Проблемът с остаряването: Най-лошият ден за Лука Модрич и великото поколение на Хърватия бе на Европейското по футбол 2024


Проблемът с остаряването: Най-лошият ден за Лука Модрич и великото поколение на Хърватия бе на Европейското по футбол 2024
Снимка: Getty Images

3037 0

На Лука Модрич му отне "само" 18 години, за да се превърне сред "вечните" на терена. През лятото на 2006 година още преди да се роди изгряващата испанска звезда Ламин Ямал, той беше неизползваема резерва срещу Бразилия на "Олимпиащадион" в Берлин.

Тогава той не излезе на терена, а за това обвиняваме мениджъра Златко Кранчар, но забележително му дълголетие го върна в Берлин, в историческа компания. За капитана на Хърватия участието в девети голям турнир означава, че той се присъедини към Кристиано Роналдо и Лотар Матеус по рекордни участия. Няколко месеца преди 39-ия си рожден ден той стана най-възрастният играч на европейски първенства, Макар и може би само за няколко дни, докато Роналдо и Пепе не минат покрай него.

Реклама на младостта, а не на опита

Идва ли краят на великия Лука Модрич?

Още: Албанският гол напред пред останалите: Кои са най-бързите попадения на Европейско първенство по футбол? (ВИДЕО)

Денят на рекордите и Испания - Хърватия обаче се превърна по-скоро в реклама на младостта, отколкото на опита. Ламин Ямал, най-младият футболист на това ниво, около 22 години по-млад от Модрич, е сред звездите на турнира. Хърватия загуби с 3:0 от Испания. А това повдигна някои въпроси.

Дали Хърватия вече не е твърде стара? Дали времето в крайна сметка ще настигне вечния Модрич, колкото и физиката му да остава все така младолика?

Триото в центъра на полузащитата с общо 375 мача все още може да блести, но не може да пресира по същия начин. Според сдлекционера Златко Далич проблемът е най-очевиден по фланговете, а не във ветеранската му халфова линия, но продукт на остаряването може да бъде нежеланието да се доближава до по-млади, по-бързи играчи. В Хърватия отказват да се сбогуват с едно велико поколение.

Най-добрият полузащитник в двубоя беше по-прозаичният талант, но по-активната фигура на Фабиан Руис. Той е на 28 години, на възрастта на Модрич, когато спечели първата от своите шест Шампионски лиги. Той има едва 176 от тези 375 мача.

Още: Звезда на Нидерландия е ядосан на трансферни лъжи, които го пращат в Реал Мадрид

Проблемът с Модрич и новата страница за Испания

Проблемът с Модрич е, че не може да му се намери подходящ заместник. В смяната на поколенията в Хърватия има проблеми във всяка възрастова група: по-възрастните рискуват да бъдат твърде стари, а по-младите, с изключение на Йоско Гвардиол, изглеждат по-малко надарени. Потенциалните наследници на Марио Манджукич и Иван Перишич изглеждат бледи имитации. Искането на Гвардиол да повтори ролята си на Манчестър Сити като атакуващ ляв бек остави Хърватия да изглежда твърде слаба в средата.

И ако някаква изненада, която Хърватия поднесе, то тя бе при притежанието на топката, където спечели - 53% срещу 47%. От финала на Евро 2008, преди около 136 състезателни мача, Испания не беше завършвала мач с по-малко притежание на топката.

Още: Още един кървав инцидент беляза Европейското по футбол, стрелба по време на Италия - Албания

Ужасяващо: Млад мъж е бил убит на стадион малко след откриването на Европейското по футбол

Лучано Спалети след успеха на Италия: Казват, че победата е най-важна, но не е така

Пали се фитилът на две взривоопасни групи на Европейското първенство по футбол - злоба, мъст и зрелище

Сърбия - Англия по ТВ: Кога и къде да гледаме мача от Европейското по футбол?

Словения - Дания по ТВ: Кога и къде да гледаме мача от Европейското по футбол?

Полша - Нидерландия по ТВ: Кога и къде да гледаме мача от от Европейското по футбол?

В първия пълен ден на Европейското по футбол 2024: Българската Първа лига се прочу, а рекордите се чупят един след друг

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички