"Измамата на века": Стефка Костадинова още държи световния рекорд - Магучих с лъжа (СНИМКА)


"Измамата на века": Стефка Костадинова още държи световния рекорд - Магучих с лъжа (СНИМКА)
Снимка: Getty Images/ колаж Actualno.com

7740 0

Много се изписа след подобрения рекорд на Стефка Костадинова на скока на височина, който датираше от 30 август 1987 година. Както е известно - на 7 юли тази година Ярослава Магучих записа резултат от 210 сантиметра (с един повече от рекорда на българката).

Подобрен ли е рекордът на Стефка Костадинова от Магучих?

Вече близо два месеца и половина обаче постижението на Стефка остава записано като върхово според Световната лекоатлетическа асоциация (и това се вижда на официалния сайт World Athletics). Чак под него е записано това на Магучих, но към него е добавена звезда - защото все още изчаква да бъде ратифицирано, въпреки че измина доста време. За мистерията около "рекорда" алармира Тодор Шабански, който публикува подробен анализ по темата. 

Това дава още причини за конспиративни теории, защото Магучих далеч не показва близки резултати до тези 210 сантиметра на останалите състезания през годината. Украинката рязко подобри летните си резултати с близо 10 сантиметра отгоре.

На последните два големи турнира за годината Магучих спечели със 196 см в Цюрих и със 197 см на финала на Диамантената лига в Брюксел, като, забележете, и в двата случая бележи по ТРИ НЕУСПЕШНИ ОПИТА на... 201 см.

Допълнително учудване поражда факта, че на турнира в Париж, когато Магучих подобри рекорда на Костадинова, кенийката Файт Кипйегон счупи световния рекорд на 1500 метра с 3:49.04 минути, а постижението отдавна бе признато от Световната лекоатлетическа асоциация.

Интересното е и че преодоляването на 210-те сантиметра не е излъчено директно по телевизията. Освен това в повечето случаи при световен рекорд по телевизиите след това се излъчва на живо и повторното замерване от съдиите с близък план на метричния уред, който потвърждава височината на летвата.

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

Важно уточнение е, че Стефка Костадинова е приела рекорда си за победен и вече поздрави Магучих, като прие случилото се с усмивка и огромно спортсменство. Вероятно, когато Световната лекоатлетическа асоциация затвърди рекорда, конспиративните теории ще спрат. Или поне ще намалеят. Дотогава конспираторите ще имат своите опорки да наричат това "измамата на века".

*Трябва да отбележим и странно действие от асоциацията, тъй като звездата на Магучих бе временно премахната по време на Олимпийските игри, но сега отново присъства.

Неотдавна пък Магучих посочи какво ѝ пречи да се радва на подобрения рекорд на Стефка Костадинова.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички