Джеймс Блейк: Димитров може да спечели титла от Шлема още тази година


Джеймс Блейк: Димитров може да спечели титла от Шлема още тази година
Снимка: Getty Images/Guliver

2075 0

Джеймс Блейк прекрати кариерата си преди 18 месеца, а в Делрей Бийч за първи път се включи в Шампионския тур на АТР за ветерани. 35-годишният американец постигна впечатляващ обрат над Марк Филипусис с 6:7(3), 6:3 (10:8), след което даде интepвю за Tennis Podcast. В него бившият №4 в света говори както за живота извън тениса, така и за ситуацията в спорта в момента и утвърждаването на Григор Димитров сред елита.

Извън тениса сте от 18 месеца, как изглежда животът ви в момента?

- Живея с доста повече стрес спрямо времето, когато бях професионален тенисист. Имам две малки момиченца, които правят така, че нито един ден не си прилича с предишния, но всички са изморителни. Разбира се, чувствам се щастлив и удовлетворен, но и определено съм по-изтощен от годините, които прекарах в тренировки и мачове на корта.

Вие сте част от борда на директорите на благотворителната фондация на Американската тенис асоциация. Значи ли това, че животът ви ще продължава да е обвързан с тениса?

- Имах шанс да прекарам време със семейството си и това ме накара да осъзная, че съм изправен пред избор дали да остана в тенис средите, или да се дистанцирам напълно от тях. Спортът се отнесе много благосклонно кьм мен и определено има шанс да продължа да му отдавам част от времето и усилията си, но все още не съм взел решение. Може пък да намеря друга причина да ставам от леглото всяка сутрин и, честно казано, в момента съм доста привлечен от сферата на финансите.

Но това би означавало да започнете от нулата.

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

- И точно това ме привлича. Да започна нещо напълно различно и вълнуващо, в което, разбира се, мога да разчитам на подкрепата на много от моите приятели, които да ме посъветват за първите ми стъпки.

Говорите за първите ви стъпки в една нова сфера, но кога стъпвахте най-уверено на тенис корта?

- Определено играех най-добрия си тенис през 2006 година. Спомням си, че пристигнах на US Open и се молех единствено да не съм в една четвъртина на схемата с Роджър федерер и да го срещна възможно най-късно, защото смятах, че в този момент той просто беше твърде добър (федерер побеждава Блейк със 7:6(7), 6:0, 6:7(9), 6:4 на четвъртфинал). Тогава се шегувах, че за съжаление върховата ми форма съвпадна с върховата форма на най-великия тенисист за всички времена. По това време вярвах, че когато играя най-силния си тенис, няма значение кой е от другата страна на мрежата, но Роджър ми показа едно съвсем ново и непознато ниво от играта.

Говорейки за мъжкия тур, вече имаме една група от тенисисти, като Димитров, Раонич и Нишикори, които са новата вълна в тениса. Кой от тях според вас е най-близо до титла от Големия шлем?

- За мен Димитров е най-близо до подобно постижение. Играта му е приспособима към всички настилки и той има нужда просто да напасне всички компоненти. Раонич напредна доста, но имам чувството, че той разчита твърде много на сервиса си и ако на даден турнир началният му удар не върви, ще му е трудно да оцелее в седем поредни мача. Нишикори е страхотен тенисист, той ме победи на няколко пъти, въпреки че имах чувството, че играя добре в тези двубои. Но Кей се поти сериозно за всяка точка и с този стил ще му е трудно да намери достатъчно сили, за да спечели 7 двубоя поред. Резервоарът му трябва да е изключително голям. Не ме разбирайте погрешно, всеки от тримата има качествата за титла от Шлема, но моят фаворит е Димитров.

Колко време ще му трябва?

- Може да се случи още тази година. Ноле, Роджър, Рафа и Анди са невероятно талантливи, но се видя, че могат да бъдат победени. Възможно е младите да го направят, само че трябва да покажат върха на възможностите си във всеки един компонент от играта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички