Денят за българите на Париж 2024: Мечта се сбъдна, друга бе агонизиращо близо - добър ден за страната ни


Денят за българите на Париж 2024: Мечта се сбъдна, друга бе агонизиращо близо - добър ден за страната ни
Снимка: Getty Images

1528 0

Ден 4 (30.07) от Олимпийските игри в Париж донесе нови емоции от българските спортисти. Една мечта се сбъдна - сестри Стоеви изпълняха голямата си цел и за първи път излязоха от груповата фаза на олимпиада (от третия опит). Друга обаче остана агонизиращо близо, след като Любомир Епитропов първо се класира за полуфинала на 200 метра бруст, а след това остана само на 4 стотни от топ 8 и финала.

Десислава Ангелова продължава напред на сингъл скиф (гребане), а Станимира Петрова записа голяма победа в бокса. За съжаление, Кристиан Василев не преодоля 1/4-финалите на едноместния скиф (гребане), а Петър Мицин отново не успя да покаже потенциала си. Калояна Налбантова пък записа първа победа, но вече бе ясно, че няма как да излезе от груповата фаза (само първият от общо трима в група продължава напред).

Ето и равносметката за деня:

Десислава Ангелова е на полуфинал в Париж

Десислава Ангелова се класира за полуфиналите на сингъл скиф от олимпийския турнир по гребане в Париж. Тя завърши на трето място в своята серия в четвъртфиналите.  Ангелова пресече финалната линия за 7:41.25 минути

Българската състезателка показа много солидно гребане и без никакви проблеми намери място в топ 3, което беше нужно за продължаване към следващия етап на надпреварата. От самия старт начело излезе австралийката Тара Ригни, а след нея се наредиха Кара Колер (САЩ) и Ангелова.

Сестри Стоеви сбъднаха своя мечта

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви се класираха за четвъртфиналите на олимпийския турнир по бадминтон в Париж. Българките спечелиха ключовия си мач от груповата фаза срещу американките Кери Сюй и Ани Сюй с 21-18, 21-11, за да продължат напред. Това е първо излизане за тях от групите на Олимпийски игри.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Така Габриела и Стефани Стоеви ще чакат жребия, за да научат срещу кого ще играят в четвъртфиналите на надпреварата, които ще се проведат на 1 август.

Кристиан Василев не преодоля 1/4-финалите

Кристиян Василев не успя да се класира за полуфиналите на едноместния скиф от олимпийския турнир по гребане в Париж, след като завърши на четвърта позиция в своята четвъртфинална серия.

Василев вървеше четвърти през цялата дистанция, като във финалните метри направи атака, за да застигне третия в класирането Риюта Аракава от Япония, но силите му не стигнаха и той остана извън топ 3. Така той няма да може да се бори за участие в големия финал и ще участва в разпределението на местата извън топ 12.

Петър Мицин отпадна и на 200 м бътерфлай

18-годишният плувец спечели своята серия, давайки време 1:57.03, но то му отреди 19-о място в крайното класиране. Така Мицин не успя да се класира за полуфиналите, от които го раздели 1 секунда.
По-рано българинът не успя да стигне полуфинал и на 400 м свободен  стил, където се класира на 21-во място с време 3:49.30. Така дебютът на плувеца на олимпийски игри завърши безславно. 

18-годишният плувец спечели своята серия, давайки време 1:57.03, но то му отреди 19-о място в крайното класиране. Така Мицин не успя да се класира за полуфиналите, от които го раздели 1 секунда.

По-рано българинът не успя да стигне полуфинал и на 400 м свободен  стил, където се класира на 21-во място с време 3:49.30. Така дебютът на плувеца на олимпийски игри завърши безславно. 

Станимира Петрова е на 1/4-финал

Българската боксьорка в категория 54 кг. - Станимира Петрова, счупи каръка, който я преследваше на олимпийски игри, и започна с победа в Париж. Тя надви с 4:1 (29:28, 30:27, 29:28, 28:29, 29:28) съдийски гласа актуалната световна шампионка Хуан Сяо-Уен от Тайван.

На Петрова много ѝ помогна контратака в последните 20 секунди на трети рунд, при която съперничката ѝ бе свалена в нокдаун. Иначе тя спечели първи и трети рунд, но тайванката бе по-силна във втория. На четвъртфиналите Станимира ще се изправи срещу китайката Юан Чан, над която има победа на турнира "Странджа". 

Любомир Епитропов 

Другият ни перспективен плувец - Любомир Епитропов се класира на полуфинал, след като завърши трети в своята серия на 200 м бруст с време 2:10.59, което бе 13-ото най-добро време. 

Българинът се движеше пети при последното обръщане, но със страхотни финални 50 м успя да завърши трети в серията си. 

Така вечерта го наблюдавахме и в полуфинала, където за съжаление само четири стотни го разделиха от това да се класира в топ 8 и да плува утре (31.07) във финала. Епитропов даде време от 2:09.93 и остана 9-и.

Първа победа в Париж за Калояна Налбантова

18-годишната Налбантова записа първата си победа на олимпийски игри, надделявайки с 2:0 над по-опитната си съперничка Ки Сюефей. Противничката на българката бе мощно подкрепяне в залата, тъй като се състезава за Франция.

Калояна спечели и двата гейма с 21:18, като изоставаше в резултата само в началните минути. Вторият гейм бе по-оспорван, но родната състезателка показа самочувствие и си осигури победата. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички