Не съперникът, а влагата изпоти Григор Димитров на US Open в сряда (ВИДЕО)


Не съперникът, а влагата изпоти Григор Димитров на US Open в сряда (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

8069 0

Григор Димитров продължава успешно участието си на US Open в сряда. Той постигна третата си поредна победа през годината над австралиеца Ринки Хиджиката.

Днес българинът не срещна никакви проблеми през първите два сета, спечелени със 6:1, 6:1 в рамките на 63 минути игра. По-различна беше ситуацията в третия сет, когато 62-ият в света докара сблъсъка до тайбрек по много драматичен начин. 

В последния редовен гейм на третия сет Хиджиката се върна от изоставане с 15:40, а в тайбрека Димитров поведе с 6:1 след спечелени точки от сервиса на островитянина. В крайна сметка Димитров затвори със 7:4 точки след поредна непредизвикана грешка на Ринки. 

В следвщаия кръг Димитров ще срещне победителя от срещата Себастиан Баес - Талон Грикспоор.

Първи сет

1:0 - Гришо спечели жребия и сервира първи. Българинът започна със 130-километров сервис, но топката попадна в аут. Последва кратко разиграване и с форхенд спечели първата точка, а ситуацията се повтори и за втората. Димитров завърши първия гейм с ас и без да даде точка. 

2:0  - Хиджиката излезе на мрежата си за първата точка в мача и заби топката за 15:0. Гришо изуми с неточно върнат бекхенд и увеличи изоставането си. Последва силен ретур, с който хасковлията намали до 15:30. Българинът изравни след аут на австралиеца, който опита да играе с дълги подавания. Бекхенд по правата затрудни Хиджиката и воле прати топката в мрежата. До 40:40 се стигна след аут на Гришо. 

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

Австралиецът върна навреме аса на Гришо, но ново воле на Хиджиката оформи второ равенство в гейма. Димитров за втори път в гейма изуми с много лош ретур, но късметът му се усмихна след нов аут на сервиращия. В ключов момент ретурът на българинът не се получи и топката се озова в аут. Гришо отново издебна съперника и Хиджиката прати прекалено дълга топка за четвърто равенство. Едва тогава дойде и точка за пробив. След 8 минути гейм - резултатът отново бе изравнен след неуспешен акробатичен опит на хасковлията. 

Хиджиката започна да допуска повече грешки и Димитров отново спечели аут след малко разигравания. Григор даде силен диагонал и австралиецът най-накрая не успя да върне подаването за втори пореден аут. 

3:0 - Гришо продължи с преднина и третия гейм. Той вдигна силата на сервиса и не даде шансове на Хиджиката за 30:0. Форхендът на Димитров остана голяма трудност за съперника и отново не му даде точка. 

4:0 - Димитров продължи да преподава на корта и с къса топка поведе при подаването на Хиджиката. Последва втори ас на австралиеца в срещата след удар със 109 км/ч. Гришо продължи добрите впечатления с много къс и точен дроп шот. Хиджиката се озова в нова трудна позиция след даде точка за 15:40. За трети пореден път австралиецът прати топката в мрежата в опит за дроп шот. 

5:0 - Двамата си размениха по бързи точки след индивидуални грешки в началото на петия гейм. Гришо изравни асовете до 2:2 за 30:15. Стигна се до двойна грешка след силното подаване на българина. 

Гришо моментално отговори с мощен сервис, който не даде шансове на австралиеца да отговори. Край на петия гейм с трети сет. 

5:1 - Димитров вдигна оборотите в шестия гейм, но недостатъчно прецизен форхенд го лиши от предимство. Българинът бързо се поправи за 15:15. Хиджиката се отчете с добър сервис, а последвалата непредизвикана грешка на Гришо постави островитянина в по-добра позиция. Последва двойна грешка и аут за 40:40. 

Воле на австралиеца донесе преднина, която се превърна в спечелен гейм след грешен бекхенд на Гришо. 

6:1 - Хасковлията започна с грешка на втори сервис, но съперника му върна "жеста" с неуспешен форхенд. Бързи последователни непредизвикани грешки на Хиджиката донесоха обрат до 30:15. Нов сет на ас прати Гришо на точка от спечелването на сета. Тя бе спечелена още в следващото разиграване.

Втори сет

1:0 - Австралиецът поведе с бърза точка, но Димитров впечатли с мощен форхенд по правата. Хиджиката опита да повтори видяното, но прати топката в аут за 15:30. Ринки започва да влага по-малко сила в сервисите и това правеше разиграването неизбежно.

Нов силен форхенд на българина доведе до 40:30, а островитянина намали. Той обачи опропасти шанса си с поредна непредизвикана грешка. 

2:0 - Димитров не се довери на късмета и показа невероятна разтегливост, за да спечели втора поредна точка при разиграване. Петият ас донесе 40:0, но Гришо се разколеба при следващия сервис. От третия опит Димитров вкара топката в игра, но Хиджиката намали за 15:40. Със следващия сервис пробивът бе затвърден. 

2:1 - Хиджиката напредна при подаването си след неуспешен ретур за 30:0. 96-километров сервис затрудни Димитров, но последвал форхенд по диагонал доведе до 15:40. Първото красиво воле в срещата бе за австралиеца - 1:2 гейма!

3:1 - Димитров потегли с бърза точка, но коварен форхенд изравни за 15:15. Гришо реши да не рискува и остави топката в аут, макар че можеше да върне забива на Хиджиката. Сервисът на Димитров остана прекалено труден за австралиеца и преднината се увеличи до 40:15. 13-а непредизвикана грешка реши този гейм. 

4:1 - Голямата влажност зад Океана се оказва голямо предизвикателство за Димитров, но бъгаринът спечели последователни точки до 30:15 при подаването на австралиеца. Още един ретур на Ринки прати топката в мрежата и с мощен бедхенд българинът завърши още един пробив!

5:1 - Хиджиката не успя да върне на нужното ниво първите три точки и поведе с 40:0. Последва кратко разиграване и Гришо излезе на мрежата, но късметът и класиката му спечелиха безпроблемо и шестия гейм във втория сет. 

6:1 - Австралиецът подобно поведе с две точки, но чудесен бекхенд намали изоставането на Гришо. Хиджиката допусна двойна грешка за 30:30, а последвалият аут го постави в ситуация за оцеляване. 

Два бекхенда по правата на Димитров и стрелба на Хиджиката в мрежата затвориха втория сет. 

Трети сет 

С десет минути се забави подновяването на срещата. Причината за това била заетата тоалетна, според отишлия да я ползва Ринки Хиджиката. Срещата бе подновена в 19:22 часа. 

1:0 - Австралиецът показа непремиримост и спечели първата точка чрез технично отиграване. Димитров обаче затвори следващите си две подавания и дори се отчете със страхотно воле за 40:15. Мощен сервис затвори гейма. 

1:1 - Гришо продължи със силните изяви и с ретур обърна до 30:15. Ринки остана концентриран и изравни за 30:30. Това обаче не може да се каже при следващото разиграване за българина, който с лек бекхенд прати топката в мрежата. Австралиецът по правата затвори гейма - 1:1!

2:1 - Форхенд по правата осигури 30:0 за Димитров, а с десетия ас в срещата се приближи на точка от спечелен сет. Успехът се отложи след двойна грешка (40:15). Късметът покри българина, защото топката първо изглеждаше, че ще излезе за втора поредна грешка, а след малко форхенд по диагонал оформи 2:1. 

2:2 - В четвъртия гейм от третия сет непредизвиканите грешки останаха често срещани и до 30:30 точките следваха една след другата за двамата тенисисти. Везните се наклониха към Гришо след втори аут по диагонал. Австралиецът пробва последователни форхенд и бекхенд за 40:40. Гришо не успя да отговори в следващите две разигравания. 

3:2 - Димитров продължи да наказва директно от сервис и натрупа 11 аса. С воле на мрежата той дръпна до 40:15, а следващата атака не остави шансове на Ринки.

4:2 - Двамата тенисисти продължиха сета с премерени рискове и рядко си помисляха да се приближават към мрежата. След размяна на първи точки - Ринки пропусна да вземе аванс от две точки след успешен ретур на Гришо за 30:30. Българинът не сполучи следващия път, но за сметка на това се възползва от силна топка в аут за 40:40. 

Чудесна комбинация донесе аванс на австралиеца, но страхотен форхенд на Гришо го върна в гейма. Нова стрелба с дясната ръка по диагонал елиминира Ринки, който бе излязал на мрежата. Гришо успешно проби!

4:3 - Гришо изненада с трета двойна грешка в мача. Той допусна и аут при разиграване, очаквайки съперника да допусне поредна грешка след първи негов сервис. Най-накрая късметът се върна на страната на българина, след като топката бе пратена в аут. 

Ринки получи шанс за пробив след нова двойна грешка. Българинът даде да се разбере, че влагата сериозно му пречи. Той прати топката в аут и за първи път в мача бе пробит. 

4:4 - Гришо започна подаването със спечелена точка, но бекхендът му прати топката в мрежата за 15:15. Хиджиката започна да трупа увереност и с комбинация наказа по диагонал за втора точка. Третата му дойде със завършващ удар в свободната часта на корта. Димитров остана без реакция при последвалия сервис. 

5:4 - Сериозно се увеличи напрежението над българина и той тръгна с нова двойна грешка. Успокоение бе неуспешния ретур на Ринки, изравнил до 15:15. Хасковлията вдигна публиката със страхотен бекхенд по диагонал за точка преднина. Последва силен форхенд на австралиеца, пратил топката в аут. Димитров завърши с ас. 

5:5 - Със същата увереност островитянина продължи в третия сет и ас доведе до 30:0 в десетия гейм. Гришо се върна на правия път с впечатляващ бекхенд! Българинът изпусна няколко шанса при 30:30 и се стигна до най-дългото разиграване в мача, но в полза на съперника. 

Хасковлията този път предприе агресия и игра по правата, но в аут... 

6:5 - Димитров върна увереността си в подаванията и достигна до 30:0. Не след дълго тактиката му сполучи и след нов ас даде само точка на съперника в 11-ия гейм. 

6:6 - Българинът отговори на агресивен удар, но не успя да отрази удар в бекхенд зоната. Последва разиграване със стрелба на Хиджиката в мрежата за 15:15. Гришо затрудни австралиеца и Ринки прати топката дълбоко в аут. Последва много ключова точка, при която Димитров пропусна воле, но австралиецът отново прати в мрежата при опит за защита. 

Хиджиката наказа с ас за 30:40 и остана в сета. Той показа и добра игра на мрежа и с воле изравни по диагонал. Късметът изцяло покри съперника на Григор при 40:40, след като го хвана в крачка и го наказа в празните пространства. Димитров не успя да върне сервиса и загуби гейма. 

Тайбрек

1:0 - Димитров не остави шансове от сервис!

2:0 - Със сечен бекхенд по правата Гришо приключи бързо разиграването след сервиса на Хиджиката. 

2:1 - Австралиецът спечели първа точка, след като пак хвана българина в крачка и го наказа без шанс за отговор. 

3:1 - Нов успешен сервис на Димитров се превърна под №8 ас в третия сет. 

4:1 - Българинът продължи с добрите форхенди и се приближи на три точки от победата. 

5:1 - Този път късметът покри Гришо, който набъбна в резултата след двойна грешка на Хиджиката.

6:1 - Със сечен бекхенд Димитров затрудни до крайна степен австралица и вторият не успя да отговори на предизвикателството. 

6:2 - Гришо подцени ситуацията и допусна шеста двойна грешка в мача. 

6:3 - Хиджиката спечели и втория сервис на българина, след като го прати далеч от мрежата и с къс удар приключи краткото разиграване. 

6:4 - Димитров прати по диагонал в аут след серия удари в бекхенд зоната му. 

7:4 - Гришо победи след нов аут на Хиджиката!

Преди сета

Той е под номер 62 в ранглистата и през миналата година той осъществи най-добрия си поход на турнир от Големия шлем именно на US Open, достигайки до 4-тия кръг на надпреварата. Ако обаче Гришо покаже на какво е способен, то не би трябвало да има проблем. Срещата Григор Димитров - Ринки Хиджиката ще може да следите НА ЖИВО в Sportlive.bg.

Хиджиката има два мача срещу Григор Димитров, като те се изиграха през тази година. Австралиецът загуби и двата с по 0:2, като само преди 20 дни Гришо би опонента си с 6:0, 6:1 в Монреал. Двамата играха и в началото на годината, когато Григор се наложи с 6:1, 6:4 на четвъртфиналите в Бризбън, а впоследствие вдигна титлата. Това са единствените два мача на Гришо срещу австралиеца.

Ето КЪДЕ да гледате Григор Димитров - Ринки Хиджиката по ТВ!

Битката от втория кръг между Григор Димитров и Ринки Хиджиката е на 28-ми август (сряда). Мачът е първи в програмата на корт №17, като стартът на програмата е 18:00 часа българско време

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички