Най-мащабният проект на Антъни Джошуа, от който има спешна нужда, но никой не се нае да го направи


Най-мащабният проект на Антъни Джошуа, от който има спешна нужда, но никой не се нае да го направи
Снимка: GettyImages

1320 0

Британската боксова звезда в тежка категория Антъни Джошуа разкри своя план да инвестира средства за направата на дом за грижи, в който да живеят пенсионирани боксьори. Британецът, който според “Forbes” разполага с богатство, равняващо се на 63 млн. паунда, е едно от най-разпознаваемите лица от този спорт в последните години.

Антъни Джошуа

В последно време Джошуа изглежда в топ форма. Това може би в голяма степен се дължи и на партньорството му с бившия треньор на Тайсън Фюри - Бен Дейвисън. Оттогава той победи в края на миналата година Ото Валин, а през този март надви и бившата „UFC” звезда Франсис Нгану.

Независимо от големият фокус на Джошуа да се върне на върха в бокса, ставайки за трети път световен шампион в тежка категория, той иска да остави своя отпечатък и извън ринга.

Още: Ауч! Какво правиш, Антъни Джошуа? Феновете на бокса са в потрес? (ВИДЕО)

Дейв Харис потвърди за намеренията на британеца

Дейв Харис, който е начело на благотворителния тръст, събиращ средства за построяването на подобен подслон за отказали се боксьори, разказа за желанието на Антъни Джошуа да помогне в това начинание.

„Говорих днес с Джон Оливър и той ми съобщи, че са водени разговори с Антъни по тази тема и той е заинтересован да ни помогне за осъществяването на тази идея. Няма как да не изкажем своите благодарности от името на нашата фондация към този велик боксьор, който е съпричастен и разбира нуждата от направата на дом за грижи за изпаднали в трудност бивши състезатели. Той е първият елитен боксьор, който разбра нуждата това да стане реалност. Надявам се този пример да последват и още редица представители от боксовата индустрия“, това сподели един от най-важните хора в този проект, Дейв Харис, относно бъдещата роля на Джошуа в това начинание.

Идеята на този благотворителен фонд

Още: Тайсън Фюри разкри кога трябва да се бие с Антъни Джошуа

Той е официално създаден преди 6 години и има за цел да осигури съоръжение, в което нуждаещи се бивши боксьори да получават нужните за тях грижи.

Люис и Холифийлд

До този момент тръстът е събрал малко над 200 хил. паунда, но те се надяват да увеличат тази сума с помощта на всички желаещи се да се включат с някаква парична помощ. Голямо е желанието той да получи и по-голяма известност сред най-знаменитите боксьори, които да откликнат на страхотната идея.

Рискът от този спорт

Професионалните боксьори често страдат от множество медицински проблеми след като се откажат. Те са особено податливи от развиване на хронична травматична енцефалопатия (КТЕ). Това накратко е прогресиращо мозъчно състояние, което се смята, че е причинено от многократни удари в главата и многократни епизоди на сътресение. Стряскащо е, че общо 20% от професионалните боксьори са развили тази болест.

Усик срещу Фюри

Има редица проучвания, които показват и високия риск тези състезатели да придобият още от ранна възраст деменция.

Мнението на Джошуа по този казус

Още: ГЕНИАЛНО: Хитрината, с която Олександър Усик победи и Антъни Джошуа, и Тайсън Фюри (ВИДЕО)

Антъни Джошуа сподели защо тази инициатива е толкова важна в света на бокса

Антъни Джошуа

„Тези хора често страдат сами, поради това е редно да отворим специализиран дом за грижи. Това искам да е част от моето наследство, което ще оставя след себе си. Аз съм длъжен да дам нещо от себе си на спорта, който ме изгради като човек. Искам да запазя здравето си и след отказването ми от ринга. Особено в нашия спорт, ние рискуваме много със здравето си. Забелязваме колко бивши състезатели страдат от влошено здраве, но почти никога не говорим за това в нашата индустрия. Най-много се фокусираме върху победата“, съобщи Джошуа своето мнение за тази подета идея и за своята лична мотивация в това да помогне за нейното осъществяване.

 

Антъни Джошуа може да стане отново световен шампион наесен

Антъни Джошуа загатна кога би могъл да се бие с Тайсън Фюри

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички