В Украйна недоволни от Новиков: Наричат го "предател", защото избрал България


В Украйна недоволни от Новиков: Наричат го "предател", защото избрал България
Снимка: БОК, Любомир Асенов, LAP.BG

18 0

Сериозни критики среща в родината си борецът Семен Новиков, който спечели злато за България на Олимпийските игри в Париж. Той е обвинен в липса на морал, патриотизъм и дори в предателство към Украйна.

Семен избрал България преди войната?

Харковският бизнесмен Юрий Сапронов излезе с информация, че е получил предложение през юли 2021 г. да започне да спонсорира бореца. С него е разговарял треньорът му Дмитрий Тимченко, който обаче му звъннал през ноември същата година, за да му каже, че Новиков е решил да се състезава за нашата страна.

Семен изобщо не се чувства предател на родината си

Още: Вместо програма - равносметка: 7-те медала, спечелени в 2 дни, направиха Игрите успешни за България

Сапронов вече е бил дал пари за подготовката и участието на бореца на Световното през 2021 г. и е чакал да подпише договор с бореца. Той твърди, че треньорът на Семен му е казал, че спортистът не е казал на никого, че подписва някакви документи с България.

"В Украйна обсъждат, че войната е принудила Новиков да напусне и да играе за България. Войната може да принуди хората да напуснат, но не може да накара човек да си смени гражданството. И война през ноември 2021 г. нямаше. Явно е до ценности. Морално ли е това? Патриотично ли е?", казва бизнесменът в своя профил във Фейсбук.

В Украйна били сторили всичко, за да го задържат

Според украинското издание kp.ua Новиков дълго време е отричал, че ще се бори за нашата родина. Треньорът на националите на Украйна - Владимир Шацких, през есента на 2022 г. потвърждава това. И казва, че с федерацията и олимпийския комитет са направили всичко, за да го задържат, удовлетворявайки финансовите му и жилищни нужди.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Украйна не е позволила на бореца да стане български представител, но Международната федерация по борба съкратила тригодишната "карантина" за смяна на гражданство до година и половина. Според нейните правила Новиков е можел да заиграе за България при разрешение от родината си или след 3 години "карантина" спрямо датата, в която за последно се е състезавал за Украйна.

Още: Гриша Ганчев спасява Новиков от фронта, плаща 5-цифрена сума в долари, за да го откупи

Смята ли се Новиков за предател?

Украински журналист попита Семен след спечелването на златото в Париж дали не смята за предателство решението си да смени своето гражданство. "Не, за мен това е окей. Чувствам се много добре. България ми помогна много в стремежа ми да стана олимпийски шампион. Родих се в Украйна и започнах да тренирам там. Много харесвам Украйна, защото е моята родна страна. И ми е хубаво в България", гласи отговорът, предаден от champion.com.ua. А ето колко плаща Гриша Ганчев, за да "откупи" Новиков. 

България позлатява олимпийския герой Семен Новиков - баснословен бонус за бореца

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички