Физическо рухване: Григор Димитров не се даде без бой, но контузия го изхвърли от US Open


Физическо рухване: Григор Димитров не се даде без бой, но контузия го изхвърли от US Open
Снимка: GettyImages

16588 0

За втори пореден турнир от Големия шлем контузия спря тенисист №1 на България Григор ДимитровБългаринът беше спрян от Франсис Тиафо на 1/4-финалите на US Open, след като Гришо едва се движеше по корта в края на сет №3, но още в началото на двубоя се видя, че физическото състояние на българина не е добро. 

Чест прави на българския състезател, че въпреки болките даде всичко от себе си да доиграе двубоя, макар и да не можеше да стигне до нито една топка, която не е директно в обсега му. Освен това едва прехвърляше топката над мрежата. 

Още в първия сет изглеждаше, че придвижването на Димитров ще е проблем, след като записа отчайващи проценти на сервис. Въпреки това той се събра във втората половина на втория сет и демонстрира най-доброто, на което е способен, за да стигне и спечели тайбрек за 1:1 в сетовете. За повече обаче той просто нямаше сили, като състоянието му се усложни драстично в средата на третия сет, когато дойде и окончателният спад в играта му. 

След медицински таймаут, Гришо се върна накуцвайки на корта. Състоянието му не позволяваше да играе, но въпреки това той се отчете с 1 гейм на своята сметка преди да се откаже от двубоя заради силните болки в крака при резултат 1:4 в полза на Тиафо. 

Физическите проблеми на Димитров можеха да го извадят от играта още на осминафиналите, но срещу Рубльов родният представител събра всичките си сили за решаващия 5-ти сет и успя да стигне до 1/4-финалите. Очевидно обаче физическото му състояние не бе достатъчно добро, за да гони Гришо още една победа в Ню Йорк. 

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

Независимо от трагичния край на похода, Димитров остави отлични впечатления с играта си и за 2-ри път игра 1/4-финал на кортовете на "Флашинг Медоус". Той си гарантира и достатъчно точки в актива, за да остане в топ 10 на мъжкия тенис след края на надпреварата. 

Франсис Тиафо пък ще спори за място на финала с друг американец - Тейлър Фриц. 

Резюме на дуела Димитров - Тиафо до момента 

Първият сет беше отчайващ за Григор Димитров. Той така и не намери оптималния си сервис, като допусна цели 2 пробива и не спечели нито едно от подаванията си без проблеми. Той записа едва 67% спечелени точки, разиграни на първи сервис, което бе далеч от нивото, демонстрирано досега в турнира, но по-големият проблем беше при точките от втори сервис - едва 33%. По същия показател, Тиафо записа двойно по-добър резултат - 78%. Логично, американецът получи 8 точки за пробив, реализира 2 от тях и спечели лесно откриващата част. 16-те непредизвикани грешки също не помогнаха на Димитров в сета. 

Вторият сет можеше да протече по ужасяващ за Димитров начин. Той допусна ранен пробив и изглеждаше така, че за Тиафо 1/4-финалът ще е "разходка в парка". Въпреки физическите проблеми, Димитров рязко подобри играта си, спря с нелепите грешки и драстично вдигна нивото си на придвижване на корта. Това доведе до бързо връщане на пробива и тайбрек. 

В него Димитров поведе с 6:3, но допусна две поредни двойни грешки, които можеха да обърнат развоя. Тиафо на свой ред обаче върна услугата при 6:5 и предаде водачеството си - 7:6 и 1:1 в сетовете. 

В този сет коефициентът на Димитров при спечелените точки на втори сервис падна още повече - едва 29%, но ефективността при разиграванията на първи начален удар беше на топ ниво - 91%. Грешките във втората част на сета бяха и драстично по-малко, а и Гришо записа 10 уинъра повече спрямо предходния сет - 19 срещу 9. 

Физическото състояние на Григор обаче отново си каза думата, като първият сервис му изневери рано в третия сет и беше пробит. Геройствата му от предходния сет останаха в историята, като видимо Димитров не се придвижваше добре по корта и той беше пробит за втори път - 3:6 в сет, в който всичко беше решено от физическите проблеми на родния представител. След тази част, той поиска и медицински таймаут. 

В самото начало не стана ясно в коя област е контузията, но по всичко изглежда, че беше на левия крак - същият, който го извади от "Уимбълдън". След медицински таймаут, той се върна на корта, но едва се движеше. Въпреки това той се опита да доиграе двубоя, въпреки тежките болки, които изпитваше. 

Последният сет беше просто протоколен заради контузията, като единственото, което Тиафо трябваше да прави, е да прехвърли топката над мрежата. Той успя да го стори, а при 1:4 Димитров взе тежкото решение да се откаже, за да не усложни контузията си - край на мача и край на мечтата за титла от Шлема, поне за тази година. 

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ ГЕЙМ ПО ГЕЙМ

Предпоследният мач в програмата между Женг и Сабаленка се разви светкавично, като рускинята разби олимпийската шампионка за около час. Димитров - Тиафо би трябвало да стартира в 03:45 часа българско време! 

Сет №4 - Григор демонстрира огромна воля и спортсменство 

0:1 - Тиафо с безпроблемен гейм. 

0:2 (пробив- Димитров се опита да стисне зъби, като спечели 3 точки в своето подаване с голям риск в ударите. В същото време обаче той допусна редица грешки от сервис и отказваше да гони която и да е топка, която не е в обсега му. Това доведе до точка за пробив, която беше реализирана след аут от форхенд на Димитров. 

1:3 - Димитров успя да вземе подаването си на 15 с много бързи уинъри и демонстрира воля да се бори до самия край. 

Сет №3 - нова контузия за Григор

1:0 - Гейм на 0 за българина! 

1:1 - Тиафо връща равенството с гейм на 0 на свой ред. 

2:1 - Тиафо получи наставления да е по-агресивен, когато Димитров изпълнява втори сервис. Резултатът? Гейм на 15 за Гришо. 

2:2 - Серията от добри геймове за сервиращите продължава с гейм на 15 за американеца. 

2:3 (пробив) - Димитров започна уверено и поведе с 30:0, но последваха уинър на Тиафо и поредната двойна грешка за 30:30. Грешка от форхенд на Гришо означаваше и първа точка за пробив в сета. Световният №9 игра на втори сервис, което в мача до момента не е добра идея, но съумя да изгради успешна атака с уинър №31 в мача в негова полза - дюс. 

Поредната непредизвикана грешка на родния представител даде 2-ри брейк пойнт за американския представител, а слайс в мрежата означаваше пробив. 

2:4 - Не и без затруднения, Тиафо затвърди пробива си с помощта на нова порция грешки от ракетата на Гришо. 

3:4 - Димитров се защити в опасна ситуация и атака при мрежата на Тиафо при 30:30, изграждайки добра защита, а след това американецът сбърка форхенд, за да остане Гришо в сета. 

3:6 (пробив) - Гришо рухна физически - сервисът му за пореден път изневери и той се пречупи след пробив на 30. 

След този сет Димитров поиска медицински таймаут. 

Втори сет - Гришо възкръсна в странен развой на събитията

0:1 - Гейм на 15 за Тиафо, който спечели 6 от последните 7 гейма 

1:1 - Най-накрая лесен сервис гейм за Димитров, който вкара повечето си първи сервиси и това даде резултат, печелейки на 15. 

1:2 - С две непредизвикани грешки Димитров предаде гейма на 15. 

1:3 (пробив) - Ново ужасяващо подаване за Гришо - пробив на 15. Димитров допусна 2 двойни грешки, последвани от грешка при воле за 15:40 и бекхенд в аут. 

1:4 - Гейм на 15 за Тиафо. 

2:4 - Първи гейм на 0 в полза на Димитров, но не последва никаква емоционална реакция от българина. 

3:4 (пробив) - Миг на брилянтност от Гришо - в невъзможна ситуация, той едва достигна воле на Тиафо и с фамозно движение на китката прати топката на линията в дъното на корта. Последва надиграване при мрежата и успех за българина (0:30), но и грешка от бекхенд за 15:30. Той бе прекалено пасивен при втория сервис на съперника си, което даде възможност на американеца да атакува при мрежата и да стигне до 30:30. Последва по-агресивна игра на българина, който се защити от атаката на своя опонент по форхенд страната и с бърз бекхенд слайс го принуди да сбърка - първа точка за пробив. Тя бе отразена след мощна атака и излизане при мрежата на Тиафо по бекхенд страната на Гришо. 

Безгрешната игра на американеца спря в следващата точка, като прати бекхенд в аут за нов брейк пойнт в полза на българина. Бекхенд на Гришо в мрежата обаче върна равенството. Последва агресивен ретур в комбинация с форхенд по правата за 3-та точка за пробив и Тиафо най-накрая трепна - форхенд в аут и върнат пробив. 

4:4 - Нови проблеми за Григор, който отново допусна да има брейк пойнт в неговото подаване. Сервисът обаче заработи, той стигна до обрат и финишира гейма с магическо изпълнение при мрежата, достигайки труден диагонал на Тиафо. 

4:5 - Предимство за Гришо след грешки и от двете страни на корта, но Димитров успя да се задържи достатъчно дълго в повечето разигравания, за да стигне до ситуация за пробив. Последва ново тежко разиграване, при което Гришо едва не вкара нов труден бекхенд по правата с китков удар, но топката излезе с малко в аут - пропусната точка за пробив. Форхенд в аут на Димитров даде шанс на Тиафо да затвори гейма и той го стори с фамозна къса. 

5:5 - Бекхендът на Димитров се пропука за 15:30, след като сбърка пореден слайс удар. За негово щастие, и Тиафо сбърка лесен удар за 30:30. Брилянтна комбинация от сервис по дългия диагонал и атака към бекхенд страната на Тиафо даде шанс на Димитров да затвори гейма и той го стори с мощен начален удар. 

5:6 - Невъзможна защита на Гришо! От губеща позиция и едва достигайки до топка в задно поле Гришо прати лоб от форхенд на страничната линия, последван от мълниеносен форхенд по диагонала за 0:30. Два поредни силни сервиса обаче неутрализираха геройствата на Гришо в защита. Димитров избра атака към мрежата, но Тиафо това и чакаше - бърз минаващ удар от бекхенд и 40:30. Уинър от форхенд по правата от Гришо пък означаваше нов "дюс" в сета. Нова порция мощни сервиси обаче пречупиха ретура на световния №9. 

6:6 - Нов къс бекхенд, който не преминава мрежата, даде първата точка в гейма за Тиафо, но той на свой ред сбърка за 15:15. Американецът си осигури 30:30 с форхенд уинър и последва атака при мрежата, но свали твърде много топката и даде шанс на Димитров да търси точка за оставане в сета. С брилянтен минаващ удар той го стори - тайбрек! 

7:6 (5) - Тиафо откри с мощен сервис по правата. Мощен форхенд при мрежата възстанови паритета, а при разиграване по вкуса на Тиафо Димитров отново избухна с минаващ китков удар от бекхенд при атаката на американеца при мрежата - 2:1 за българина. Още едно разиграване завърши при мрежата, но този път в полза на Тиафо, който успя на три пъти да се защити, печелейки точката. С топовен форхенд №20 в схемата отново дръпна в резултата - 2:3. 

Два опустошителни сервиса продължиха тайбрека без мини пробив - 4:3. За мини пробив беше време в следващата точка, когато Димитров бе изключително агресивен и с много дълбок форхенд принуди Тиафо да сбърка при опит за лоб - 5:3. С брилянтен ретур по диагонала от форхенд Григор си осигури 3 точки за спечелване на сета. 

Вълшебните удари обаче бяха неутрализирани от две двойни грешки - връщане на мини пробивите от страна на Тиафо, и то без да играе с топката. 

За учудване на всички, Тиафо върна услугата - двойна грешка и край на сета. 

Първи сет - крах за Димитров 

1:0 - Григор Димитров спечели жребия и избра да сервира, откривайки мача с два поредни аса. Той изпусна да поведе с 40:0 след пресилен форхенд, излязъл в аут, а след това допусна втора поредна грешка от по-силния си удар - 30:30. Тиафо игра ултра офанзивно в следващата точка, излезе при мрежата, но с вълшебен лоб българинът се защити от брейк точка. Последва трета непредизвикана грешка (бекхенд слайс в аут) и "дюс". 

Димитров изпусна да затвори гейма с още една грешка от форхенд, но последваха директна точка от сервис и уинър по форхенд страната на Тиафо за победа в откриващия гейм след почти 6 минути игра. 

1:1 - Тиафо прати форхенд в аут за откриващата точка в своето подаване, но след това регистрира 4 поредни точки и изравни резултата. 

 - Нови проблеми за Гришо, след като Тиафо се отчете с два дълбоки ретура в краката му - 0:30 и пропуснат първи сервис. Малко късмет извади родният представител, след като острият ретур на Тиафо срещна филето на мрежата, но в следващите две точки Гришо беше агресивен и обърна до 40:30. Тогава обаче дойде и първата му двойна грешка в мача - той допусна 12 в 5-те сета срещу Рубльов. 

2:1 - Тиафо продължи да пласира дълбоки, макар и леки, топки, което затрудни Гришо в следващата точка - форхенд в аут и първа точка за пробив. Последва страхотна точка за Димитров - от трудна ситуация той видя, че Тиафо излиза при мрежата и пусна много нисък бекхенд слайс, който принуди американеца да сбърка волето си - "дюс" №2. На свой ред Димитров получи шанс да затвори гейма си, но изпусна от контрол бекхенд по правата - дюс №3. Вторият гейм пойнт за Димитров бе отразен с втора двойна грешка - дюс №4. Най-накрая и сервисът на Димитров заработи, като с два тежки удара по правата най-накрая си взе подаването, продължило 9 минути. 

2:2 - С две непредизвикани грешки Тиафо изпадна в неприятна ситуация веднага след паузата (0:30), но успя да запише първия си уинър в мача с добре построена атака, завършила с форхенд по диагонала. По сходен начин той завоюва и следващата точка. Гришо се опита да е по-агресивен в следващата точка, но форхендът му срещна мрежата - 40:30 С атака при мрежата американецът затвори подаването си. 

2:3 (пробив) - Ново слабо начало за Гришо, като Тиафо определено беше готов за подаването му и продължи с дълбоките ретури - 0:30. Последва най-дългото разиграване в мача, в което пръв американецът се пречупи - форхенд в мрежата. С минаващ удар по диагонала от форхенд обаче Франсис стигна до две точки за пробив. Ретур с аут отрази едната, като при втората се стигна до размяна на бекхенд-слайс удари, която приключи с триумф за Гришо - "дюс". 

Тиафо атакува при мрежата, а минаващият удар на Гришо излезе на милиметри в аут - 4-ти брейк пойнт в мача. Този път защитата на Димитров не издържа и с воле дълбоко по форхенд страната на българина Тиафо регистрира първия си пробив. 

2:4 - Гришо поведе с 15:30, но Тиафо продължи агресивната си игра и да атакува мрежата, а ударите на Димитров все по-често излизаха извън очертанията на корта. 

3:4 - Пореден дюс в подаване на Димитров. С добър сервис за предимство и атака при мрежата Гришо взе подаването си. 

3:5 - 15:30 за Димитров, но последваха 3 бомби от сервис. 

3:6 (пробив) - Куп грешки доведоха до 0:40 и 3 точки за пробив, но след успешна серия от начални удари (2 аса) и бекхенд в мрежата Гришо се върна в гейма. Двойна грешка даде 4-ти сетбол за Тиафо, а форхенд в мрежата означаваше край на сет, който Димитров бързо ще иска да забрави след отчайващото представяне на собствен сервис. 

Димитров срещу Тиафо на 1/4-финал на US Open

Димитров и Тиафо - всичко, което трябва да знаем преди сблъсъка 

Битката между двамата топ тенисисти е последна във вечерната програма на "Артър Аш" и няма да започне преди 03:30 часа българско време на 4-ти септември. 

Мачът ще може да се гледа по "Евроспорт", който ще излъчи всички 1/4-финали от надпреварата и при мъжете, и при жените. 

Димитров води с 3:1 победи на американския си опонент в преките двубои. В турнири от Големия шлем има равенство - 1:1 победи, но в последния мач помежду им на "Уимбълдън" 2023 Гришо беше безапелационен, печелейки с 3:0 за по-малко от два часа игра. 

Франсис Тиафо има повече време изкарано по кортовете на "Флашинг Медоус" до момента, но Димитров трябваше да премине през 5-сетова драма срещу Андрей Рубльов, по време на която имаше и физически проблеми. Всички в България се надяваме те да са отшумели, за да може Димитров да покаже най-доброто, на което е способен. 

Димитров ще трябва да подобри драстично сервиса си, за да се надява на успех, след като допусна цели 12 двойни грешки в осминафинала - рекорд в тази фаза на турнира в тазгодишното издание. 

Ако успее да спечели, Григор ще достигне 1/2-финалите в турнира за втори път в кариерата си. Освен това би взел 1 милион долара за влизане в топ 4 и 720 точки за световната ранглиста. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички