МАШИНА: Карлос Насар ИЗЯДЕ лъвски ВСИЧКИ - без напрежение грабна ЗЛАТО на Париж 2024


МАШИНА: Карлос Насар ИЗЯДЕ лъвски ВСИЧКИ - без напрежение грабна ЗЛАТО на Париж 2024
Снимка: БГНЕС

22121 0

Карлос Насар оправда очакванията и буквално нямаше никаква конкуренция при вдигането на тежести до 89 килограма. Той осигури второ злато за България на Олимпийските игри в Париж 2024, след като записа световен рекорд с двубой от 404 кг (180 кг на изхвърляне и 224 кг на изтласкване - също световен рекорд).

ГАЛЕРИЯ: УНИКАЛНОТО ВДИГАНЕ НА КАРЛОС НАСАР ЗА ОЛИМПИЙСКО ЗЛАТО

Българинът записа само успешни опити - 5, като се отказа от 6-и, след като и на хартия нямаше кой да го стигне, а и вече бе записал световен рекорд (а и олимпийски за тази нова дисциплина).

Втори остана Йейсон Лопес с двубой от 390, а третото място бе за Антонино Пицолато с двубой от 384, като при последния му опит при изтласкването останаха сериозни съмнения дали е трябвало да бъде зачетен. Бе отсъден фал, но впоследствие решението бе променено много дискусионно.

Карлос Насар на Олимпийските игри в Париж 2024

Първото движение е изхвърляне, а второто - изтласкване!

Изтласкване

Първоначално заявените килограми за по-силното движение на Карлос Насар бяха 210 - най-високи от всички (само Антонио Пицолато бе със същата заявка). Това значи, че отново ще минат доста опити, преди да видим в действие българина.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Карим Абокала се отказа след контузията и не участва във второто движение. Боади Сантави пък не събра двубой след три неуспешни опита във второто движение. Кайл Брус приключи с двубой от 330 след втори успешен опит на 182 на изтласкване и трети неуспешен на 188. Кейдомар Валения записа два успешни първи опита - 190 и 196 килограма и се целеше в 200 на трети опит, но не се справи с тях. Представителят на домакините Ромен Имадушен пък първоначално не се справи със 195 кг, но след това успя със 196. Той си постави голяма цел и сложи 204 кг за трети опит. Преди да запише неуспех на тези килограми обаче, Донг-джу успя на 203 кг (първи опит) и Мирмостафа Джавади успя на 204 кг (първи опит).

Лопес, който единствен стигна Насар при изхвърлянето, потегли с 205 кг на първи опит - но бе меко казано неуспешен. Малко след това излезе за втори опит на същите килограми, като този път се справи. Робу Марин (Молдова) записа успешен първи опит на 208 килограма.

*Тогава Насар вдигна заявката от 210 кг до 213 кг.

Капатенян записа неуспешен втори опит на 210 кг, а след него Лопес се справи с 210 кг на трети опит, с което записа двубой от 390. Единият съдия даде фал и опитът бе преразгледан, но все пак признат.

Донг-джу опита 8 килограма нагоре за втория си опит, но не се справи с 211-те. Следващ бе Пицолато с първи опит на 212 кг - твърде неуспешен. Малко след това излезе за втори опит на същите килограми, като този път ги вдигна над главата си, но допусна фал. 

Робу Марин записа неуспешен трети опит на 212 кг и остана с двубой 383. След него Пицолато направи трети опит на 212 кг, но и този път бе неуспешен - оставайки без двубой. След преразглеждане обаче опитът му бе признат, до голяма степен шокиращо, като това го остави с двубой 384.

След него излезе Карлос Насар за първи опит - на 213 килограма. Българинът се справи феноменално и без никакви колебания за успешен опит. Този първи опит го изведе на първо място засега с двубой от 393 кг (три повече от двубоя на Лопес - 390, който е окончателен).

Донг-джу не се справи с 217 на трети опит (и остана финално с двубой от 371), а Мирмостафа също се провали на тези килограми и остана с двубой от 372.

След това Насар излезе на втори опит 224 кг и се справи и с тях, за да си гарантира двубой от 404 преди трети опит. Той изобщо не опита да прави трети опит, след записа  и световен рекорд.

Изхвърляне

*Очаква се Насар да бъде сред последните, тъй като дава заявки за по-високи килограми (първоначалната му заявка е за 170 кг, но се очаква дори да започна с още по-висока).

Кайл Брус (Австралия) започна първи с успешен опит от 143 кг, а след това един неуспешен и един успешен на 148. Последва представителят на домакините Ромен Имадушен с неуспешен първи опит на 155 и успешен втори на същата тежест. Предстоят още доста опити, преди да видим в действие Карлос Насар, като единствено Йейсон Лопес е заявил по-голяма начална тежест от него - 175 кг. Кейдомар Валениля от Венецуела (157 кг) и Боади Сантави от Канада (158 кг) започнаха с успешни първи опити. А французинът Имадушен записа много неуспешен трети опит на 161 кг - при положение, че е контузен. Ю Донг-джу записа първи неуспешен на 163, но втори успешен на същите килограми, а Боади Сантави записа и втори успешен на 163. Мирмостафа Джавади пък потегли успешно със 164, макар и да не бе толкова категоричен. Карим Абокала пък стартира успешно със 165, въпреки че наклони доста щангата, все пак се справи. Валениля остана далеч от това да се справи с третия си опит на 165 кг. Боади записа трети неуспешен на 166, а Джавади успя да се справи с 168 кг на втори опит. Донг-джу завърши движението със 168 кг след успешен трети опит. Робу Марин (Молдова) пък потегли с успешен първи опит на 170 кг.

След това щабът на Насар повиши килограмите за първа заявка от 170 на 173.

Адраник Карапетян (Армения) потегли успешно със 170 кг. Карим Абокала записа неуспешен втори опит на 170 кг и изглежда сякаш контузи лакътя си. Един от основните претенденти - Антонино Пицолато потегли с неуспешен първи опит на 172 кг, като малко след това дойде втори опит на същата тежест - този път успешен.

Тогава потегли и Карлос Насар - първи успешен опит на 173 килограма - без абсолютно никакви проблеми.

Йейсон Лопес (Колумбия) е един от основните претенденти за първото място в изхвърлянето - той потегли без проблеми на 175 кг. След него пък Робу Марин се справи с втори опит от 175 кг, а Карапетян не се справи със същата тежест от втория опит.

След това дойде и вторият опит на Карлос Насар на изхвърляне - 177 кг.  Той се справи и с тях без особени трудности.

Основният му конкурент и фаворитът в движението Йейсон Лопес, който се надява да натрупа преднина пред Насар преди второто движение, направи втори опит на 180 кг, който обаче бе неуспешен.

Карлос Насар бе след него с трети опит - този път на 180 кг, като отново се справи изключително чисто и без особени трудности.

След него Лопес също се справи със 180 кг, но от третия опит.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички