Украйна е аут от Европейското по футбол, а Белгия продължава, но срещу кошмарен съперник на 1/8-финал (ВИДЕО)


Украйна е аут от Европейското по футбол, а Белгия продължава, но срещу кошмарен съперник на 1/8-финал (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2422 0

Група C се оказа най-оспорваната на Европейското първенство по футбол, но вече всичко е ясно. Белгия и Украйна завършиха 0:0 в последния мач от груповата фаза, като украинците са аут от надпреварата, а "червените дяволи" останаха на второ място. 

Това означава, че Белгия ще се изправи срещу Франция на 1/8-финал, което със сигурност не влиза в сметките на клуба. Другият мач от групата между Словакия и Румъния завърши 1:1.

И Белгия, и Украйна хвърлиха всички сили в защита, но завършващата фаза определено не беше отлична. До този момент Жереми Доку има най-много докосвания в противниковото поле (29), както и най-много овладявания (13), но без нито един и асистенция.

Ромелу Лукаку, който бе заменен малко преди края отново не се разписа, като е изпуснал до този момент на Евро 2024 -6. Със 7 точни подавания и 3 отменени гола след намесата на ВАР. 

Украйна пък е първият отбор в историята на Европейското първенство, който не успя да продължи напред от груповата фаза с четири точки.

 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Украинският отбор започна по-активно в атака, но въпреки това не успя да създаде опасно положение. Първото такова бе за Белгия в 7'. След отлична атака Кевин де Бройне изведе Ромелу Лукаку, но неговият удар беше точно в ръцете на Анатолий Трубин, който беше затворил ъгъла.

Последваха спокойни минути без особено положения, като и двата тима си личеше действаха предпазливо. В 20' след Атака през центъра за Украйна, Роман Яремчук реши да стреля от разстояние, но без успех.

7 минути след това "червените дяволи" направиха нова добра атака, като Де Бройне центрира към далечната греда, но топката не стигна до Лукаку. В ответната атака украинците отвърнаха на предизвикателството, но изстрелът на Сваток бе високо над вратата.

Малко след 30-ата минута Кевин Де Бройне се оплака на съдията, че се свети в лицето му с лазарче, но логично редеферът нямаше какво да направи. Последва пряк свободен удар за белгийците, като именно Де Бройен изпълни, но покрай вратата. До края на полувремето така и атаките не бяха достатъчно категорични, за да се стигне до чисто голово положение. Впечатление прави, че през първите 45 минути Украйна има двойно повече голови положения - 8, за сметка на Белгия.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на второто полувреме белгийците опитаха да упражнят натиск, като всички от отбора търсеха Ромелу Лукаку. Беше направена и принудителна смяна в украинския отбор, като на мястото на Миколенко влезе Зинченко.

В 65' Лукаку се измъкна от Сваток и излезе сам срещу Трубин, но ударът му бе прекалено слаб и право във вратаря. В 72' Анатолий Трубин отрази силен изстрел на Яник Караско, като още в ответната атака последва мигновен отговор. Артьом Довбик се стрелна в контраатака, но Вут Фаес успя да спаси.

В 79' украинците имаха голям шанс. Довбик получи пас в наказателното поле с гръб към вратата, завъртя се и стреля, но на сантиметри от вратата. В заключителните минути украинците хвърлиха всичко в атака, като се стигна и до коварен директен изстрел от корнер, но Кастеелс спаси точно на голлинията.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Украйна: Трубин, Тимчик, Забарний, Сваток, Матвийенко, Миколенко, Судаков, Шапаренко, Бражко, Добвик, Яремчук.

Белгия: Кастеелс, Кастан, Фаес, Вертонген, Теате, Тилеманс, Онана, Де Бройне,Тросар, Доку, Лукаку.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

И двете страни стартираха с шокиращи загуби - съответно "червените дяволи" с 0:1 от Словакия, а украинците с 0:3 от Румъния. Любопитното е, че пораженията дойдоха, въпреки че напоследък страните са в добра форма - Украйна има само две загуби в последните си 11 мача (7 победи), а Белгия - само 1 поражение в последните си 17 мача. Любопитното е, че двата отбора не са се изправяли един срещу друг до този момент.

Украйна се стреми да достигне фазата на елиминациите на голям турнир за трети път, като направи това и на Световното първенство през 2006 г. и Евро 2020. Това няма да е никак лесно, тъй като "червените дяволи" не са губили последния си мач от групата в нито едно от последните си шест участия на голям турнир.

В Световното първенство по футбол и Евро взети заедно белгийците имат 14 победи в  последните си 18 мача от груповата фаза, като не успяха да я преодолеят в един от последните си шест големи турнира (Световно първенство 2022).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички