България обича пиратството - особено когато става въпрос за спорт на живо!


България обича пиратството - особено когато става въпрос за спорт на живо!
Снимка: Istock.com

2449 0

В спортна новина, която едва ли изненадва някого, става ясно, че пиратството и нелегалното излъчване на спортни събития са голям проблем в Европа, и в частност в България. 

Според проучване на Службата на ЕС за интелектуална собственост, 21% от българските граждани са стриймвали незаконно спортно съдържание, с което са ощетени компаниите, заплащащи права за предаването на подобно съдържание. 

Нещо повече - според същото проучване, 47% от младите българи (15 - 24-годишна възраст) са прибегнали поне веднъж до това да търсят и гледат любимите си състезания чрез сайтове за нелегално излъчване. 

България не обича да плаща за гледане на спорт, както и за оригинална екипировка 

Проблемът не е сведен само до нелегалния стрийминг. Оказва се, че в цяла Европа производителите търпят жестоки загуби заради нежеланието на феновете да купуват оригинална спортна екипировка. Според проучването, загубите са оценени на над 850 милиона евро на година, което се равнява на 11% от общите продажби в сектора. 

Около 10% от младежите в ЕС признават, че закупуват фалшиви стоки умишлено. В България този процент е 9. 

Инфлацията в спорта - потребителите са в нокдаун 

В последните 10 години се наблюдава жестоко изстискване на джоба на спортния фен в цял свят, включително и в България. Закупуването на фалшива стока и гледането на спортни събития чрез пиратски стриймове не са нов феномен, а напротив - вече дори увеличаващ се. 

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

За да гледаш най-добрите футболни първенства, Първа лига, Шампионска лига, Формула 1 и НБА в България трябва да даваш 30+ лева на месец, като всяка година сумата става все по-голяма. И, докато в България сумата е приемлива, то в Европа тя варира между 50 и 200 евро на месец. 

Що се отнася до спортните стоки - оригинална фланелка на Барселона, например, струва около 200 лева. Само гащите варират от 60 до 100 лева. Цената на фланелки и артикули дори на български отбори става все по-висока - официалната фланелка на Левски за следващия сезон например е на цена между 129 и 149 лева. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички