УЕФА подгони Сърбия заради расизъм срещу Англия на Европейското по футбол


УЕФА подгони Сърбия заради расизъм срещу Англия на Европейското по футбол
Снимка: GettyImages

972 0

УЕФА потвърди, че инспектор, работещ за „Етичната и Дисциплинарна Комисия“ разглежда твърденията за предполагаемо дискриминационно отношение от страна на сръбски фенове по време на мача срещу Англия. Според „Таймс“ оплакването е дошло не от Футболната асоциация на Англия, а от неприлична злоупотреба на думи, която е била чута по време на първото полувреме на мача.

Сръбските фенове

Допълнителни проблеми за Сърбия

Още: Англия и Сърбия сътвориха антирекорд, невиждан на Европейско първенство, откакто има статистика

Отношението на балканските ни съседи в откриващия мач беше повод за повдигане на още две обвинения към тяхната футболна федерация. Едното от тях е свързано с хвърлянето на различни предмети на терена, а другото е за използване на „провокативен език, непригоден за спортни събития“. Още преди началото на двубоя пък се случиха ексцесии, които завършиха със седем сръбски и един английски запалянко, задържани от местната полиция.

Какво е становището на УЕФА

Александър Чеферин

Изявлението на УЕФА гласи:

Още: Джуд Белингам счупи рекорд на Кристиано Роналдо и донесе победата на колеблива Англия на Европейското първенство по футбол (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

„Дисциплинарно производство е започнало във връзка с чл. 55 на Дисциплинарните Регулации след двубоят между Сърбия и Англия от провеждащото се Европейско първенство, игран на 16 юни 2024 година в Гелзенкирхен, Германия. Обвиненията към Футболната Федерация на Сърбия са за хвърлянето на предмети по време на мача и за използването на език, непригоден за подобно събитие. Звеното по Контрол, Етичност и Дисциплинарност към УЕФА ще вземе своевременно решение по този казус. В допълнение, инспекторът в Етичната и Дисциплинарна Комисия ще извърши дисциплинарно разследване, свързано с предполагаемо дискриминационно поведение“.

Какво следва за Сърбия

Ако обвиненията бъдат доказани, нашата съседка със сигурност ще получи наказание от УЕФА. Това няма да се случи за първи път през последните месеци. През миналия ноември на тях им беше наложено да играят квалификационен мач пред частично затворен стадион поради расистко поведение в предишен двубой. Първоначално сблъсъкът беше предвиден да се състои без никаква публика, но сръбската федерация чрез свое обжалване успя да намали наказанието.

Още: След расизъм срещу Маркъс Рашфорд в Туитър: Тийнейджър влиза в затвора

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички