Александър Везенков не иска да е статист, а герой в своята баскетболна мечта


Александър Везенков не иска да е статист, а герой в своята баскетболна мечта
Снимка: LUBOMIR ASENOV / LAP

3622 0

Александър Везенков вече не е част от селекцията на Торонто Раптърс. Българинът хвърли 6.6 милиона долара в кофата, за да скъса контракта си с "динозаврите" и да си възвърне контрола над собствената кариера. 

Оставяйки настрана критиките на озлобени клавиатурни мишки, изпаднали в словоблудство за "провала" му в НБА, трябва да отбележим, че той напуска най-силното първенство в света като вторият българин. Но и като човек, който иска да е герой, а не просто един от многото. 

Саша е играч със специфични качества, които се търсят във всеки топ отбор в Европа, но рядко в НБА. В Сакраменто не му се получи, защото играта е подчинена на това гардовете да дриблират и стрелят и са играчи, които не са чували думата "пресечка" - движение, с което Везенков всъщност възроди кариерата си след кошмарния престой в Барселона. 

Везенков приключи с НБА

В НБА има няколко отбора, в които Везенков би паснал перфектно. Но Кингс не беше от тях. И Торонто не е от тях. Раптърс влизат в период на "ново строене" и няма да се борят за нищо в следващите 2-3-4 години - това не съвпада с желанията на Везенков. Саша е в пика си и няма време за губене в отбор, който ще се лута между последно и 25-то място. И очевидно 6.6 милиона долара не са достатъчни да убедят Везенков да остане в НБА. 

Всъщност, договорът му е една от причините, поради които НБА се оказа тежка мисия за него. 18 милиона за 3 години представлява контракт, който е отличен за сделка - каквато вероятно Торонто щеше да търси през февруари с наближаването на края на трансферния период. Везенков беше напът да се превърне в "джърниман" - играч, който постоянно сменя отборите. Съответно и градовете, в които живее. И този начин на живот не е приятен, особено за европейски играчи. Само си спомнете, че Никола Миротич отказа близо 20 милиона на година, за да се прибере в Европа и да играе за Барселона. 

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Везенков сбъдна мечтата, за която бленуват всички деца с топка в ръка

В Европа Везенков ще се върне към ролята си на герой - на 99% в Олимпиакос. И ще се опита да довърши започнатото. Да, той стана MVP на Евролигата, но отборът му остана в подножието на върха в най-силния му баскетболен сезон. Да спечели Евролигата е негова мечта от години и сега ще има възможността да го стори. 

Везенков стори това, което никой от нас не очакваше - отиде в НБА и демонстрира, че има място в най-доброто първенство. Сега се завръща на място, което ще му позволи да играе любимата си игра с наслада и най-вече по начина, по който знае, може и обича. А не да стои в ъгъла и да чака да хвърли някоя тройка... 

Везенков - герой, а не статист

А тези, които не осъзнават колко усилия се изискват да стигнеш изобщо до НБА, могат спокойно да си намерят друг спорт, от който не разбират нищо, и да коментират атлети, които доскоро не са чували... 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички