Кралят на "Силвърстоун"! Люис Хамилтън счупи рекорд на Михаел Шумахер, сложи край на чакане, дълго 45 състезания - отново ликува във Формула 1


Кралят на "Силвърстоун"! Люис Хамилтън счупи рекорд на Михаел Шумахер, сложи край на чакане, дълго 45 състезания - отново ликува във Формула 1
Снимка: Getty Images

6036 0

Люис Хамилтън отново е първи във Формула 1! 7-кратният световен шампион зае най-високото място на подиума на Гран При на Великобритания, а това бе първата му победа от 2021 година насам - цели 45 състезания от последния му успех.

Огромният успех на Люис Хамилтън

Това бе 104-ата победа в кариерата на Люис Хамилтън и първа за него от Гран При на Саудитска Арабия през 2021 година. 7-кратният световен шампион обожава да се състезава на "Силвърстоун" и го доказа отново с осмия си успех в кариерата на английска земя. Това обаче далеч не е всичко. Британецът вече е пилотът с най-много победи на едно състезание (9), счупвайки рекорда от 8 на Михаел Шумахер.

Втори зад Люис Хамилтън се нареди Макс Верстапен, следван от третия Ландо Норис. Тримата пилоти имаха сериозна борба за първото място, но пилотът на Мерцедес го грабна. Малшанс в това състезание имаха Пиер Гасли и Джордж Ръсел, които бяха принудени да се откажат преждевременно.

Топ 10 на "Силвърстоун" пък допълниха Оскар Пиастри, Карлос Сайнц, Нико Хюлкенберг, Ланс Строл, Фернандо Алонсо, Алекс Албон и Юки Цунода.

Развой на състезанието във Формула 1

СТАРТ: Джордж Ръсел успя да тръгне страхотно, а неговият съотборник Люис Хамилтън действа много агресивно в началото, но младият британец запази първата си позиция. Макс Верстапен пък изпревари Ландо Норис още в един от първите завои. Оскар Пиастри се опита да направи атака за топ 4, но не успя.

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

4/52: Джордж Ръсел продължаваше да води пред Хамилтън с половин секунда. 7-кратният световен шампион обаче получи информация по радиото, че предстои дъжд до 25 минути. Зад него пък продължаваха да бъдат Верстапен, Норис, Пиастри и Сайнц. Състезанието за Гасли приключи след проблем с болида и той се прибра в бокса.

8/52: Все повече пилоти започнаха да получават предупреждения, че предстои да завали дъжд. Очаква се около 16-ата обиколка той да започне да вали над "Силвърстоун". Междувременно Джордж Ръсел водеше вече с 2 секунди пред Люис Хамилтън, а по-назад в класирането на редицата - нямаше промени.

10/52: Шарл Льоклер продължава да е осми, докато Серхио Перес, който стартира от бокса се изкачва в редицата. Мексиканецът е вече на 16-ата позиция и минава през дъното на редицата с висока скорост.

 

14/52: Според Ред Бул се очаква кратък, 5-минутен валеж около 20-ата обиколка. След това ще последва интервал, в който 10 минути няма да вали, последван обаче от нов, по-дълъг валеж.

15/52: Ландо Норис се доближи много близо до Верстапен, използва вътрешната траектория и го издуха, за да вземе третата позиция. Пред него продължават да са само Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

18/52: Вторият пилот на Макларън - Оскар Пиастри, също изпревари Макс Верстапен. Младият австралиец отвори задното си крило, а нидерландецът без да се бори - сдаде и четвъртата позиция.

19/52: Битката за първо място между съотборниците Хамилтън и Ръсел започна и бе спечелена от 7-кратния световен шампион. След това двамата излязоха извън пистата, а Джордж Ръсел загуби второто си място, като веднага бе изпреварен от Ландо Норис.

 

20/52: Двамата пилоти на Макларън започнаха да набират скорост. Ландо Норис взе първата позиция на Хамилтън, а Оскар Пиастри се справи за третата позиция с Джордж Ръсел, а след това и със 7-кратния световен шампион.

24/52: Въпреки прогнозите за дъжд нито един от пилотите в челото не се явяваше в бокса. Ландо Норис продължи да е първи с преднина от почти 2 секунди пред съотборника си Оскар Пиастри. Двата Макларъна пък бяха следвани от Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

27/52: Първият от лидерите, който се яви в бокса бе Макс Верстапен - той сложи интермедия, нидерландецът бе последван от Карлос Сайнц, който сложи същия сет гуми. Ландо Норис също се яви там и даде лидерската позиция на своя съотборник Оскар Пиастри. Люис Хамилтън и Джордж Ръсел пък направиха "дабъл стакинг". И тримата британци получиха интермедия.

29/52: Оскар Пиастри също се яви в бокса 2 обиколки след своя съотборник. Австралиецът сложи интермедия, но загуби лидерската позиция. В момента първи е Норис, следван от Люис Хамилтън, Макс Верстапен, Джордж Ръсел и Карлос Сайнц.

 

33/52: Кошмарното състезание за двама от лидерите в генералното класиране - Серхио Перес и Шарл Льоклер продължи. Пилотът на Ред Бул не мърда от 17-ата позиция, а монегаскът от Ферари е 16-и, след като бе в топ 10.

34/52: Джордж Ръсел бе принуден да приключи преждевременно - той бе уведомен по радиото да се върне в бокса. Първоначалната информация за отказването е проблем с охладителната система в неговия болид.

39/52: Дъждът започна да спира, но пистата продължи да е доста мокра. Люис Хамилтън рискува първи и влезе в бокса, слагайки сликовете. Макс Верстапен сложи твърди, а Оскар Пиастри излезе от бокса със среднотвърдите. Ландо Норис също се яви при механиците си и получи сликове.

40/52: Люис Хамилтън излезе първи, следван от Норис, който се върна втори, а зад тях бяха Макс Верстапен, Оскар Пиастри и Карлос Сайнц. 

44/52: Хамилтън имаше аванс от 2.2 пред Норис, но с твърдите си гуми Верстапен бе по-бърз и от двамата британци в челото, като неговият пасив от лидера бе 4.4 секунди.

49/52: Верстапен влезе в DRS зоната на Норис и започна да пресира британеца в битката за второто място. Двамата бяха на 3.3 зад Хамилтън. Атака на световния шампион дойде от външната страна на "Стоу", а Норис нямаше никакъв шанс да се защити и отстъпи втората позиция.

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Първи днес на "Силвърстоун" ще потегли пилотът на Мерцедес - Джордж Ръсел, който ликува на квалификацията с най-добро време от 1:25.819 минути. Зад него ще стартира съотборникът му - Люис Хамилтън, а от третото място ще потегли Ландо Норис от тима на Макларън.

Компания на Ландо на втора редица ще прави Макс Верстапен. Нидерландецът записа четвъртото най-добро време и не се радва на чудесен уикенд на Острова. Все пак, световният шампион остава фаворит чисто и просто поради способностите на своя болид.

Всички погледи обаче ще бъдат насочени към Хамилтън. 7-кратният световен шампион има отличен шанс да спечели първо състезание от 2021 година насам. Той потегля втори на любимата си писта, където е рекордьор по победи - цели осем в своята богата на успехи кариера.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички