ВИДЕО: Шотландия и Швейцария не излъчиха победител в мач с автогол, отменени попадения и магия от Шакири


ВИДЕО: Шотландия и Швейцария не излъчиха победител в мач с автогол, отменени попадения и магия от Шакири
Снимка: Getty Images

2333 0

Шотландия и Швейцария завършиха наравно 1:1 в двубой от втори кръг на Европейското първенство по футбол, игран в Кьолн.

Шотландия откри резултата в 13' след автогол на Фабиан Шер, който впоследствие бе присъден като гол на Скот МакТоминей. Тринадесет минути по-късно Джердан Шакири върна Швейцария в мача с прекрасно попадение от позиция извън наказателното поле.

Опитният швейцарски национал вече се е разписвал на 3 европейски първенства и на 3 световни. Той бе заменен от Бреел Емболо в 59-ата минута.

В 33' Дан Ндой вкара втори гол за "кръстоносците", който обаче бе отменен заради засада. В 67' "гайдарите" нацелиха гредата след удар на Грант Ханли, а в 82' резервата Бреел Емболо отново даде надежди на тима на Мурат Якин с попадение, което също не бе зачетено заради явна засада.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна динамично с редуващи се атаки в двете половини, като малко изненадващо Шотландия поведе в 13-ата минута. След бърза контраатака Скот МакТоминей успя да нанесе удар в близост до границата на наказателното поле.
Фабиан Шер опита да избие летящата към Ян Зомер топка, но вместо това я вкара в собствената си врата - автогол и 1:0. 

Двубоят започна динамично с редуващи се атаки в двете половини, като малко изненадващо Шотландия поведе в 13-ата минута. След бърза контраатака Скот МакТоминей успя да нанесе удар в близост до границата на наказателното поле.

Фабиан Шер опита да избие летящата към Ян Зомер топка, но вместо това я вкара в собствената си врата - автогол и 1:0. В 18' тежък сблъсък остави Фабиан Шер и Антъни Ралстън на тревата, но и двамата съумяха да продължат участието си в двубоя. 

Шотландия оставяше съперника да диктува играта и търпеливо чакаше своя момент, но една грешка в отбрана позволи на Швейцария да изравни. Ралстън изпусна Джердан Шакири, който от движение намери топката извън наказателното поле и с мощен удар с левия крак я заби в мрежата на Ангъс Гън - 1:1. 

Силни минути за "кръстоносците" - в 32' Гън отрази блестящо опасен изстрел на Ндой, а минута по-късно швейцарският футболист вкара втори гол за своя тим, но обрат нямаше заради засада. 

В 42-ата минута Гранит Джака опита да изненада шотландския страж с изстрел от границата на наказателното поле, но Гън реагира брилянтно и спаси в последния момент. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Началото на второто полувреме не бе толкова интензивно, колкото това на първото. Очакванията за втори гол на Швейцария едва не се оправдаха в 58-ата минута, когато Дан Ндой преодоля Киърън Тиърни и отправи изстрел от границата на наказателното поле, който обаче мина на сантиметри от вратата на Шотландия.

В 59-ата минута Мурат Якин взе решение да извади от игра голмайстора за своя тим - Шакири, заменяйки го с Бреел Емболо. В 66' Шотландия получи пряк свободен удар заради нарушение на Аканджи, а при изпълнението Андрю Робъртсън намери в наказателното поле Грант Ханли. Неговият удар с глава обаче намери дясната греда на Зомер.

Двойна смяна за Якин в 75-ата минута - Фройлер и Варгас напуснаха, за да влязат в игра Сиеро и Рийдер. Смяна и за Кларк в 80' - Били Гилмор напусна терена, за да отстъпи място на Кени Маклейн. 

Осем минути преди края на редовното време Емболо успя да вкара втори гол за "Нати", но и той, както попадението на Ндой в 33', не беше редовен заради явна засада. 

В първата минута на добавеното време британците можеха да стигнат до победата, но Аканджи се намеси, избивайки подаване на Робъртсън към Мактоминей във вратарското поле. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Шотландия: 1. Ангъс Гън – 2. Антъни Ралстън, 13. Джак Хендри, 5. Грант Ханли, 6. Киърън Тиърни, 3. Андрю Робъртсън (К) – 4. Скот МакТоминей, 14. Били Гилмор, 8. Калъм МакГрегър, 7. Джон МакГин – 10. Че Адамс

Швейцария: 1. Ян Зомер – 22. Фабиен Шер, 5. Мануел Аканджи, 13. Рикардо Родригес – 3. Силван Видмер, 10. Гранит Джака (К), 8. Ремо Фройлер, 23. Джердан Шакири – 20. Михел Аебишер, 19. Дан Ндойе, 17. Рубен Варгас

ПРЕДИ МАЧА

Шотландия започна участието си във форума катастрофално, губейки първия си мач с 1:5 от Германия. Освен това тимът загуби заради червен картон защитника Райън Портеус. Сега тимът има шанс да се поправи срещу нелекия съперник в лицето на швейцарците.

За последно тези 2 тима се срещнаха през 2006 година, когато "Нати" спечели с 3:1 в Глазгоу.

Тимът на Мурат Якин започна участието си на Евро 2024 с победа срещу Унгария с 3:1. Силен мач направи полузащитникът Гранит Джака, който стана този сезон шампион на Германия с Байер Леверкузен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички