Търпението към Англия е на изчерпване, а Испания е в опасна зона срещу сензацията на Европейското по футбол


Търпението към Англия е на изчерпване, а Испания е в опасна зона срещу сензацията на Европейското по футбол
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

2916 0

В днешния ден (30.06) ще се изиграят още два от 1/8-финалите на Европейското първенство по футбол. И то на сцената излизат 2 от отборите, които са сочени за големите фаворити на надпреварата в Германия. Освен това с днешните срещи ще се оформят и първите 1/4-финали в турнира.

Англия срещу Словакия на 1/8-финалите от Евро 2024

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ СБЛЪСЪКА АНГЛИЯ - СЛОВАКИЯ ОТ ЕВРО 2024?

Още: Много под нивото си: Отборът на разочарованията на Европейското по футбол

Първият 1/8-финал в неделя ще е между отборите на Англия и Словакия, като няма никакво съмнение кой е големият фаворит. Феновете на "трите лъва" вече са нетърпеливи и очакват едно "избухване" от своя тим, с което да покажат защо са сред фаворитите. Освен това англичаните попаднаха в смятаната за по-слаба половина, така че никакво колебливо представяне няма да се приеме. На 1/4-финала ги очаква отбора на Швейцария, който срази Италия и я елиминира.

Отборът на Гарет Саутгейт удържа победата с 1:0 срещу Сърбия в първия си мач от турнира, преди невдъхновяващите равенства срещу Дания (1:1) и Словения (0:0), за да завършат кампанията в групата.

Капитанът Хари Кейн вкара веднъж в тези три мача, но беше критикуван за представянето си, подобно на последната групова фаза на Европейското първенство, преди да се включи добре в елиминациите. Голмайсторът за всички времена на Англия отбеляза шест гола в последните си шест участия в елиминациите на големи турнири за "трите лъва (два на две на Световното първенство през 2022 г., четири на четири на Евро 2020). Неговите общо седем гола в елиминационната фаза също са най-много от всички играчи на Англия.

Ролята на Фил Фодън в стартовите 11 беше поставена под въпрос, като нападателят на Манчестър Сити често навлизаше отляво и се мъчеше да окаже влияние. Саутгейт все още не е решил предпочитаната от него халфова линия, след като експериментира с Трент Александър-Арнолд заедно с Деклан Райс, преди да го смени с Конър Галахър срещу Словения. Галахър издържа само 45 минути, преди Коби Майноо да бъде привлечен да го замести, а талантливият младеж на Манчестър Юнайтед се очаква да започне в този двубой.

Още: Класиране при голмайсторите на Европейското първенство по футбол - изненадващ лидер с 3 гола (ОБНОВЯВА СЕ)

Словакия започна кампанията си на Евро 2024 със сензационна победа, шокирайки Белгия с 1:0 в група E.  Средната възраст на стартовите 11 на Словакия (30 години, 218 дни) в груповата фаза беше най-възрастната в надпреварата. Те са дали 809 минути на играчи на 35 или повече години, като само Италия на Евро 2016 дава повече на едно Европейско първенство (870).

Словашкия тим няма нови притеснения за контузени за този мач, докато нито един от техните играчи не е наказан. В трите им групови мача Калзона направи само една промяна в стартовите си XI като цяло, така че широко разпространени промени на тяхната страна или компактна формация 4-3-3 не се очакват за това равенство.

Потенциални състави:

Англия: Пикфорд, Кайл Уокър, Гуехи, Стоунс, Александър-Арнолд, Райс, Майноо, Фодън, Сака, Белингам, Кейн

Още: Пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде да гледаме всеки двубой от елиминациите

Словакия: Дубравка, Пекарик, Вавро, Дуда, Шкриняр, Ханко, Хараслин, Щрелец, Куцка, Лоботка, Шранц.

Испания срещу Грузия на 1/8-финалите на Евро 2024

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ СБЛЪСЪКА ИСПАНИЯ - ГРУЗИЯ ОТ ЕВРО 2024?

"Ла Роха" е единственият отбор, който спечели и трите си двубоя в груповата фаза, давайки много силна заявка за турнира. Грузия пък поднесе голямата сензация, след като победи Португалия в последния си мач и успя още на първото си европейско първенство да стигне до 1/8-финал.

Още: Елиминации | резултати | голмайстори | програма на Европейско първенство по футбол

Испания на Луис де ла Фуенте трябва да подходи предпазливо, тъй като скорошният им рекорд в фазите на елиминациите на големи турнири далеч не е впечатляващ. Отборът бе елиминиран на 18-финалите на Световно първенство през 2018 г. и Световно първенство през 2022 г., губейки с дузпи съответно от Русия и Мароко, въпреки че стигнаха до полуфиналите на Евро 2020, когато също загубиха с дузпи от Италия.

Нападателите обаче трябва да са готови да се изправят срещу намиращия се във форма топ вратар на турнира. Грузинецът Гиорги Мамардашвили, който играе за Валенсия на клубно ниво, спаси 16 от последните 17 изстрела към вратата, срещу които се изправи на Евро 2024, и може да го чака още един натоварен ден.

Отборът на Саньол се изправи срещу най-много удари (71), най-много в целта (25) и имаше най-високата възможност за допуснат (8,1) от всички нации в груповата фаза. Единственият отбор, който се изправи срещу повече от 71 удара в груповата фаза на европейско е Латвия през 2004 г. (86).

Де ла Фуенте направи 10 смени срещу Албания и тяхната сила в дълбочина, която липсваше на големи турнири от миналото, определено е ключово качество. Сега се очаква да се върне към стартовата си 11-ка в първите два мача, но не е изключено да прибегне до смени бързо, ако нещата не вървят по план.

Още: Пълна ТВ програма за 1/8-финалите на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде да гледаме всички мачове

Безспорно голямата звезда на Грузия е Хвича Кварцхелия, който вкара след 1:30 минута на Португалия е най-бързият допуснат гол от "мореплавателите". Друг играч, който обаче е светлината на прожекторите е Жорж Микаутадзе, който е участвал във всички голове на Грузия и е голмайстор на турнира досега с 3 попадения. 

Потенциални състави:

Испания: Рая, Кукурела, Лапорт, Норман, Карвахал, Руиз, Родри, Педри, Уилямс, Ямал, Мората

Грузия: Мамардашвили, Какабадзе, Гвелесиани,  Кашия , Лочошвили, Двали, Чакветадзе, Кочоравшвили,  Китеишвили, Микаутадзе, Кварацхелия.

Още: Епичен старт на 1/8-финалите: Адът се отприщва, а Краля пада рано-рано на Европейското първенство по футбол 2024

Германия - Дания по ТВ: Къде да гледаме 1/8-финала от Европейското първенство по футбол?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички