Швейцария оваканти европейската титла след бой над Италия - Германия ще я пожелае чрез елиминиране на Испания?


Швейцария оваканти европейската титла след бой над Италия - Германия ще я пожелае чрез елиминиране на Испания?
Снимка: Getty Images

1806 0

Тази вечер станаха ясни първите 1/4-финалите на Европейското първенство по футбол. Имаше изненада още в първия двубой за вечерта, като настоящият еврошампион бе детрониран от Швейцария (2:0). 

Задачата за част от фаворитите стана още по-лесна, а първият възползвал се беше Германия. Бундестимът часове по-късно изхвърли и Дания от турнира със същия резултат и връщайки си за загубения финал през 1992 г. 

Швейцария - Италия

Вечерта започна с изненада, а именно детронирането на европейския шампион. Италия изигра отчайващ мач, като заслужено загуби с 2:0. през целия двубой отправиха едва един точен удар, а през първите 45 минути нямаха нито един. Нещо, което се случи за втори път на Евро 2024. Швейцария ще играе срещу победителя от Англия и Словакия.

В Швейцария героите са много, което е категорично доказателство за екипната им игра. Всеки от 7-те гола на Швейцария на Евро 2024 са отбелязани от различни играчи. Квадво Дуа, Аебишер, Емболо, Шакири, Ндойе, Фройлер и Варгас.  Само през първото полувреме Гранит Джака завърши повече подавания във финалната третина (22), отколкото целият отбор на Италия взети заедно (21).

Ремо Фройлер е участвал директно в повече голове в четири мача на Евро 2024 (3), отколкото в 32 мача от Серия А през 2023/24 (2). По този начин Швейцария за втори пореден път се класира за четвъртфиналите на турнира, изравнявайки най-доброто си постижение на голям футболен форум.

Отличното представяне от Швейцария доведе до първата им победа над Италия във всички състезания от май 1993 година. С отпадането на Италия, действащи шампиони вече са елиминирани в 1/8-финалите на последните три европейски първенства - Испания, Португалия и сега Италия.

Германия - Дания

Германия се превърна във втория 1/4-финалист на Европейското първенство по футбол 2024, след като се справи с Дания. Бундестимът спечели домакинството си в Дортмунд с 2:0.

Германия вече спечели три от четирите си мача на домашното издание. Токова Бундестимът не е печелил в предишните си 12 мача на Европейско или Световно. 

Попаденията бяха дело на Кай Хаверц и Джамал Мусиала в 53-ата и 68-ата минута. Първият реализира за втори път от дузпа на турнира и се превръща едва във втория германец с нещо подобно на голям турнир. Първи с два гола от бялата точка в една надпревара беше Фриц Валтер през 1954 г.

Хаверц пак вкара

В 36-ата минута Майкъл Оливър прекъсна срещата за 20 минути заради гръмотевична буря, която още веднъж доказа, че козирката на “Сигнал Идуна Парк” се поддава на силни валежи.

С началото на второто полувреме беше отменен гол и на Йоаким Андерсен задачи изключително тънко положение на засада, което би могло да бъде разкрито само с помощта на технологиите. Датчанинът имаше нещастието броени минути по-късно да играе с ръка в наказателното си поле и последва точното изпълнение на Хаверц.

С четирите си попадения на Европейско - Кай вече има голове, колкото Денис Бергкамп, Карим Бензема, Давид Вила и Лукас Подолски на Европейско (4). 

До края на срещата Дания се размина с тотален разгром, тъй като само Мусиала успя да допринесе с още един гол, а големи бяха пропуските на Хаверц и Фюлкруг. Джамал вече дели първото място сред голмайсторите с Жорж Микаутадзе (Грузия) - 3 гола. 

Сега пред Германия предстои 1/4-финал с победителя от двойката Испания - Грузия. Това е поредната среща, която ще може да проследите на ЕВРО 2024 НА ЖИВО със SportLive.bg!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички