Противоречиво състезание в Унгария: Макларън победи след много драми, а Макс Верстапен остана крайно разочарован


Противоречиво състезание в Унгария: Макларън победи след много драми, а Макс Верстапен остана крайно разочарован
Снимка: Getty Images

2716 0

Оскар Пиастри постигна първата си победа във Формула 1. Младият пилот на Макларън направи страхотно каране на Гран При на Унгария, която бе изключително интересна, тъй като имаше много драми не само в отбора победител, но и в тима на Ред Бул с участието на Макс Верстапен.

Зад Пиастри се нареди неговият съотборник Ландо Норис, а трети завърши 7-кратният световен шампион Люис Хамилтън. Състезанието бе осеяно с много драма, което определено ще го направи запомнящо се.

Една от сагите на "Хунгароринг" бе между Макс Верстапен и неговият екип. Над 10 пъти нидерландецът се включи по радиото, за да разкритикува стратегията на своя отбор Ред Бул, докато неговият инженер накрая не се включи и не му каза да млъкне, защото се държи като дете.

От другата страна, Макларън направи много слаба стратегия, която за малко да скара двамата му пилоти. В последните 20 обиколки Ландо Норис водеше и не оставяше Пиастри да го изпревари, въпреки заръките на неговия отбор. В крайна сметка, в 67-ата обиколка Ландо го направи и даде победата на Пиастри.

Топ 10 пък днес в Унгария допълниха пилотите Шарл Льоклер, Макс Верстапен, Карлос Сайнц, Серхио Перес, Джордж Ръсел, Юки Цунода и Ланс Строл.

Развой на надпреварата

СТАРТ: Състезанието стартира по чудесен начин след добро начало на двамата пилоти на Макларън. Малко след първия завой обаче Норис сдаде първата позиция на своя съотборник Оскар Пиастри, като бе изпреварен и от Макс Верстапен.

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

4/70: Маршалите започнаха разследване срещу Верстапен, който излезе извън очертанията, когато изпревари Норис. Пиастри водеше със секунда и половина пред Макс. В крайна сметка, нидерландецът и екипът му решиха да възстановят втората позиция на Норис.

7/70: След седмата обиколка Пиастри продължи да води, но вече с близо 3 секунди пред съотборника си Ландо Норис. Двамата бяха следвани от Макс Верстапен, Люис Хамилтън, Шарл Льоклер и Карлос Сайнц.

 

10/70: Заформи се много интересна битка за деветото място, в която спориха трима пилоти. Деветият Валтери Ботас трябваше да издържа на атаките на Джордж Ръсел и Серхио Перес, но засега успяваше да го направи.

16/70: Хюлкенберг е най-напред от пилотите, които вече имат по един бокс - 12-и, точно пред Фернандо Алонсо.

19/70: Оскар Пиастри се появи в бокса, сложи гуми хард и сдаде първото място на Верстапен, който пък се оплака от проблем в болида си. В момента Макс води следван от Льоклер, Сайнц, Пиастри и Норис.

21/70: Дойде ред и на Макс да влезе в бокса. Световният шампион смени гумите медиум с твърди. Льоклер веднага зае лидерската му позиция, а нидерландецът излезе от бокса на петото място.

 

26/70: След първите влизания в бокса настоящото подреждане на редицата изглежда така: 1. Пиастри, 2. Норис, 3. Хамилтън, 4. Верстапен, 5. Льоклер. Австралиецът води комфортно с 3 секунди и половина пред своя съотборник.

31/70: Верстапен се доближаваше до третата позиция на Люис Хамилтън. Британецът водеше с четири секунди, но неговият опонент бе по-бърз и наваксваше изоставането си уверено.  

36/70: Битката между Хамилтън и Верстапен за третата позиция продължи. При една от атаките на Макс, Люис успя да се защити след грешка в един от завоите на нидерландеца. Разликата вече стана под секунда. Разликата на върха между първия Пиастри и втория Норис също падна под секунда.

 

41/70: Хамилтън се яви в бокса и сдаде третата позиция на Макс Верстапен. Британецът бе последван и от Льоклер, като 7-кратният шампион сложи гуми хард, а монгескът медиум. Макс пък недоволства, че е бил пресечен.

46/70: Норис се яви в бокса и сложи нови гуми медиум. С това се промени и начинът, по който изглежда челото. Пиастри продължи да води, следван от Верстапен, Сайнц и Норис.

48/70: Веднага след това и младият австралиец посети бокса и се озова на третото място зад Макс Верстапен и Ландо Норис.

51/70: Пиастри научи, че Норис ще го пропусне, но за тази цел той трябва да го настигне, за да не загуби много време Ландо. Да видим кога ще се реализират заповедите от бокса в Макларън.

55/70: Макс Верстапен отвори задното си крило и се озова на четвъртата позиция, изпреварвайки Шарл Льоклер. Нидерландецът също така се оплака отново от стратегията на неговия екип.

 

63/70: В опитите си да изпревари Люис Хамилтън за третото място, Макс Верстапен спря късно и се сблъска с британеца. Нидерландецът полетя и излезе от очертанията, но продължи.

67/70: Разликата между лидера Норис и втория Пиастри стана 6 секунди. Британецът все пак сдаде позицията на своя съотборник с огромен жест.

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Както вече стана ясно, двамата пилоти на Макларън - Ландо Норис и Оскар Пиастри се наредиха на първа и втора позиция за старта, а отборът постига това за пръв път от 12 години насам. Британецът записа време от 1:15.227 минути, а австралиецът изостана от него с 0.022. Трети се нареди световният шампион Макс Верстапен, по-бавен от Ландо с 0.046.

Нидерландецът ще опита да изравни рекорд на Люис Хамилтън в състезанието. Британският пилот на Мерцедес е единственият в историята на Формула 1 с три поредни победи на "Хунгароринг". Пилотът на Ред Бул пък спечели предишните две издания на надпреварта - през 2022 и 2023 година.

Топ 10 пък на старта оформиха останалите пилоти Карлос Сайнц (Ферари), Люис Хамилтън (Мерцедес), Шарл Льоклер (Ферари), Фернандо Алонсо, Ланс Строл (Астън Мартин), Юки Цунода, Даниел Рикардо (РБ Виза).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички