Смела Грузия с историческа точка на Европейското по футбол, вратар обезсърчи Чехия (ВИДЕО)


Смела Грузия с историческа точка на Европейското по футбол, вратар обезсърчи Чехия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3007 0

Днес (22 юни) приключва и вторият кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол. Денят бе открит с мача от група "F" между тимовете на Чехия и Грузия, които не се победиха и завършиха 1:1. Грузинците откриха в 45+4' от дузпа чрез Микаутадзе, а Патрик Шик изравни в 59'.

Точката не устройва нито един от двата отбора, тъй като се нуждаеха от задължителни 3, колкото имат Турция и Португалия. Двата тима играят един срещу друг по-късно днес. Саба Лобджанидзе пропусна страхотен шанс да спечели за Грузия с последния удар в мача, но опитът му мина болезнено близо.

Тази точка е особено специална за Грузия, тъй като е първа на толкова голям форум. Отборът е абсолютен дебютант на Евро 2024. Над всички за състава бе вратарят Гиорги Мамардашвили, който само през първото полувреме направи най-много спасявания от вратар в един мач на шампионата. Най-много спасен удари извън наказателното поле и вторият с най-много голове, предотвратени в мач от Евро 2024.

Освен това при оставащи 11 минути до края Чехия направи 36 центрирания срещу Грузия. Това е най-много от всеки отбор досега на Евро 2024, след като Сърбия направи 33 опита срещу Словения.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Чехите започнаха изключително активно двубоя, като още в първите минути можеха да открият резултата.  Още в 3' Адам Хложек стреля много опасно, но Гиорги Мамардашвили се намеси. Ладислав Крейчи направи добавка от задна ножица, след което бранител на Грузия блокира. Малко след това и Шик стреля, но противниковия вратар се справи отново. След центрирането от корнер, което последва, Патрик Шик стреля с глава в 4', но отново Мамардашвили се намеси подобаващо.

В 10' грузинците поискаха дузпа след пробив отдясно на Давиташвили. Бранител на чехите влезе в единоборство, но реферът бе категоричен, че няма нарушение в наказателното поле. Последва сравнително спокойни минути след бурното начало на двубоя.

В 24' чехите успяха да стигнат до попадение, но то бе отменено след намесата на ВАР. Цоуфал прати топката от тъч в наказателното поле към Крейчи. Той не успя да се пребори за нея и тя отиде към Адам Хложек. Той стреля, а Мамардашвили изби, но след рикошет влезе. Първоначално попадение беше зачетено, но след намесата на ВАР се видя, че Хложек е вкарал с ръка. Три минути след това символичните гости пропуснаха нов голям шанс, като не успяха да се възползват от страхотен шанс в наказателното поле.

Както започна първата част - вихрено, по същия начин приключи. Големият печеливш обаче изненадващо бе Грузия, като в добавеното време поведе от резултата от дузпа.

Стигна се до разбъркване в наказателното поле, а топката попадна в  Гурам Кашия, който елиминира двама бранители и шутира от чиста позиция, но Индриж Станек се намеси по впечатляващ начин. ВАР обаче се намеси, а главният съдия взе решение да отсъди дузпа заради игра с ръка на Робин Хранач в собственото му наказателно поле. Жорж Микаутадзе застана зад топката, стреля в горния ляв ъгъл на вратата и реализира за 1:0. Буквално в следващата атака отново Мамардашвили бе над всички, отрязвайки поредният опасен изстрел на Шик.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първото чисто положение за второто полувреме бе за Грузия в 57'. Тогава Хвича Кварацхелия стартира контраатака, като подаде към Анзор Меквабишвили, който обаче стреля покрай вратата.

Само две минути след това Чехия успя да възстанови равенството. След центриране от ъглов удар Онждрей Лингър стреля с глава и изпрати топката в десния страничен стълб на грузинската врата. Патрик Шик бе на правилното място, като топката буквално се удари в него, за да влезе във вратата.

Последва една идея по-предпазлива игра и от двата отбора. В 62' Ладислав Крейчи засече с глава от корнер, но не успя да намери очертанията на противниковата врата. 4 минути след това резервата Матей Юрашек стреля отдалеч, но не успя да преодолее Мамардашвили. В следващите минути Кварацхелия и Давид Юрашек също имаха шансове, които не оползотвориха.

В 77' появилият се от скамейката Моймир Хитил стреля с глава, нопрати топката в аут, а секунди след това Мамардашвили изби два удара на Лингър. В последната минута от добавеното време Грузия изпусна страхотен шанс да победи.

СЪСТАВИ

Грузия: Мамардашвили, Какабадзе, Двали, Кашиа, Кверкелиа, Кочорашвили, Кварацхелия, Давиташвили, Меквабишливи, Цитайшвили, Микататзе

Чехия: Станек, Холес, Хранач, Цоуфал, Хложек, Провод, Юрашек, Черни, Крейчи, Соучек, Шик

Преди Грузия - Чехия на Евро 2024

И двата тима влизат в срещата, след като загубиха първите си мачове, въпреки че поведоха. Грузия бе обърната от Турция и загуби с 1:3, а Чехия се срина срещу Португалия и бе сломена с 1:2.

Поражението във вторник беше първото за Грузия от четири срещи, така че селекционерът Уили Саньол има работа за вършене. Тези победи обаче дойдоха срещу сравнително ниско класирани нации, подчертавайки непосредствената необходимост на "кръстоносците" да засилят играта си срещу ранкираните под №34 чехи.

Ситуацията в група "F" преди този мач е следната: Турция е лидер с 3 точки, следвана от Португалия, също с толкова. Чехия и Грузия пък са съответно на трето и четвърто място.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички