40 години и 86 дни;
  • най-възрастен играч, участвал във финал - Йенс Леман (Германия) на 38 години и 232 дни;
  • най-много отбелязани голове - Кристиано Роналдо с 14;
  • най-много пъти вкаран хеттрик - Мишел Платини (Франция) - 2;
  • най-бърз хеттрик - Мишел Платини за 18 минути срещу Югославия през 1984;
  • най-много турнири с поне един гол - Кристиано Роналдо - 5;
  • най-млад голмайстор - Йохан Фонлантен (Швейцария) на 18 години и 141 дни;
  • най-възрастен голмайстор - Ивица Вастич (Полша) на 38 години и 257 дни;
  • най-рано паднал гол - Дмитри Кириченко (Русия) след 67 секунди игра;
  • най-бърз гол във финал - след 2 минути игра на Люк Шоу (Англия);
  • най-много вкарани попадения на едно европейско - 142 (2020);
  • най-много голове средно на мач за едно европейско - 4,75 (1976);
  • най-много различни голмайстори в едно европейско - 80 (2020);
  • най-много сухи мрежи общо - Едвин ван дер Сар и Икер Касияс - с по 8;
  • най-много мачове като треньор - Йоахим Льов (Германия) с 21;
  • най-бърз червен картон - 24-та минута Ерик Абидал (Франция) през 2008 година;
  • най-много мачове, решавани след дузпи - Италия (7);
  • най-много спечелени мачове след дузпи - Италия и Испания (по 4);
  • най-много загубени мачове след дузпи - Англия (4);
  • Таулант Джака и Граник Джака станаха първите братя в историята на европейско първенство, които се изправят един срещу друг (първият за Албания, вторият за Швейцария - на 11 юни 2016 година).
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички