Стоичков и Марадона: Как 8-цифрена сума съсипа дружбата им, но великодушието на Камата я възстанови


Стоичков и Марадона: Как 8-цифрена сума съсипа дружбата им, но великодушието на Камата я възстанови
Снимка: Instagram

5684 0

Могат ли 10 милиона евро да развалят едно приятелство? Това можеше да се случи между Христо Стоичков и покойния Диего Армандо Марадона, ако не беше разговор между двамата, в който Камата да прости на най-великия футболист в историята на футбола. 

10 милиона долара спрели Марадона за бенефиса на Стоичков 

Мнозина си спомнят с умиление за легендарния юбилей на Христо Стоичков на българска земя. През май 2016 година под проливния дъжд в София стадионът беше пълен, аплодисментите нестихващи, а атмосферата - върховна. 

Една сериозна липса обаче беляза събитието - Диего Армандо Марадона. Той трябваше да е специален гост на Камата тогава, но отклонил предложението. Това доведе и до сериозен разрив в отношенията между двамата. 

Приятелството между Стоичков и Марадона едва не се провалило заради 10 милиона евро

"Имах много важно приятелство с него и когато то приключи, ми стана тъжно. Загубих голям приятел в лицето на Марадона. По-добре да си остана със спомена за него като футболист, снимките и позитивните неща. Диего загуби, не аз. Човек преминава през нереални неща през живота си. Винаги ще го обичам, но не както преди. По-добре да го оставя така", заявява носителят на "Златната топка" в откровено интервю за аржентинско радио преди години. 

За пропуснатия 50-годишен юбилей са се изписали много неща, но една от най-достоверните информации за решението на Марадона идва от материал, публикуван в "168 часа" през 2020 година. И фактът, че аржентинецът не се е появил заради... 10 милиона долара в Дубай. Ето откъс от материала "Приятелството между Стоичков и Марадона провалено заради хонорар от 10 милиона долара": 

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Още през 2016 г. фенове и медии се зачудиха защо Дон Диего е обещал да присъства и се е отметнал от своята дума, осъзнавайки много добре какво ще последва от тази му постъпка. Причината за предателството е крайно прозаична.

Става дума за пари, за много пари!

Въпреки милионите, Марадона почина в бедност и с много дългове

Юбилеят на Стоичков за зла беда съвпада с изключително добре платен рекламен ангажимент на Дон Диего в Дубай. Там той участва в турнир за ветерани и дори отбелязва няколко ефектни гола. Приятелските мачлета са само част от ангажимента на Марадона да популяризира футбола в Обединените арабски емирства. Лично принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин избира световния шампион от Мексико '86 за лице на най-популярната игра в света. Говори се, че за своите изяви в Емирствата Марадона е получил 10 млн. долара на ръка.

В деня на мача на Стоичков аржентинецът бил претрупан с ангажименти. Първо поритал с ветерани, а след това отворил кафене в Дубай, носещо неговото име. Навсякъде е преследван от шейхове, фенове, журналисти. Няма абсолютно никакъв шанс да се отметне от задълженията си, за които е щедро заплатен. Но защо тогава излъга приятеля си, че ще дойде на шоуто "50 години номер 8"? Още повече че

Стоичков присъства на бенефиса на аржентинеца

и се раздаде максимално,

за да направи шоуто му още по-бляскаво.

И до днес няма категоричен отговор на тези въпроси.

Стоичков приключи отношенията си с всички, които го пренебрегнаха на юбилея

Стоичков все пак прости на дон Диего 

След паметния двубой на 20-ти май, Стоичков изрази дълбоко мъката си, че до последно Марадона му е обещавал, че ще дойде. Дори заяви в прав текст, че повече никога няма да проговори на дон Диего и всички, които са пренебрегнали поканата му за участие в мача. 

Както самият той заяви преди дни - времето лекува. Това се е случило и с Марадона, след като Камата е дал прошка на аржентинския магьосник в откровен разговор помежду им. 

Разкритието за възстановеното приятелство направи самият Стоичков в края на 2020 година, когато през ноември Марадона напусна този свят. 

Стоичков е дал прошка на Марадона в личен разговор

"Аз ще запомня Диего с това, което беше на терена. Извън терена всичко е много лично. Възхищавал съм му се на играта, на головете, още от Мексико 86, когато бях на 20. Първият ми спомен от него е от Барселона. Мингея беше мениджър и на двама ни. Нашето приятелство не се купува, то се доказва във времето. И двамата сме правили грешки, но сме намирали общ език. Последният път, когато трябваше да дойде в София на бенефиса - не дойде. Впоследствие разбрах причината от него, което възприемам като най-чистата истина. Болката ще ми остане, но след нашия разговор му простих. Видях сълзите в очите му. Усетих болката му", разкри в края на 2020 година Стоичков в интервю за "Нова телевизия". 

Стоичков винаги е бил първичен, автентичен и до болка откровен. И, въпреки че е бил пренебрегнат от Марадона, е намерил сили да му прости. Точно така, както го стори и с Борислав Михайлов. Да, той му прости, но предстои да разберем дали някога българското общество ще му прости за това, което причини на българския футбол в последните 20 години. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички