Почти безгрешен Григор Димитров показа световната си класа и отстрани амбициозния Александър Вукич в Шанхай


Почти безгрешен Григор Димитров показа световната си класа и отстрани амбициозния Александър Вукич в Шанхай
Снимка: Getty Images

8200 0

Григор Димитров победи Александър Вукич след час и 24 минути игра с 6:4, 6:3 на старта на турнира от сериите ATP 1000 в Шанхай днес (8 октомври). По този начин той си осигури класиране напред към 1/32-финалите на Мастърса.

Пробив в третия гейм на Григор в първия сет му даде комфортна преднина. Българинът получи шанса да играе по-освободено и наложи своя тенис стил - ефектни и атрактивни отигравания, които вдигнаха публиката на крака на корта "Show Court 3". В крайна сметка, родният състезател се поздрави с успех в първия сет с 6:4.

В следващия отново Григор бе по-добрият тенисист. Пробив още в първия гейм му даде преднината, а Вукич така и не стигна дори до точка за пробив. Доминацията на българина се доказа в това, че нямаше дълги разигравания. Последният гейм бе доста интересен, като продължи над 6 минути, в който хасковлията отново проби след редица грешки на своя опонент и си осигури класиране напред.

Чисто технически българинът бе почти безгрешен. Григор записа само 7 непредизвикани грешки срещу цели 10 на своя опонент. Григор имаше успеваемост от 39% на ретурите, като се отчете с 20 уинъра. В статистиката Вукич доминираше основно в спасените точки за пробив (5/8) и асовете (7).

Григор с нетърпение очаква да разбере следващия си съперник на 1/32-финалите. Там той ще срещне победителя от мача между Бейбит Жукайев от Казахстан или шампиона от Джухай и 14-и поставен Карен Хачанов.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ПЪРВИ СЕТ

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

0:1 - Вукич избра да сервира първи. Двамата направиха чудесно разиграване, а Григор прати топката в аут - 0:15. Непредизвикана грешка на Вукич и 15:15. Григор излезе на мрежата и опита бекхенд но правата, но прати топката в аут - 30:15. Последва перфектен прехвърлящ удар от българина за 30:30. Стигна се до 30:40, но Григор с минаващ удар по диагонала стигна до "deuce". Григор опита нов нисък удар по диагонала, но даде геймбол на Вукич. Той се възползва от него с мощен сервис и непредизвикана грешка на Гришо.

1:1 - Слаби изпълнения на сервис на Григор дадоха преднина на Вукич от 0:30. Непредизвикана грешка на австралиеца намали до 15:30. Сервис даде възможност на Григор да приключи рано точката за 30:30. Хасковлията стигна до геймбол при 40:30, но дълбок ретур му изигра лоша шега - 40:40. Последва отличен сервис, с който Григор изравни геймовете - 1:1.

2:1 (ПРОБИВ) - Геймът вървеше точка за точка, като Григор успя да стигне до 30:30 и изглеждаше доста по-енергичен от противника. Последва великолепен форхенд по правата от Григор, който наелектризира публиката и му даде шанс за пробив. Българинът остана изненадан от къса топка за нов "deuce" в мача. Непредизвикана грешка след това даде авантаж на Вукич. Брилянтни удари с бекхенд разконцентрираха австралиеца, който не успя да реагира добре, а след това Гришо получи нов шанс за пробив, който оползотвори успешно.

3:1 - Григор започна силно и поведе разиграване от форхенд, което завърши с лекота за 15:0. Непредизвикана грешка увеличи преднината на 30:0, а нова такава донесе 3 геймбола на българина, който с ас затвърди пробива на 0.

3:2 - Вукич започна със силен сервис и поведе 0:15. Непредизвикана грешка му даде преднина от 0:30, със силен ас австралиецът завърши гейма на 0 и "върна жеста" на Григор.

4:2 - Страхотна игра по диагонала и чудесен бекхенд на Вукич му помогнаха да поведе (0:15). Атака по правата покачи на 0:30. Непредизвикана грешка след добър сервис даде първата точка на Гришо в гейма (15:30). След отлична комбинация българинът излезе на мрежата и отбеляаз - 30 равни. След три поредни точки се стигна до геймбол - 40:30, а Димитров спечели гейма с мощен сервис. 

4:3 - Непредизвикана грешка даде преднина на родния тенисист - 15:0. Отново неконцентриран Вукич и 30:0. Австралиецът се върна с мощен ас, който не остави шанс на българина - 30:15. Поредната грешка на Вукич даде шанс за две поредни точки и опит за пробив на Григор - 40:15. Нов невероятен сервис създаде проблем на българина - 40:30 и след непредизвикана грешка се стигна до 40:40. Григор не успя да реагира на къса топка, а Вукич стигна до авантаж и обърна гейма успешно.

5:3 - Геймът започна с двойна грешка на Григор и 15:15. Вукич сбърка при две отигравания и преднината на Григор бързо се покачи до 40:15, като той получи два геймбола и с рутинно спечелена точка поведе с 5:3 в сета.

5:4 - Поредна непредизвикана грешка на Вукич (15:0). Григор обаче също се отчете с такава за 15:15. Австралиецът опита къса топка, но изпълнението не беше добро и срещна мрежата - 30:15. Нов удар в мрежата, този път на българина - 30:30. Със 101 км/ч  от сервис Вукич стигна до 40:30 и се доближи до обрата, но отново имаше равенство (40:40). Григор опита ефектно отиграване, но прати топката в аут за авантаж на противника. Последва красиво разиграване на мрежата, което бе спечелено от Вукич.

6:4 - Удар в мрежата след чудесно изпълнение на форхенд даде преднина на Гришо (15:0). Вукич обаче се изтегли при следващото разиграване и със свой форхенд изненада Григор (15:15). Вукич пусна коварна топка по правата, на която българинът не реагира достатъчно добре - 15:30. Мощен сервис на хасковлията обаче изравни (30:30). Със силен ас родният състезател стигна до сетбол, който с пореден отличен сервис спечели.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (ПРОБИВ) - Отлично изпълнение по диагонала на Григор му даде преднина. Това бе 16-а спечелена точка от ретур. (15:0). Димитров се добра и до 30:0, като искаше да предизвиква още грешки у своя съперник. Страхотен ас на Вукич обаче го върна в гейма (30:15). Непредизвикана грешка на българина с удар по диагонала (30:30). След изпълнение на къса топка Вукич остана пасивен и Григор го контрира блестящо и имаше шанс за пробив - 40:30. Нова неточност от българина обаче отново доведе до "deuce". Малшанс за австралиеца след удар в мрежата даде нова възможност за пробив на хасковлията и този път той бе факт.

2:0 - Поредната непредизвикана грешка даде преднина на Григор (15:0). След това самият българин направи такава, за да се възстанови равенството (15:15), но бързо се поправи за 30:15. Чудесно ново отигравана на българина му даде два геймбола (40:15). А той се нуждаеше само от един, за да спечели гейма.

2:1 - Вукич започна перфектно подаването си и стигна до преднина 0:30. Двойна грешка върна българина в гейма, но мощен сервис на австралиеца му даде два геймбола - 15:40. Геймът бе спечелен след агресивен форхенд на Григор, който обаче бе пратен в аут.

3:1 - Сервисът на Григор затрудни Вукич, който направи къс ретур, а българинът след това реагира по-добре и отбеляза, за да поведе с 30:0. Вукич влезе в разиграването с коварна топка по диагонала, а Григор отвърна с непредизвикана грешка (30:15). Блестящ ас на Григор след това спечели гейма за Гришо. 

3:2 - Малшанс за Григор след непремерено отиграване даде преднина на Вукич (0:15), австралиецът много бързо стигна и до (0:30), а след това увеличи преднината си затваряйки гейма на 0.

4:2 - Страхотен удар по диагонала и много силен сервис дадоха преднина от 30:0 за родния тенисист. Поредна непредизвикана грешка на Вукич и 40:0. Григор опита да изкара противника на мрежата, но не успя - 40:15, а при последвалото отиграване Гришо спечели гейма.

4:3 - Подаването на Вукич стартира подобаващо с отлична игра по диагонала за него (0:15), а след това се стигна до красиво разиграване, спечелено от Григор на мрежата (15:15). Добрата игра на основната линия на Гришо се отплати и той поведе в гейма (30:15). Българинът обаче сгреши при следващото разиграване (30:30). Много технично изпълнение на българина с бекхенд по правата изненада неприятно австралиеца и му даде шанс за нов пробив (40:30). За съжаление, не се получи бекхенда на Гришо и той изпусна шанса за пробив (40:40). Стигна се до авантаж на Вукич, от който той се възползва и обърна гейма.

5:3 - Успешно излизане на мрежата на Григор и лесна точка (15:0). Димитров действаше бързо и се добра до 40:0. А след това с нов ас затвори разиграването на 0.

6:3 (ПРОБИВ) - Българинът сгреши при ретура (0:15). Пропуск на Вукич възстанови равенството (15:15). Вукич успя да вземе преднината - 15:30, а след това сгреши и се стигна до ново реми (30:30). Българинът направи отличен удар по диагонала, с който навакса изоставането си и се добра до "deuce". Впоследствие австралиецът стигна до авантаж, но сгреши и Григор остана в разиграването. Два поредни авантажа и две поредни грешка на Вукич - отново 40:40. Грешките на австралиеца продължиха и Гришо стигна до мачбол, който бе материализиран. 

ПРЕДИ МАЧА

Григор Димитров започна азиатското си турне в Чънду, където бе сломен от Aлександър Зверев на полуфинала. На турнира в Пекин пък българинът преклони глава пред Яник Синер преди да си осигури среща с Вукич в Шанхай.

Австралийският представител не успя да стигне далеч нито в Чънду, нито в Пекин, а за да си осигури двубой с Григор, той трябваше да победи Роберто Карбалес Баена в предишния кръг.

До момента Димитров и Вукич са играли помежду си само веднъж и това се случи преди няколко месеца - на 17-и юни хасковлията го победи с 6:3, 6:4 в квалификациите за надпреварата на трева в клуб "Куинс" в Лондон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички