И нараняване в глезена не спря Григор Димитров: Преодоля надъхан французин и продължава напред в Рим (ВИДЕО)


И нараняване в глезена не спря Григор Димитров: Преодоля надъхан французин и продължава напред в Рим (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

11528 0

Първата ракета на България Григор Димитров постигна втора поредна победа в турнира в Рим, който е част от сериите "Мастърс 1000". В третия кръг от надпреварата той победи Теренс Атман, който е под номер 137 в световната ранглиста. 32-годишният ни тенисист срази надъхания си опонент със 7:6(3), 6:3 и се класира за 1/8-финалите.

Гришо излезе като тотален фаворит в двубоя, като нямаше среща досега срещу 22-годипния французин. Атман преодоля Лоренцо Музети, след като италианецът загуби първия сет с 5:7, но във втория се отказа поради травма при 0:1. А Гришо в предния кръг се справи с Йошихито Нишиока. В следващия етап от турнира българинът очаква Тейлър Фриц или Себастиан Корда.

Днешният двубой на Гришо започна много притеснително, като падна много неприятно в самото начало. Видимо българинът нарани глезена си, но въпреки временния спад в играта му се съвзе и без да покаже пълния си потенциал се справи с Атман.

Иначе нямаше съмнения кой е по-добрият на корта. Хасковлията поведе с пробив и 2:1 в първия сет, но допусна изравняване до 3:3 именно заради физическите проблеми, които изпитваше. Стигна се до тайбрек, където рано допусна мини пробив. Веднага след това обаче Димитров поведе с 5:2 и приключи частта при 7:3.

Българинът, който след четири дни навършва на 33 години, направи пробив на французина за 4:2 във втория сет. След това успя да приключи двубоя при собствен начален удар от третата си възможност за час и 43 минути на корта.

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Сложен гейм за французина още на старта. Атман започна на сервис двубоя, като двамата бързо си размениха по една точка. Гришо показа добра защита и с отличен минаващ удар си осигури преднина - 30:15. Минаващ удар право в тялото на Григор обаче възстанови равенството. Българинът успя да стигне до възможност за пробив, но със силен сервис по правата Атман избегна тази опасност.

Последваха 4 равенства в разиграванията, като имаше и няколко ефектни отигравания, завършили с къси топки. Атман успя да спечели подаването си, като Гришо имаше много неприятно подаване в края на гейма. Българинът успя да продължи и даде знак, че всичко е наред.

1:1 - Бърз гейм на Григор, който спечели на 0 и показа, че падането не му е повлияло.

2:1 (пробив) - Това, което бе близо да направи Григор в първия гейм се случи в този. Този път българинът се възползва от слабостите на Атман и проби. 22-годишният играч направи непредизвикана грешка и даде шанс пред Димитров за пробив.  С добър ретур и лоша преценка на Атман  изпрати топката в мрежата - пробив.

3:1 - Безпроблемен гейм за Григор, като затвърди пробива си на 0.

3:2 - Атман отново имаше трудности при разиграването си, но не допусна нов пробив. Григор размина своя опонент на мрежата, но е стигна до точка за пробив След това силният сервис измъкна французина.

3:3 (пробив) - Атман успя да вземе първите две точки, но Гришо веднага вдигна оборотите и навакса изоставането. Отличен сервис и уинър по правата му донесоха 40:30. Появиха се обаче признаци за болки в крака при Григор, което е притеснително. Двойна грешка и още две непредизвикани грешки  на българина върнаха Атман в двубоя.

3:4 - Определено неразположението на Григор спомогна за представянето на съперника му, който за първи път поведе в двубоя и взе гейма си на 0.

4:4 - Григор определено играеше по-предпазливо и не влизаше толкова в разигравания, но с добри сервиси в този гейм успя да го вземе, въпреки че в един момент резултатът бе равни 30. 

4:5 - Още един гейм на 0 за французина, в който почти липсваха разигравания между двамата.

5:5 - Атман заигра по-уверени и стигна до 15:30 в своя полза. Димитров обаче отговори страхотни печеливши удари, за да изравни при 5:5 с отличен бекхенд по правата от основната линия, като спечели аплодисментите и на публиката, и на опонента си.

5:6 - Гришо стигна до шанс за пробив, от който обаче не съумя да се възползва. Тойизлезе напред с 0:30 на негов сервис, но бързо бе изравнен.  Димитров все пак стигна до шанс за пробив, но с късмет от мрежата Атман се спаси. Много добър форхенд му осигури предимство, като надделя макар и трудно в последното разиграване.

6:6 - Страхотен и бърз гейм от Григор, който вкара сета в тайбрек.

Тайбрек: Димитров допусна мини пробив още на старта, но това само го мотивира.  След това обае пое контрола в свои ръце и даде само три точки на опонента си, който изпусна нервите си и удари ракетата си в земята, като съвсем улесни Григор с двойна грешка.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Гришо продължи отличното си представяне от тайбрека и взе без никакви затруднения своето подаване, давайки точка на квалификанта.

1:1 - Последва и подобно представяне от французина, като направи ефектна къса топка.

2:1 - Гришо изцяло контролираше случващото се на терена, като бързо стигна до 40:15. След това обаче направи непредизвикана грешка, но при втория опит не сгреши да затвори подаването си.

2:2 - Хасковлията успя да затрудни опонента си и го държеше в напрежение, но все пак не стигна до шанс за пробив.

3:2 - Кратките разигравания продължиха и в този гейм, но Гришо стартира доста зле с две поредни двойни грешки. Последваха две силни точки от сервис, а след това спечели и разиграването с печеливш удар, измъквайки се от неприятната ситуация.

4:2 (пробив) - Последва малко по-дълга пауза за поддръжка на корта в Рим, където през целия двубой има неприятен вятър. Първата точка  в подаването бе за Гришо, като успя да настигне къса топка.  След непредизвикана грешка на французина - Димитров стигна до две поредни точки за пробив. Още при първата се въползва след дроп шот.

5:2 - Димитров затвърди пробива си на 15 и е на гейм от спечелване на двубоя.

5:3 - Французинът показа, че няма да се предаде до самия край и се бори до последно, за да вземе подаването си.

6:3 - Григор бързо стигна до три мачбола, като първите два бяха отразени от съперника му, но при третия нямаше грешка - победа за българина.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров в Рим

Мачът между тях е втори от програмата на корт Grand Stand, която започва в 12:00 часа българско време. Първият мач на корта е между Франческо Пазаро и Нуно Боржеш. Веднага след края на тази среща идва ред и на Гришо, което означава, че мачът му трябва да започне около 13:30 часа.

Победителят от срещата Димитров - Атман пък ще се изправи на 1/32-финалите срещу един измежду Тейлър Фриц или Себастиан Корда. Сблъсъкът между двамата американци е трети в програмата на "Пиетранджели". А Новак Джокович и Александър Зверев ще се изправят съответно срещу Алехандро Табило и Лучано Дардери.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички