След провала на Европейското по футбол: Играч със 157 мача за страната си се пенсионира от националния


След провала на Европейското по футбол: Играч със 157 мача за страната си се пенсионира от националния
Снимка: GettyImages

44 0

Белгия отпадна още на осминафиналите срещу Франция на Европейското първенство по футбол. Сякаш за поредно голямо първенство „червените дяволи“ не постигнаха това, което се очакваше от техните, а и от неутралните запалянковци.

Ян Вертонген

Дни след безславното напускане на турнира, един от техните най-постоянни играчи в последното десетилетие – Ян Вертонген, обяви, че се оттегля от националния отбор.

Рекордьорът по мачове

Преди Евро 2024 Ян Вертонген даде интервю, в което сподели, че не вижда тазгодишното Европейско като неговия последен голям турнир. След отпадането от Франция обаче той официално обяви своето отказване. 37-годишният бранител използва социалната платформа Инстаграм, за да разкрие това.

Ян Вертонген

Още: "Не ни уважава": Ас на Испания с престрелка към звезда на Германия преди дуела на Европейското по футбол

„Последен мач. Благодарен съм за всичките емоции, които изпитахме. Изживях своята мечта“, така емоционално той изказа благодарности към всички, които са били част от неговото пътешествие в националния отбор.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Бившият футболист на Тотнъм завършва с общо 157 изиграни срещи за страната си, което го прави и рекордьор по мачове с фланелката на Белгия. На това Европейско пък има само двама играчи, които са участвали в повече сблъсъци респективно за своите страни – Кристиано Роналдо (207 мача за Португалия) и Лука Модрич (175 мача за Хърватия).

Белгийската футболна федерация също благодари на Вертонген за всички години, в които той представляваше страната си.

„От тренировъчното игрище до стадиона, ти ни показа какво е да си „Червен дявол“. Ще ни липсваш, Ян!”

Още: Преди четвъртфинала на Европейското: Белингам "изгоря" за 1 мач и олекна с 30 бона

Критиките към него срещу Франция

Някои фенове намериха вина в допуснатия гол на Белгия срещу Франция в лицето на опитния защитник. В последните минути резервата за „Петлите“ Коло Муани си проправи път и стреля през Ян Вертонген. Ударът щеше да е неточен, но след рикошет в крака на бранителя топката влезе във вратата на Коен Кастелс.

Непосредствено след мача бившият дългогодишен футболист на Манчестър Юнайтед Гари Невил обвини Вертонген, че не е затворил достатъчно бързо ъгъла за удар на Коло Муани.

Гари Невил

„Смятам, че и той ще е разочарован със самия себе си, дори повече от разочарован. И то не само поради факта, че голът е отбелязан като негов автогол. Белгия бяха се изтеглили доста назад накрая. Това обаче не изглеждаше да е проблем за тях, защото Франция почти никога не намираха решения, а в повечето време си подаваха топката назад или хоризонтално.

В момента преди гола не изглеждаше Белгия да имат проблеми в опазването на вратата си. Почти нищо опасно не се случваше. Тогава Франция направиха по-бързо разиграване и се усети, че може да стане нещо. Овладяването и последвалото обръщане на Коло Муани с топката не бяха толкова впечатляващи. Дори при обръщането му се видяха слабости, но Вертонген закъсня с реакцията си.

Да се забавиш и да отвориш дистанция между теб и нападателя метър или два не е поради липса на късмет, това е слаба проява в защита. И Ян си дава сметка за това, защото е изключително опитен футболист“, сподели своя анализ върху ситуацията легендата на Юнайтед Гари Невил.

Още: По-бърз и от Мбапе: Скритият коз на Швейцария, който ще тормози Англия и Саутгейт на Европейското по футбол

ЛЪЖА: Мбапе НЕ е казал, че "иска Роналдо да плаче" - ето точните му думи преди дуела на Европейското по футбол

Само седмица почивка след Европейското: Лудогорец очаква един от лидерите си за Шампионска лига

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички