ВИДЕО: Сърбия измъкна спасителна точка в 90+5', бивш играч на Лудогорец герой и грешник за Словения


ВИДЕО: Сърбия измъкна спасителна точка в 90+5', бивш играч на Лудогорец герой и грешник за Словения
Снимка: Getty Images

2156 0

Сърбия и Словения записаха инфарктно равенство в своя мач от втори кръг на груповата фаза на Европейското първенство по футбол

В 69-ата минута Словения поведе след попадение на бившия защитник на Лудогорец - Жан Карничник. Тимът изигра силен мач, възможности не липсваха и пред сърбите, но те не успяха да ги оползотворят. С няколко пропуска се "отчете" Александър Митрович.

Решителният момент за нашите западни съседи дойде в последната минута на добавеното време, когато резервата Лука Йович се разписа след изпълнение на корнер и запази интригата в група "С" до последния мач. 

Ремито постави Словения на втора позиция в група "С" след Англия, а Сърбия остава последна с 1 спечелена точка. Днешният им съперник има 2 пункта. Трябва да се отбележи, че голът, който едва не донесе 3 точки на Словения, е първи в кариерата на Карничник в националния отбор. Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Словения отправи първия точен удар в двубоя, след като Адам Черин пробва шут от дистанция, но сръбският вратар внимаваше и улови. Последва словенска преса на терена в Мюнхен. В 8' отново Словения създаде първата сериозна опасност в мача, като Райкович спаси с крака удара на Ян Млакар, насочен към левия му ъгъл. 

В 13' сръбският страж отново се справи с опасност, създадена от съперника в наказателното поле. Словения продължи да пресира и в 20' Райкович отново се наложи да се намесва след удар на Янжа, който изби с една ръка. 

В 27' се стигна до шанс за Сърбия, като ударът на Душан Влахович с глава попадна в обсега на Ян Облак. В 31-ата минута един корнер едва не доведе до гол в словенската врата. В ситуацията Александър Митрович успя да се отскубне от опеката си в наказателното поле и да отправи близък удар с глава, който по чудо не влезе в мрежата на Облак. 

В 38-ата минута се стигна до най-чистото положение в двубоя дотук, а то бе създадено от Словения. Тими Елшник отправи мощен удар, който се спря в лявата греда на Райкович. Бенямин Шешко опита да вкара при добавката, но стреля неточно и моментът отлетя. 

Отговорът на Сърбия дойде в 42', когато след атака отдясно Митрович се пребори с Карничник във вратарското поле и стреля ниско, но Ян Облак успя да скъси ъгъла и да блокира удара му. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Сърбия излезе с различна настройка след почивката и в рамките на 5 минути успя да създаде две сериозни опасности пред словенската врата. Първо, в 47' Митрович излезе на позиция след двойно подаване с Тадич и стреля от много близо, но Облак успя да спре топката с тяло. 

В 50' натискът на "плавите" едва не принуди съперника да си отбележи автогол - в опит да изчисти дейният днес Бийол едва не шокира своя вратар. 

В 58' контраатака на Словения можеше да доведе до първия гол в двубоя - Шешко отправи удар от позиция извън наказателното поле, като завъртя майсторски, но сръбският страж се разтегна и успя да избие с една ръка, преди топката да влети под напречната му греда. 

Пикси Стойкович предприе двойна смяна в 64-ата минута, изваждайки от игра Влахович и Лукич, заменяйки ги с Йович и Савич. В 65' удар на Митрович от воле прелетя над словенската врата и се превърна в поредния му неуспешен опит да отбележи. 

В 67' словенецът Стоянович се свлече в наказателното поле след съприкосновение със Страхиня Павлович, но претенциите му за дузпа бяха подминати от румънския рефер Ищван Ковач.

Две минути по-късно резултатът бе открит, а заслугата за това бе на бившия играч на Лудогорец - Жан Карничник. Той начена атака от сръбската половина, подаде наляво, след което премина зад сръбската защита, където бе намерен от Тими Елшник и с лекота намери левия ъгъл на Райкович. 

Отговорът на западните ни съседи дойде в 72', когато Митрович отново се хвана за главата, тъй като от чиста позиция нацели гредата. В 79' Карничник имаше шанса да блесне още по-ярко днес, но ударът му от средна дистанция премина встрани от левия стълб.  В 83' пък встрани от дясната греда на Облак премина изстрел на Лазар Самарджич. 

В последната минута на добавеното време сърбите стигнаха до корнер, който бе последният им шанс в мача, а и да запазят шансовете си за излизане от групата. И го оползотвориха - центрирането намери резервата Лука Йович в претъпканото вратарско поле и той с глава прати топката в мрежата на Ян Облак - 1:1. Футболистът на Милан бе изпуснат от голмайстора за Словения - Карничник. 

Стартови състави:

Словения: Облак, Янза, Карничник, Дркушич, Бийол, Млакар, Стоянович, Елшник, Черин, Спорар, Шешко

Сърбия: Райкович, Велкович, Павлович, Миленкович, Живкович, Младенович, Лукич, Илич, Тадич, Влахович, Митрович

Словения: Облак, Янжа, Карничник, Дркушич, Бийол, Млакар, Стоянович, Елшник, Черин, Шпорар, Шешко

Сърбия: Райкович, Велкович, Павлович, Миленкович, Живкович, Младенович, Лукич, Илич, Тадич, Влахович, Митрович

ПРЕДИ МАЧА

Словенците започнаха участието си на Евро 2024 с равенство с Дания. В квалификациите за турнира тимът завърши втори в своята група, като в решаващия мач победи Казахстан с 2:1.

Предвид формата и представянето им, Словения има шансове да излезе от групата, особено ако и срещу Сърбия покаже решителността и отборния дух, които демонстрира срещу датчаните.

Сърбия пък започна евроучастието си със загуба от Англия (0:1). "Плавите" не играха зле, но не успяха да реализират моментите си.

Западните ни съседи се класираха за форума, заемайки второ място в групата си. В осем квалификационни срещи сърбите записаха 4 победи, 2 равни и 2 загуби.

Словения и Сърбия са се сблъсквали 4 пъти досега и имат по 1 победа и 2 равенства.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички