България водеше с 1:0 във финал на Олимпийски игри: Скандален съдия ни прецака жестоко и остана в историята (ВИДЕО)


България водеше с 1:0 във финал на Олимпийски игри: Скандален съдия ни прецака жестоко и остана в историята (ВИДЕО)
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: БФС и Getty Images

4677 0

Стартът на Олимпийските игри Париж 2024 е съвсем близо, а България ще се надява на достойно представяне, като има надежди за повече от един златен медал в различните дисциплини.

По случай наближаващото начало ще ви припомним един позабравен случай - когато националният отбор по футбол на България игра във финал във футболния турнир и дори водеше с 1:0, но в крайна сметка загуби от Унгария (можете да видите най-интересното от двубоя чрез прикаченото видео по-долу в материала). А главно действащо лице в двубоя бе скандален арбитър.

Когато България игра на финал на олимпийски игри и водеше с 1:0

Големият дуел се състои на 26 октомври 1968 година - на стадион "Ацтека" пред над 80 хиляди зрители. Тогава България има по-голяма подкрепа от трибуните в сравнение с Унгария. За да стигнат до тази фаза, "лъвовете" побеждават Тайланд със 7:0, завършват наравно 2:2 срещу Чехословакия и побеждават Гватемала с 2:1 (в решаващия мач за излизане от групата, когато точни са Аспарух Никодимов и Петър Жеков).

На четвъртфиналите страната ни, водена на Игрите в Мексико от Георги Берков, отстраняват Израел след... теглене на жребий. В редовното време Георги Христакиев извежда "лъвовете" напред, но в последните секунди опонентът изравнява. А в тогавашния регламент няма продължения или дузпи и се хвърля монета, която определя успех за България.

На полуфиналите срещаме домакините от Мексико на препълнения "Халиско" в Гуадалахара. Набързо повеждаме с 2:0 след голове на Петър Жеков и на Начко Михайлов, но домакините изравняват. Меци Веселинов се превръща в герой за България, носейки успеха с 3:2 и класирайки ни за първи олимпийски футболен финал.

Скандалният съдия, лишил България от величие

Отново Меци Веселинов се разписва в 22-рата минута, а "лъвовете" повеждат на Унгария с 1:0. И тогава започват скандалните отсъждания на аржентинския главен съдия Диего де Лео, който показва цели три червени картона на българите - те са за Меци Веселинов, Кирил Ивков и Начко Михайлов.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

В крайна сметка това се оказва решаващо и губим с 1:4 от изпълнения със звезди състезатели съперников състав. Първо Веселинов е несправедливо и странно изгонен след единоборство, а малко след това Ивков също приключва срещата. Съперникът осъщестява пълен обрат до почивката срещу 9-има от "лъвовете".

Нервите са максимално опънати. Начко Михайлов подхвърля топката и тя уцелва Де Лео. След консултация със своите помощници той разбира кой го е уцелил с топата и показва трети червен картон. През второто полувреме играем с 8 души и получаваме още две попадения.

Публиката е бясна и замерва съдийската бригада с възглавници, коментатори от английската и френската преса пишат възмутени репортажи за арбитъра Де Лео, чието име остава записано с черни букви в историята на олимпийския футболен турнир.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички