Мощният старт на Барселона при Флик подсказа и как каталунците може да решат големия си проблем


Мощният старт на Барселона при Флик подсказа и как каталунците може да решат големия си проблем
Снимка: GettyImages

3601 0

Барселона безспорно е един от най-големите клубове в света, но е изправен пред изключителни финансови затруднения през последните години. По-рано беше съобщено, че каталунският клуб е натрупал дългове от над 2 милиарда евро и позорно е дръпнал парични "лостове" - включително продажба на проценти от бъдещите приходи от излъчване - за да избегне сериозна опасност.

Президентът на Барселона Жоан Лапорта също осигури заем от 600 милиона евро от "Goldman Sachs:, за да облекчи финансовия натиск, но те се сблъскаха с проблеми при регистрирането на играчи поради финансовите правила.

Това продължи и това лято, като Барселона не успя да регистрира Дани Олмо за откриването на сезона срещу Валенсия поради ограничения на заплатите. Барса обаче позволи на Илкай Гюндоган да напусне безплатно, за да не дава заплатата му, а Олмо направи моментално въздействие с два гола в първите си два мача. Барселона направи перфектен старт на сезона в Ла Лига под ръководството на новия наставник Ханзи Флик с четири победи от четири и унищожението със 7:0 срещу Валядолид в неделя гарантира, че влизат в международната пауза с четири точки пред главния си съперник Реал Мадрид.

Още: Един от най-дълго отсъствалите за Барселона е близо до завръщането си на терена

Блестящият старт на сезона на Барселона под ръководството на Ханси Флик

Както се случи през последните години, имаше огромна несигурност около това как Барселона ще започне под ръководството на Флик, особено след като имаше няколко контузени звезди от първия отбор. Но просто не можеше да стане много по-добре с четири поредни победи, 13 отбелязани гола и са на върха в Ла Лига - четири точки пред Реал Мадрид и Атлетико Мадрид. Тяхната победа със 7:0 над Валядолид беше най-голямата им победа от почти седем години и те играят брилянтен футбол под ръководството на Флик. Роберт Левандовски има четири гола в лигата, Рафиня има три, а Ямал води в Ла Лига с четири асистенции.

Все още е твърде рано да се определи Барселона като фаворит за спечелването на Ла Лига - това си остава Реал Мадрид - но сега има много признаци на насърчение за бъдещето и това се дължи главно на Ла Масия. Една сребърна подплата от финансовите проблеми на Барселона е важността, която придава на развитието на играчите от академията, тъй като испанските гиганти просто не могат да харчат толкова безразсъдно, както в миналото. La Masia е може би най-престижната академия в света, но може ли сега да спаси Барселона?

Известната академия "Ла Масия" в Барселона

Още: Ламин Ямал пак впечатлява: Разби на пух и прах рекорд, поставен от Килиан Мбапе

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Тя се превърна в седалището на академията на Барселона в края на 70-те години на миналия век и създаде няколко таланта от световна класа, които бяха централни за най-успешния им период под ръководството на Пеп Гуардиола между 2008 г. и 2012 г. Луис ван Гал беше известен с подигравките си, че заяви мечтата си да спечели Шампионска лига с единадесет домашни играчи, но Гуардиола постигна това с осем завършили "Ла Масия" през 2009 г.

През ноември 2012 г. Барселона пусна единадесет играчи от Ла Масия срещу Леванте и тримата финалисти за Златната топка за 2010 г. всички преминали през академията на Барселона - Лионел Меси, Андрес Иниеста и Шави. Тези трима играчи от световна класа бяха неразделна част от отбора на Гуардиола в Барселона, който се смята от мнозина за най-добрия отбор в историята. Серхио Бускетес, Карлос Пуйол, Виктор Валдес и Жерар Пике бяха другите завършили академията от тази страна.

Ще успее ли обаче да спаси Барселона от финансови проблеми?

Мениджърският дебют на Флик за Барселона доведе до впечатляваща победа с 2:1 над Валенсия. Но може би по-привлекателно беше германецът да даде минути на седем възпитаници на академията в първия си мач начело на Барселона. Флик също стартира с трима 17-годишни на "Местая"- Ламин Ямал, Пау Кубарси и Марк Бернал. Това беше едва вторият път през 21-ви век, в който Барселона пусна трима от U18 като титуляри, като Шави постигна постижението през май 2024 г., когато Хектор Форт се присъедини към Кубарси и Ямал в стартовия състав.

Още: Контузиите в Барселона не свършват, каталунците съобщиха колко ще отсъства поредният пострадал

Тримата 17-годишни започнаха в първите три мача на Барселона, преди Бернал да получи сериозна контузия срещу Рей Валекано и да пропусне победата над Валядолид. Но дали има истинска надежда, че завършилите академията на Барселона могат да формират основата на друг успешен отбор. "Трудно е да се каже", каза Иван Фуенте, експерт на Ла Лига в Transfermarkt. "Очевидно има много добри играчи, но мисля, че Барселона ги използва заради финансовите си проблеми. Повечето от тях нямаше да имат възможност да играят в първия отбор, ако нямаха проблеми с парите".  Барселона преподписа с Олмо от РБ Лайпциг за 55 милиона евро, но сега имат 11 възпитаници на Ла Масия в първия си отбор и биха могли да назоват впечатляващи стартови единадесет само от тези играчи.

Ямал впечатли за Испания на Евро 2024 и е най-ценният тийнейджър в света е фигурата за нова ера в Барселона. Ямал, Гави, Алехандро Балде, Олмо и Кубрази представляват бъдещето на Барселона - както и Бернал. 17-годишният футболист се отличи при пълния си дебют срещу Валенсия като централен халф и е сравняван с великия Бускетс от Барса, но наскоро претърпя сериозна контузия. Фуенте добави: "Той вероятно е един от най-добрите в своето поколение, но играе на позиция с голяма отговорност. Да го сравняваме с Бускетс или да очакваме той да бъде Бускетс точно сега, може да е твърде голямо напрежение за него".

Роберт Левандовски бил готов на голям жест към Барселона, за да се реши ключов проблем

Нико Уилямс е имал три оферти през изминалото лято, но сред тях не попада най-желаещият го клуб

Развихрил се в Барселона призна: Бях готов да си тръгна

Роберт Левандовски сравни Барселона на Ханзи Флик с тази на Шави

След труса в Барселона: Деко няма да напуска, но е много разочарован от клуба

Ханзи Флик с изненадващо решение за това кой играч на Барсeлона ще е конкуренция на Левандовски

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички