Вражда извън контрол и как Роналд Куман избърса задните си части с екипа на германска звезда на Европейското по футбол през 1988 година


Вражда извън контрол и как Роналд Куман избърса задните си части с екипа на германска звезда на Европейското по футбол през 1988 година
Снимка: Getty Images

1554 0

Роналд Куман е една от големите футболни легенди на Нидерландия - не само като треньор, но и като футболист. А има една особено емблематична история с него, която датира от Европейското първенство през 1988 година.

Тогава на домашна сцена се очакваше Западна Германия да спечели Евро'88. Но турнирът претърпя драматичен завой, когато бяха пратени срещу най-яростните си съперници на полуфиналите - Нидерландия. Елиминирани в групите на Евро 1980, холандците дори не бяха стигнали до турнирите през 1982, 1984 и 8196. Но до 1988 година "лалетата" се сдобиха с гръбнак от играчи от световна величина, който им помага да спечелят единствената толкова голяма купа в историята си.

Нидерландия с Куман печелят единствената си голяма титла

Роналд Куман е сред големите нидерландски легенди

Още: Абсурд: Чешки национал отиде да кара колело, падна - и сега няма да играе на Европейско първенство

Роналд Куман тогава е на 25, вкарвайки средно по гол във всеки друг мач, като точно бе помогнал на ПСВ на Гуус Хидинк да се сдобие с европейската купа, както и за дубъл на националната лига и купа. Куман се чувстваше еднакво добре в средата на терена или в защитата.

Заслугата му за триумфа през 1988-а е безспорен. Той играе във всички мачове и вкарва от дузпа изравнителния гол при победата с 2:1 над Германия на полуфинала. По това време обаче суперзвездите на "оранжевите" са други - Марко ван Бастен и Рууд Гулит, а в тима е и по-големият му брат Ервин Куман.

Именно на този турнир обаче Куман унизи друг футболист, който носи номер 10 със статута на звезда в националния тим на Германия - Олаф Тон. След победата на "лалетата" с 2:1 на полуфинала в Хамбург над Бундестима и традиционната размяна на фланелки, Куман демонстративно си избърса задните части с екипа на Тон пред разгневените немски фенове. На терасите на холандските играчи пък бяха изгорени знамената на Германия.

Първоначално Куман отказа да се извини, но по-късно опита да поднесе някакви извинения с обяснението, че се поддал на емоциите от старата футболна вражда между Германия и Нидерландия.

Още: На близо 30% от германците не им пука за идното Европейско първенство по футбол

Героят с "голите ръце", който разплака Англия преди 20 години на Европейско първенство (ВИДЕО)

Четирите рекорда, които Ламин Ямал от Барселона може да счупи на Европейското първенство

Велико попадение с ОГРОМЕН залог: "Куршумът" на Балак на Европейско първенство никога няма да бъде забравено (ВИДЕО)

Жозе Моуриньо направи неочаквани прогнози за Европейско първенство по футбол 2024

Португалия се издъни без Роналдо срещу Хърватия в една от най-интересните контроли (ВИДЕО)

Мъст и злоба: 5-те мача от групите на Европейското първенство 2024, които задължително трябва да гледаме

В Англия след загубата от Исландия: По-добре да не ходим на Европейско първенство

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички