Исторически момент за България: Кимия бе смела като лъв, но загуби в последната секунда на Париж 2024


Исторически момент за България: Кимия бе смела като лъв, но загуби в последната секунда на Париж 2024
Снимка: БГНЕС

293 0

Кимия Ализадех, която представлява България от началото на годината, започна на Игрите в Париж. Тя е бронзова медалистка от Олимпиадата в Рио де Жанейро и се превърна в първата представителка на България в таекуондото на олимпийски игри.

За съжаление, историческият момент не приключи с успех. Кимия спечели първия рунд и бе само на още един от успеха. Във втория обаче нейната сънародничка - Нахид Кианичандех, която представлява Иран, успя да я надхитри в края.

Третият рунд бе още по-драматичен. Кимия осъществи обрат в средата и водеше до последните секунди, когато обаче получи удар в главата - три точки за съперничката секунда преди края - равенство 7:7. При реми се гледат други фактори, които бяха в полза на опонентката ѝ.

Сега Кимия ще се надява Нахид да стигне финала, за да я издърпа на репешаж.

Представянето на Кимия Ализадех

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

*И Кимия, и Нахид са от Иран, но първата представлява България от началото на годината.

Представителката на България поведе с 4:0 след две добри попадения в тялото. Треньорката на иранската представителка поиска повторение и преразглеждане дали има попадение в главата на Кимия. То бе удобрено и тя получи три точки - 4:3. 

След това и двете се уцелиха в главата, а и получиха наказания от по една точка - 8:7 за Кимия. Последва и ново наказание за Нахид и 9:7. Първата част приключи при 10:7, а мачът бе много, много равностоен.

Вторият рунд също започна прекрасно и родната представителка поведе с 4:0. След ново наказание за опонентката българката поведе с 5:0, а впоследствие се стигна до 5:2. След удар в главата на Кимия обаче се стигна до 5:5. След наказание вторият рунд приключи при 6:5 за Нахид.

Така ще има решаващ трети рунд. Който го спечели - ще вземе победат.

Българката изостана с 0:2. Тя обаче вкара удар в главата, а след това взе и още две точки, за да обърне с 5:2. След наказание се стигна до 5:3. Наказание даде още една точка за българската представителка и тя поведе с 6:3 при 20 секунди до края. Още една точка наказание за 7:3 при 11 секунди до края. След наказание стана 7:4, а буквално в последната секунда представителката на Иран уцели в главата Кимия и изравни за 7:7. Съдийското решение бе в полза на Нахид.

Преди дуела

26-годишната Ализаде спечели бронз за родината си Иран на Игрите в Рио 2016, но вече се състезава за България и донесе първо отличие за страната със златото на Евро 2024 в Белград, макар и в по-горната категория до 62 килограма. Нейната сънародничка Кияни, която също е на 26 години, пък е настоящата световна шампионка при 53-килограмовите, както и шампионка на Азия от Чунчон 2022.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички