Стадионите на Евро 2016: Стад Жофроа Гишар


Стадионите на Евро 2016: Стад Жофроа Гишар

4980 1

Стадион "Жофроа Гишар" е основан през септември 1930 г. в северната част на Сент Етиен, недалеч от въглищните мини в града.

Земята, върху която е построена арената, е принадлежала на основателя на мрежата магазини "Casino" и на самия клуб "Сент Етиен" - Жофроа Гишар. В негова чест е именуван стадионът.

ПРОГРАМАТА:

Група F, 14 юни, 22:00 часа: Португалия – Исландия

Група D, 17 юни, 19:00 часа: Чехия – Хърватия

Група В, 20 юни, 22:00 часа: Англия – Словакия

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

1/8-финал, втори от Група А – втори от група С

С издигането на съоръжението се заема парижката фирма, която изградила по-рано най-добрия до този момент стадион в страната "Колумб".

"Жофроа Гишар" е открит на 13 септември 1931 г. със спортно шоу, включващо състезания по лека атлетика, ръгби и футбол (Сент Етиен играл с Кан).

Първият официален мач на съоръжението се е състоял след 4 дни, когато Сент Етиен побеждава Ница с 3:2.

В първоначалната си конфигурация стадионът се състоял от футболен терен, заобиколен от писта за бягане, баскетболна и волейболна площадка. Трибуната била една - с 800 места, за зад вратата имало земни насипи, предназначени за настаняване на зрителите. По този начин стадионът можел да събере 10 000 души. Вътре в главната трибуна имало душове, съблекални и админситративни помещения.

През 1938 г. стадионът се сдобива с втора дървена трибуна и вече можел да приеме 15 000 зрители.

Вече след края на войната, през 1957 г. пистата за бягане били демонтирани, а трибуните - реконструирани и проближени към терена. Това направило "Жофроа Гишар" като традиционен английски стадион от четири отделни трибуни. Вместимостта достига до 30 00 зрители.

През 1965 г. стадионът станал собственост на общината и тогава бил обурудван с изкуствено осветление с 4 60-метрови стълбове.

През 1969 г. след поредната модернизация "Жофроа Гишар" могъл да приема 39 570 човека.

За европейското първенство през 1984 г. вместимостта на трибуните била увеличена до 48 274 места, от които само 22 000 били седящи, появило се електронно табло, а по време на турнира тук се изиграли два мача.

На 11 май 1985 г. бил постигнат рекорд по посещаемост на съоръжението - 47 747 зрители гледали мача за Купата на Франция срещу Лил.

В рамките на подготовката за Мондиал 1998 г. всички стоящи места на стадиона били заменени със седящи, което намалило вместимостта му до 35 616 места. По време на първенството тук се изиграли 6 мача, включително и може би най-добрият мач на турнира - осминафиналът между Аржентина и Англия.

През 2009 г. ръководството на Сент Етиен огласило планове за изграждането на нов стадион заради неголемия капацитет на "Жофроа Гишар". Въпреки това феновете на клуба излязоха да протестират и защитиха родния стадион.

В резултат на това бе взето решение да се увеличат трибуните на арената, което съвпадна с подготовката за поредния голям турнир Евро 2016.

"Жофроа Гишар" се изменил както външно, така и вътрешно - сдобил се с нова фасада и покрив, а също и с ъглови сектори, което увеличава вместимостта му до 41 965 места.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички